Dyspraxie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diagnostika školní zralosti
Advertisements

Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Programy pro rozvoj kognitivních funkcí
Rehabilitace u CMP Zdeňka Dvořáková.
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Strukturované učení PROJEKT EU
Diagnostika SPU.
Specifické vývojové poruchy chování a učení
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Speciální péče na naší škole
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Školní zralost PhDr. Pavel Beňo Tel n
. V učení nacházíme tři současně probíhající procesy:
Mladší školní období.
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost) Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn.
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost)‏ Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
Příčiny SPU.
Psychomotorický vývoj a jeho poruchy Kurz Pediatrie
Symbolické funkce a jejich poruchy
Motorické schopnosti Motorické schopnosti jsou obecné kapacity jednotlivce, projevující se ve výsledcích pohybové činnosti, jinak jsou skryté, latentní.
DMO Olga Bürgerová.
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
Znaky pohybu Typické znaky lidské motoriky
Specifické poruchy školních dovedností
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Hyperkinetické poruchy chování PhDr. Věra Vojtová, Ph.D.
Riziko dyslexie a školního selhávání
Vývojová porucha pohybové koordinace
Diagnostika a reedukace
Diagnostika a reedukace. Garantem diagnostiky jsou  Pedagogicko-psychologické poradny  Speciálně pedagogická centra.
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová.
PORUCHY AKTIVITY A POZORNOSTI
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Specifické poruchy učení
Vývojová dysfázie.
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Motorické schopnosti.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
PRAVDA A MÝTY O SPU Veronika Vitošková, Helena Jiránková Seminář pro učitele GJP Duben 2014.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Ontogeneze motoriky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Problematika neprospěchu žáka
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Specifické poruchy učení Specifické poruchy učení Pedagogika a psychologie Pedagogika a psychologie Mgr.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Vývojové poruchy motoriky © Tom Vespa.
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
PORUCHY AKTIVITY A POZORNOSTI:
ANTROPOMOTORIKA.
Psychické procesy - vnímání
Vybrané kognitivní procesy a sport
Diagnostické metody.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Dyspraxie

Dyspraxie patří k pojmům, které se oddělily jako samostatné diagnózy od poruch učení a chování. Tento pojem není v naší literatuře nový. Poruchy motoriky v souvislosti s LMD a dyslexií se objevují již v 60. letech 20. stol. Připomeneme-li si symptomatologii LMD, jako nejčastější poruchy jsou uváděny:      Poruchy jemné a hrubé motoriky      Pohybové koordinace      Specifické poruchy řeči Jedním ze synonym pro LMD byl název percepčně motorická porucha. Všechny zmíněné symptomy můžeme shrnout pod pojem dyspraxie (porucha pohybové koordinace)

Již v r. 1960 sestavil Z.Žlab soubor zkoušek k diagnostice LMD, který se na některých pracovištích dodnes užívá. Tvoří ho 7 zkoušek zaměřených na motoriku:       Házení a chytání tenisového míčku       Koordinace horních a dolních končetin při pochodu na místě (u ribstolu)       Vizuomotorická zkouška barevným kruhem        Zkouška pravolevé orientace       Matějčkův obkreslovací test       Zkouška reprodukce rytmu       Vyšetření řeči se zaměřením na specifické poruchy

U neúspěšných dětí nastávaly tyto situace: Spojení dyspraxie s dysgnozií (vývojová porucha schopnosti poznávat předměty) popsal Ivan Lesný (1989) a označil jako dy-dy syndrom (syndrom dysgnozie-dyspraxie). Řadí je mezi malá mozková postižení, diagnostika byla prováděna speciálním testem, který obsahoval 11 imitačních úkolů. U neúspěšných dětí nastávaly tyto situace: Dítě se snaží napodobit výkon, který vyšetřující předvádí, ale nesvede jej – vývojová dyspraxie       Dítě provede jiný výkon – vývojová dysgnozie      Dítě některé výkony nesvede, jiné provede jinak, případně se pokouší provést stále stejný výkon – vývojová dysgnozie - dyspraxie

Zahraniční pojetí dyspraxie Dítě přichází na svět s velmi nízkou úrovní kontroly pohybů, koordinace pohybů a vnímání vlastního těla. Postupně se učí tělo ovládat, stabilizovat a kontrolovaně se pohybovat. Utváří se tělové schéma, které má dva aspekty: Kontrolovat jednotlivé části těla Jmenovat části těla Přibližně 6% dětí má problémy v pohybovém vývoji, aniž by bylo diagnostikováno neurologické onemocnění. Projevy dyspraxie jsou velmi často zjevné brzy po narození.

Definice (Miller - 1986) Definuje dyspraxii jako poruchu vyšších korových procesů, která postihuje plánování a provádění naučených, volních, cílených pohybů za přítomnosti normálních reflexů, síly, svalového napětí, koordinace, cítění.

Dyspraxia Trust (1991) Definuje dyspraxii jako postižení nebo nezralost v organizaci pohybů, která vede k připojeným obtížím v jazyce, percepci a myšlení. Dítě s dyspraxií vykazuje rozdíl mezi pohybovými schopnostmi a věkem. Má obtíže při osvojování komplexních pohybových dovedností, které vyžadují sekvenční pohyb. Hrubá motorika je ve vývoji opožděná a dítě má problémy v nápodobě viděných pohybů. Následně si obtížně osvojuje úkoly vyžadující jemnou motoriku.

Členění dyspraxie Ideativní – projevuje se neschopností plánovat pohyb Ideomotorickou (exekutivní) – projevuje se neschopností provádět komplexní volní pohyby

Projevy dyspraxie Opožděný vývoj řeči Nižší koncentrace pozornosti Slabší vizuální a auditivní percepce Deficity v prostorové orientaci a vnímání tělového schématu Postižení v porozumění informacím, které jsou přenášeny smysly

Vývojová opoždění vedou k obtížím Ve formulaci myšlenek Plánování akcí Organizaci a sekvenčnímu postupu v myšlení Obtíže při řešení problémů, popř. neschopnost poznat, jak problém řešit

Problémy v předškolním věku   Míčové dovednosti – reedukace začít s molitanovým míčem   Plížení, běh, válení sudů, stoj na jedné noze  Chůze po schodech dolů, chůze po lavičce   Bilaterální integrace – děti mohou mít obtíže s integrací obou polovin těla – jíst vidličkou a nožem, kreslit, jezdit na kole    

Porucha vědomí vlastního těla – naráží do nábytku, stěn, není schopno odhadnout, jak daleko je předmět Porucha propriocepce – propriocepce z latinského „svůj vlastní“, jsou to vjemy získané prostřednictvím svalů a kloubů. Proprioceptivní informace říkají mozku, jak se klouby ohýbají a informují mozek, která část těla se jak pohybuje. Dyspraktické dítě má špatnou zpětnou vazbu a nedokáže přizpůsobit své pohyby tak, aby došlo k nápravě. Posloupnost – omezit příkazy Sociální dovednosti

Problémy v mladším školním věku    Zapamatování jmen učitelů    Plán školní budovy    Pravidelné denní činnosti    Nové děti    Přivyknutí hlučným třídám    Orientace na hřišti    Poradit si samostatně se zadanou prací    Přestávky    Zvládnutí tělocviku včetně převlékání    Školní řád