Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_UCETNICTVI_19 Účtování výnosů Téma sady:Účetnictví Obor, ročník: Ekonomické lyceum 3. a 4. roč., Obchodní akademie 2. až 4. roč. Datum vytvoření:květen 2013 Anotace: Charakteristika výnosů, doklady pro účtování výnosů, základní účtování na výnosové účty, Metodický obsah: Výklad nového učiva, procvičování, ve vyšších ročnících k opakování učiva

2 ÚČTOVÁNÍ VÝNOSŮ CHARAKTERISTIKA VÝNOSŮ Výnos je PENĚŽNÍ vyjádření REALIZACE našich výkonů a prodej nepotřebného majetku. Ovlivňují hospodářský výsledek podniku. Zásadně se účtují do období, s nímž časově a věcně souvisí.

3 ÚČTOVÁNÍ VÝNOSŮ DOKLADY pro účtování výnosů: Výnosy se účtují nejčastěji na základě těchto dokladů: FAV (např. tržby z prodeje výrobků) PPD (např. tržby z prodeje zboží) VÚD (např. předpis náhrady manka skladníkovi) VBÚ (např. připsané úroky z vkladového účtu)

4 ÚČTOVÁNÍ VÝNOSŮ ČLENĚNÍ výnosových účtů podle činností: Výnosy z PROVOZNÍ činnosti (účtová skupina 60 – 64): Tržby za vlastní výrobky, Tržby z prodeje služeb, Tržby za zboží, Změna stavu výrobků atd. Výnosy z FINANČNÍ činnosti (účtová skupina 66): Úroky, Ostatní finanční výnosy atd. Výnosy z MIMOŘÁDNÉ činnosti (účtová skupina 68): Ostatní mimořádné výnosy atd.

5 ÚČTOVÁNÍ VÝNOSŮ ÚČET 601 – TRŽBY ZA VLASTNÍ VÝROBKY ÚČET 602 – TRŽBY Z PRODEJE SLUŽEB ÚČET 604 – TRŽBY ZA ZBOŽÍ Jsou výnosové účty z provozní činnosti. Na tyto účty se zaznamenává prodej výkonů podniku. Každý záznam je doložen příslušným dokladem (např. PPD, FAV). Vznik výnosu se zaznamená na stranu DAL.

6 ÚČTOVÁNÍ VÝNOSŮ ÚČET 662 – ÚROKY Je výnosový účet z finanční činnosti. Na tento účet se zaznamenávají přijaté úroky z vkladových účtů. Každý záznam je doložen příslušným dokladem (nejčastěji VBÚ). Vznik výnosu se zaznamená na stranu DAL.

7 ÚČTOVÁNÍ VÝNOSŮ ÚČET 668 – OSTATNÍ FINANČNÍ VÝNOSY Je výnosový účet z finanční činnosti. Na tento účet se zaznamenávají např. předpisy náhrad za způsobenou škodu nebo inventarizační přebytek na finančním majetku. Každý záznam je doložen příslušným dokladem (nejčastěji VÚD). Vznik výnosu se zaznamená na stranu DAL.

8 ÚČTOVÁNÍ VÝNOSŮ ÚČET 611 – ZMĚNA STAVU NEDOKONČENÉ VÝROBY ÚČET 612 – ZMĚNA STAVU POLOTOVARŮ VL. VÝROBY ÚČET 613 – ZMĚNA STAVU VÝROBKŮ Jsou výnosové účty z provozní činnosti. Účtují se zde přírůstky i úbytky zásob vlastní výroby. PŘÍRŮSTEK je doložen VÚD a účtuje se na stranu DAL. ÚBYTEK je doložen VÚD a účtuje se na stranu MÁ DÁTI.

9 ÚČTOVÁNÍ VÝNOSŮ ÚČET 622 – AKTIVACE VNITROPODNIKOVÝCH SLUŽEB Je výnosový účet z provozní činnosti. Na tento účet se zaznamenává např. vlastní doprava zásob, vlastní montáž, vlastní instalace majetku. Každý záznam je doložen vnitřním účetním dokladem. Vznik výnosu se zaznamená na stranu DAL. Podle účtového rozvrhu si do sešitu doplňte další výnosové účty, které znáte.

10 ÚČTOVÁNÍ VÝNOSŮ ANALYTICKÁ EVIDENCE k výnosovým účtům: Firma si může vytvořit analytické účty k jednotlivým výnosovým účtům. Analytická evidence vede k podrobnějšímu sledování výnosů. Analytické účty se mohou např. jmenovat: Tržby za zboží – růže Tržby za zboží – tulipány Tržby za zboží – ostatní květiny Obrázek č. 1

11 ÚČTOVÁNÍ VÝNOSŮ PROCVIČOVÁNÍ Pokuste se přiřadit název výnosového účtu: 1.Firma zpracovala účetnictví pro obchodního partnera 2.Prodej výrobků 3.Přijatý úrok z vkladového účtu 4.Hotové výrobky převedeny na sklad 5.Předepsán schodek pokladníkovi k náhradě 6.Vyfakturována poradenská služba pro odběratele 7.Hotově prodáno zboží

12 ÚČTOVÁNÍ VÝNOSŮ ŘEŠENÍ 1.Firma zpracovala účetnictví pro ob. partneraTRŽBY Z PRODEJE SLUŽEB 2.Prodej výrobkůTRŽBY ZA VL. VÝROBKY 3.Přijatý úrok z vkladového účtuÚROKY 4.Hotové výrobky převedeny na skladZMĚNA STAVU VÝROBKŮ 5.Předepsán schodek pokladníkovi k náhraděOSTATNÍ FINANČNÍ VÝNOSY 6.Vyfakturována porad. služba pro odběrateleTRŽBY Z PRODEJE SLUŽEB 7.Hotově prodáno zbožíTRŽBY ZA ZBOŽÍ

13 ÚČTOVÁNÍ VÝNOSŮ Používané zkratky: PPD – příjmový pokladní doklad VPD – výdajový pokladní doklad VBÚ - výpis z bankovního účtu VÚD – vnitřní účetní doklad FAV – faktura vydaná MD – strana účtu Má dáti D – strana účtu Dal

14 ÚČTOVÁNÍ VÝNOSŮ Zdroj: ŠTOHL, Pavel. Učebnice účetnictví 1. díl. Znojmo: Štohl Pavel Ing. vzdělávací středisko, 2011, ISBN 978-80-87237-35-9. Zdroje obrázků: Obrázek č. 1: program Microsoft PowerPoint - KLIPART

15 ÚČTOVÁNÍ VÝNOSŮ Autorská práva: Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora. Všechny neocitované kliparty a další grafické objekty jsou součástí prostředků výukového sw Smart Notebook a MS Office.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google