Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti realizátorů projektu a nelze je v žádném případě považovat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzděláváním poskytovatelů sociálních služeb v zavádění standardů kvality sociálních služeb k funkční a efektivní Síti sociálních služeb Královéhradeckého.
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Monitor Projekt Gymnázia Nymburk podpořený z prostředků ESF.
Aktivita číslo 5 Název Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ VE MĚSTĚ UHERSKÝ BROD
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Sněm RVŠ, květen 05Projekt "Hodnocení kvality vysokých škol" 1 Projekt „Hodnocení kvality vysokých škol“ Sněm RVŠ Praha, květen 2005.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Inspekce kvality sociálních služeb
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Eva Brožová Alexandra Bečvářová
Podpora poskytovatelů ve zlepšení kvality poskytovaných služeb
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Ing. Jana Moravcová
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Program dnešního setkání OPS ( )
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Závěrečná konference k projektu
QQT, s.r.o. Mgr. Ilona Čtvrtníková Telefon: Podpora poskytovatelů ve zlepšení kvality poskytovaných služeb.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Střednědobé hodnocení Operačního programu Rybářství Ing. Kateřina Krylová.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
LIBERECKÝ KRAJ KRAJSKÝ ÚŘAD LIBERECKÉHO KRAJE U Jezu 1242/2a, Liberec 2 Odbor sociálních věcí a problematiky menšin Procesy standardizace a zjišťování.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Dotační řízení MPSV Mgr. Petr Studenovský. Dotační řízení MPSV Setkání s poskytovateli sociálních služeb Jihočeského kraje k dotačnímu řízení Ministerstva.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory ve Zlínském kraji Konference „Plánování a financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji“
Individuální projekt Jihomoravského kraje OP LZZ Zajištění vybraných sociálních služeb na území Jihomoravského kraje pracovní seminář 3. března 2010 Tento.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Závěrečné shrnutí projektu „ Podpora a rozvoj poskytovatelů sociálních služeb v Hodoníně formou vzdělávání jejich zaměstnanců“
Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území Ústeckého kraje s důrazem na problematiku související s absorpční kapacitou prostředků EU jako součást.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Ředitel - manažer učící se organizace KA3. Účastníci 6 ředitelů ZŠ a SŠ v Kraji Vysočina.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Seminář pro poskytovatele Návrh vzdělávacích aktivit 2017 „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“
QUALITAS PRO PRAXIS 2 Reg. č.: CZ /0.0/0.0/15_007/
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Hlavní manažér SP Kvalita I
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti realizátorů projektu a nelze je v žádném případě považovat za oficiální stanovisko Evropské unie a České republiky. Klíčové aktivity projektu: Sebehodnotící a evaluační procesy Josef Veselka a Jindra Koldinská JOB o.s.

Aktualizace 1. verze metodiky Řízeného sebehodnotícího procesu s následnou konzultací  aktualizovaná verze metodiky  termín dokončení metodiky – duben 2006  metodika jako nástroj pro Řízené sebehodnotící procesy s následnou konzultací v rámci Královéhradeckého kraje

Realizace řízených sebehodnotících procesů s následnou konzultací – květen – říjen 2006  jedna z klíčových aktivit projektu  realizace v 81 zařízeních sociálních služeb  Jedná se o tyto typy služeb na území Královéhradeckého kraje:  Pečovatelské služby  Stacionáře pro osoby se zdravotním postižením  Azylové domy  Domy na půl cesty  Poradenské služby

Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti realizátorů projektu a nelze je v žádném případě považovat za oficiální stanovisko Evropské unie a České republiky. Řízený sebehodnotící proces s následnou konzultací

© JOB Řízený sebehodnotící proces s následnou konzultací – co to je? Proč řízený ?  Proces má vždy svého zadavatele a řídí se schválenou metodikou  Zadavatel procesu – Královéhradecký kraj  Metodika zpracována týmem odborníků Královéhradeckého kraje  Řízený proces zajišťuje jednotný postup při realizaci procesů v jednotlivých zařízeních

Řízený sebehodnotící proces s následnou konzultací – co to je? Proč sebehodnotící ?  Sebehodnocení je proces, při němž tým pracovníků služby sám hodnotí soulad mezi praxí, která je v zařízení uplatňována a vybranými standardy kvality sociálních služeb.  Výhody sebehodnocení: - zamyšlení se týmu nad naplňováním standardů - identifikace silných a slabých článků praxe - týmová příprava dotazů pro konzultanty

