OP VaVpI – Pracovní skupiny Sněm RVŠ dne 21. února 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Národní program udržitelnosti I
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo. Zprávy Zpráva o realizaci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace PO1 – 15 projektů za 28,7 mld.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Národní program výzkumu III Konference SCHP Praha 23.ledna 2007.
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Úvodní slovo předsedy MV OPPI Vystoupení zástupce DG Regio Informace ŘO o plnění úkolů z minulého jednání výboru Informace o aktuálním stavu OPPI Informace.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
INFRASTRUKTURY pro výzkum a vývoj podpořené z OP VaVpI otázka udržitelnosti David Marek 20. dubna 2012.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Ing. Jan Vitula -vrchní ředitel sekce SF MŠMT Ing. Vojtěch Doležal - poradce ministra MŠMT.
Informace o stavu Reformy výzkumu, vývoje a inovací v ČR František Ježek, Vladimír Haasz Rada vysokých škol Duben 2008.
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
VaVpI – stav a problémy F. Ježek 22. listopadu 2007.
Návrh operačního programu „Výzkum a vývoj pro inovace“ - strukturální fondy EU 2007 – 13 a Hodnocení VaV a jeho výsledků 2006 Dr. Marek Blažka Sekretář.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
, 3. sněm RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: doc. B. Tremlová, doc. F. Ježek,
Sněm RVŠ1 Financování VaV Sněm RVŠ2 Financování - institucionální podpora Návrh RVV na r (po krácení, před MPŘ): MŠMT - VZ +
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
SYNERGIE MEZI HORIZONTEM 2020 A STRUKTURÁLNÍMI FONDY - Teaming Inka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Evropská.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
Snižování podpory z hlediska příjmů projektů – pozice OP Doprava
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program Výzkum a vývoj pro inovace.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Ing. Irena Havlová Praha, 8. února 2016.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Výroční konference OP PIK
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
OP VVV.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Příprava operačních programů
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Pracovní setkání středních škol
Transkript prezentace:

OP VaVpI – Pracovní skupiny Sněm RVŠ dne 21. února 2008

OP VaVpI – Pracovní skupiny  Na jednání 15. PRVŠ dne byla podána vrchním ředitelem sekce řízení Operačních programů EU MŠMT Ing. Vitulou a poradcem ministra Ing. Doležalem informace o „Zásadních problémech OP Výzkum a vývoj pro inovace“.Zásadních problémech OP Výzkum a vývoj pro inovace  Dále informovali, že pro přípravu konečné verze VaVpI budou vytvořeny pracovní skupiny.

OP VaVpI – Pracovní skupiny  Strategie – zaměřená na celkovou strategii OP VaVpI, vymezení center excelence atp. - Ježek, Koliba  Financování a metodika – bude třeba definovat alokaci finančních prostředků na jednotlivé prioritní osy a právní formu příjemce - Cakl, Kebo  Velké projekty – tato pracovní skupina bude navazovat na výsledky prvních dvou skupin - Haasz, Tremlová

Úkoly PS Strategie a její očekávané výstupy  specifikace hlavních cílů OP VaVpI a jeho hlavní principy,  postavení a role velkých projektů,  indikátory,  upřesnění návrhu alokací podle priorit,  návrh strategie podpory absorpční kapacity.  Vazba mezi cíli, podporovanými aktivitami a indikátory (pro jednotlivé priority OP VaVpI)  Stručné představení harmonogramu pracovních skupin pro nadcházející měsíce

VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY

Makromodel udržitelnosti OP VaVpI podmínka pro finalizaci OP ◦odhad režijních nákladů investičních projektů podpořených z VaVpI na základě zkušeností s obdobnými projekty v ČR (MŠMT ve spolupráci s kvestory VŠ) ◦algoritmus výpočtu institucionálního financování podle výsledků tak, jak je navržen v reformě VaV (RVV ve spolupráci s MŠMT) ◦algoritmus výpočtu provozní dotace velkých národních infrastruktur a velkých projektů v P1 a P2 OP VaVpI (RVV ve spolupráci s MŠMT) ◦možnost předfinancování a etapizace projektů, zejm. velkých projektů (MŠMT ve spolupráci s MF a RVV) ◦projekty generující příjmy – dopady na míru financování z ERDF (MŠMT ve spolupráci s EK) ◦stanovení nezbytných změn legislativy ČR a metodiky hodnocení výsledků VaV (otázka konsorcií provozujících velké národní VaV infrastruktury, vykazování výsledků VaV, resp. jejich dělba mezi členy konsorcií; právní forma příjemců)

