ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Ing. Kateřina Vágnerová) 2)Informace o Prioritě 2 JPD 2 (Ing. Martin Škréta) 3)Elektronická.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Monitorovací výbor Rámce podpory Společenství RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy Ing. Olga Pokorná Ministerstvo dopravy, Odbor mezinárodních vztahů a EU Konference PPP 2004.
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Evropský sociální fond v ČR
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Public Private Partnership – PPP 2004 Možnosti získání příspěvků z fondů EU při realizaci PPP projektů v ČR  Ing. Olga Pokorná (Ministerstvo dopravy ČR)
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
2. setkání pracovníků ORP v oblasti regionálního rozvoje v Královéhradeckém kraji se zástupci Královéhradeckého kraje a CEP 2. BLOK Centrum evropského.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha.
NNO a fondy EU Plzeň 23. a Operační programy přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská územní spolupráce období Ing. Vladimír Šourek.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Členství ČR v EU II. Pozice ČR v regionální politice EU (do roku 2006) 9. března 2009.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
RPS/CSF Průběh realizace RPS Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
FONDY EU Programové období
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Regionální politika RP ČR.
FONDY EU Programové období
Hradec Králové ISSS 2006 Webové prostředí pro prezentaci programů a projektů spolufinancovaných EU se zaměřením na cestovní ruch RNDr. Blanka Fischerová.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. Obsah přednášky:  Fondy předvstupní pomoci  PHARE  ISPA  SAPPARD.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální politika ČR
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Předvstupní podpora Agenda 2000 – 2006 a její plnění v ČR
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Transkript prezentace:

ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ

Programy pomoci EU Předvstupní:Phare (cca 110,0 mil. €/rok) Ispa (70,0 – 80,0 mil. €/rok) Sapard (22,2 mil €/rok) FSEU – povodně 2002 (128 mil. €) Po vstupu: od  Strukturální fondy / Fond soudržnosti (729,5 mil. €/rok)  Přechodná opatření - Transition Facility (36,1 mil. € 2004 – 2006)  Finanční mechanismus EEA (cca 20,0 mil. €/rok 2004 – 2009)

Příprava na ESC v rámci Phare Phare – posilování institucí (např. interní audit pro krajské úřady, příprava administrativních struktur pro ESC) příprava administrativních struktur pro ESC) Phare 2003 Ekonomická a sociální soudržnost – 85,68 mil. €  Phare CBC – rozvoj přeshraniční spolupráce – 19,0 mil. €  Národní program Phare 1. část: 10,0 mil. € - Infrastruktura pro podnikání 2. část: 56,68 mil. € - Rozvoj lidských zdrojů – 16,0 mil. € - Podpora MSP (SME) – 13,0 mil. € - Podpora MSP (SME) – 13,0 mil. € - Podpora infrastruktury pro podnikání v regionech - Podpora infrastruktury pro podnikání v regionech (dopravní a pro rozvoj turismu) – 20,5 mil. € (dopravní a pro rozvoj turismu) – 20,5 mil. €

Porovnání alokace předvstupní pomoci a pomoci po vstupu do EU Společný rámec podpory společenství 2004 (průměr alokace v mil. €) (průměr alokace v mil. €) Předvstupní pomoc Phare / Ispa 2003 Strukturální fondy (ERDF/ESF/EAAGF) 410,05585,680 Cíl 1 – podpora regionálního rozvoje 338,952 Cíl 2 – podpora hospodářské a sociální konverze regionů, které čelí strukturálním obtížím 23,296 Cíl 3 – podpora adaptace a modernizace strategie systémů vzdělávání, školení a zaměstnanosti 19,211 Iniciativy Interreg20,977 Equal7,618 Kohezní fond (CF) 319,302 70,0 – 80,0

Alokace podle operačních programů MF centrální platební orgán MMR celková koordinace Rámce podpory společenství Řídící orgán CÍL % OP Průmysl a podnikání 17,94 % MPO OP Infrastruktura 16,94 % MŽP OP Rozvoj lidských zdrojů 21,92 % MPSV OP Rozvoj venkova a multifunkčního zemědělství 11,96 % MZe SROP – Společný regionální program 31,24 % MMR

Zkušenosti s realizací předvstupní pomoci (1)  Nedostatečná kapacita při přípravě žádosti o grant / nedostatečně připravená žádost (EIA, ekonomická a finanční analýza, analýza nákladů a přínosů, jasná informace o zajištění provozu a krytí nákladů, riziko neprůhledného právního prostředí)  Doba přípravy realizace (zejména pro infrastrukturální projekty) – minimální doba 1-2 roky  Nedostatečná kapacita příjemce grantu – nedostatečná podpora z centrální úrovně  Podcenění náročnosti přípravy velkých projektů – zejména v životním prostředí (města / obce)

Zkušenosti s realizací předvstupní pomoci (2)  Nedostatečné zajištění finančních prostředků na spolufinancování z vlastních veřejných zdrojů (Ispa – max. grant 75 % / skutečnost max. 65 %); vliv nákladů, které není možné zahrnout do projektu – např. pro budoucí komerční využívání  Nezajištění provozu vybudované infrastruktury a krytí provozních nákladů a údržby  Podmínky zadávání veřejných zakázek (zákon / pravidla / změna nebo nedodržení podmínek)

Děkuji za pozornost