Makro-model udržitelnosti •Knihovny •IT služby a sítě •Výukové laboratoře •Přístroje •Reko a výstavba výukových prostor ???? •Pre-seed fondy •Centra transferu technologií •Řízení VaV, informace, popularizace •VaV infrastruktura (až 75%) •Projekty aplikovaného VaV (až 20%) •Spolupráce s aplikační sférou a zahraničím (až 5%) •Startup granty (až 20%) •VaV infrastruktura (až 75%) •Mezinárodní projekty infrastruktur (až 10%) •Spolupráce s aplikační sférou (až 2%) Priorita 1 Evropská centra excelence Priorita 2 Regionální VaV centra Priorita 4 Infrastruktura pro výuku na VŠ spojenou s výzkumem Priorita 3 Komercializace, popularizace a internaciona- lizace VaV 19,2 mld Kč 3,8 mld Kč 14,3 mld Kč

 Uvažovaný průměrný kurz koruny pro tabulku alokací je 24,- Kč/EUR.  Prioritní osa 1 – Budovy 30 % objemu alokace, přístroje 50% objemu alokace, start-up granty 20%  Prioritní osa 2 – Budovy 40 % objemu alokace, přístroje 40% objemu alokace, start-up granty 20%  Prioritní osa 3 – Budovy 70 % objemu alokace, přístroje 30% objemu alokace  Prioritní osa 4 – Budovy 80 % objemu alokace, přístroje 20% objemu alokace  Finance, s kterými je možno počítat na udržitelnost projektů, pocházejí z různých částí SR (priorita 1, 2 – finance limitované schváleným výhledem rozpočtu na VaV, prioritu 3 – nutno diskutovat s pravděpodobným výsledkem, že udržitelnost těchto projektů bude závislá na zdrojích jednotlivých předkladatelů, priorita 4 je udržitelná ze stávajících rozpočtových zdrojů na provoz univerzit).  Prostředky nutné na obnovu budov jsou počítané na úrovni 1/40 investičních prostředků a přístrojové vybavení počítá s obnovou jednou za 6 let. Odhad prostředků na realizaci a udržitelnost prioritních os

Odhad prostředků (v Kč) na realizaci a udržitelnost prioritních os

Další zaměření práce pracovní skupiny pro financování a metodiku ◦odhad režijních nákladů investičních projektů podpořených z VaVpI na základě zkušeností s obdobnými projekty v ČR (MŠMT ve spolupráci s kvestory VŠ) ◦algoritmus výpočtu institucionálního financování podle výsledků tak, jak je navržen v reformě VaV (RVV ve spolupráci s MŠMT) ◦algoritmus výpočtu provozní dotace velkých národních infrastruktur a velkých projektů v P1 a P2 OP VaVpI (RVV ve spolupráci s MŠMT) ◦možnost předfinancování a etapizace projektů, zejm. velkých projektů (MŠMT ve spolupráci s MF a RVV) ◦projekty generující příjmy – dopady na míru financování z ERDF (MŠMT ve spolupráci s EK) ◦stanovení nezbytných změn legislativy ČR a metodiky hodnocení výsledků VaV (otázka konsorcií provozujících velké národní VaV infrastruktury, vykazování výsledků VaV, resp. jejich dělba mezi členy konsorcií; právní forma příjemců)

Pracovní skupina 3 - „Absorpční kapacita a velké projekty“ OP VaVpI za RVŠ prof. Haasz Doc. Tremlová

Postup pro zvyšování absorpční kapacity  Předběžné hodnocení projektových záměrů  BYLO PROVEDENO  Zpracování projektových listů  ZVEŘEJNĚNO na  Vyhodnocení projektových záměrů z hledisek - relevance vůči OP, připravenosti a věcného zaměření  Roztřídění projektů do několika kategorií velkých projektů (long-list pro OP), významné projektové záměry mimo kategorii velkých projektů, ostatní projektové záměry  Projednání hodnocení v pracovních skupinách  Série informačních školení  Návštěvy velkých projektů a významných projektových záměrů – prověření a doplnění získaných informací, identifikace a popis problémů při přípravě  Návrhy na poskytnutí individuální pomoci při dopracování velkých projektů  Návrh na poskytnutí skupinové pomoci při přípravě ostatních projektů  Poskytování pomoci při přípravě projektů  Vyhodnocení formálně technické připravenosti a vědeckého/výzkumného významu velkých a významných projektů

Projektový list  zjištění konkrétních informací o věcném zaměření a připravenosti projektových záměrů v OP VaVpI  zjištění jejich souladu s požadavky prioritních os OP VaVpI (relevance)  nejde o vyřazování projektů, ale zjištění slabých míst a vyhodnocení těch, na které má být zaměřena podpora ze strany MŠMT

Aktuální informace z MŠMT  zahájení monitoringu projektových záměrů  projektový list je možno vyplňovat od do on-line na adrese: ?sid=92644&lang=cs ?sid=92644&lang=cs  další informace také na: -list-op-vavpi -list-op-vavpi

Děkujeme za pozornost OP VaVpI – Pracovní skupiny : PS 1 - Ježek, Koliba PS 2 - Cakl, Kebo PS 3 - Haasz, Tremlová