Řízený sebehodnotící proces s následnou konzultací – co to je? Proč proces s následnou konzultací ? Celé „sebehodnocení“ je možno rozdělit v čase do několika částí: 1. Fáze přípravná (před sebehodnocením) 2. Fáze sebehodnocení 3. Fáze konzultační 4. Fáze po konzultační

Fáze procesu – 1. fáze přípravná  Výběr a proškolení externích konzultantů  Úvodní schůzka zainteresovaných stran (seznámení, informace o průběhu konzultací a informace pro zřizovatele)  Sebehodnotící dotazník (distribuce do zařízení)  Příprava konzultační návštěvy - realizátor, konzultační týmy (termíny, dopis, zajištění zázemí, smlouvy atd.)

Fáze procesu – 2. fáze sebehodnocení  Pracovníci zařízení (pracovní tým, uživatelé) zpracovávají sebehodnotící dotazník, který zašlou organizátorovi procesu.  Lhůta na vyplnění je obvykle 1 měsíc.  Realizátor rozešle vyplněný dotazník konzultačnímu týmu v termínu určeném metodikou společně s dalšími materiály.

Fáze procesu – 3. fáze konzultační  Vedoucí a člen konzultačního týmu (externí odborníci) – příprava  Vedoucí - domluva předběžného časového průběhu a dalších podrobností s vedením zařízení  Zástupce zřizovatele služby – příprava  Konzultace probíhá vždy v místě poskytování služby  Konzultace je vždy podporou pracovníků zařízení k zavedení standardů kvality do praxe  Čas strávený na konzultaci je čas pro pracovníky služby

Fáze procesu – 3. fáze konzultační Konzultační návštěva v zařízení má tyto části:  úvodní rozhovor s vedením zařízení  výběr uživatelů, kteří se zúčastní rozhovoru s konzultanty  rozhovory s uživateli  prohlídka částí zařízení (pokud je relevantní)  rozhovor s vedením a pracovníky zařízení nad sebehodnotícím dotazníkem  formulace, zpracování a předání předběžných závěrů z konzultační návštěvy  závěr konzultace

Předběžný časový průběh a struktura konzultačního dne - ilustrativní ukázka Čas Vedouc í KT Člen KT - expert Člen KT – z á stupce zřizovatele 8:30 Př í jezd členů KT do zař í zen í 8:30 - 9:00 Setk á n í KT s veden í m zař í zen í, potvrzen í časov é ho pl á nu konzultace, výběr 3 uživatelů 9: :00 Rozhovor s uživatelem, rozhovor s pracovn í kem služby, který se věnuje př í m é pr á ci s uživatelem 11: :15 Schůzka KT - shrnut í průběhu a zji š těn í z rozhovorů 10: :00 Setk á n í KT s veden í m a pracovn í ky zař í zen í nad sebehodnot í c í m dotazn í kem 12: :00Oběd 13: :30 Setk á n í KT s veden í m a pracovn í ky zař í zen í nad sebehodnot í c í m dotazn í kem Přest á vka 14: :00 Setk á n í KT s veden í m a pracovn í ky zař í zen í nad sebehodnot í c í m dotazn í kem 16: :30 Formulace, podpis a před á n í dokumentu "Předběžn é z á věry z konzultace" 16:30 Odjezd KT ze zař í zen í

Fáze procesu – 4. fáze po konzultační  Zpracování Závěrečné zprávy z konzultace  Odeslání zprávy organizátorovi  Zajištění podpisů, distribuce, archivace  Závěrečná schůzka zúčastněných stran (oficiální oznámení ukončení procesu)  Skartace materiálů

Zpracování metodiky evaluace  v rámci projektu bude navržena a zhotovena metodika evaluace  metodiku zpracuje pět odborníků na kvalitu sociálních služeb a bude průběžně připomínkována odborem sociálních věcí a zdravotnictví  metodika bude sloužit jako nástroj využitelný při rozvojovému hodnocení kvality poskytovaných služeb na území kraje  termín dokončení metodiky – září 2006  proběhne její pilotní ověření v praxi (3 zařízení)  metodika je určena primárně evaluátorům Královéhradeckého kraje, realizátorovi a zadavateli evaluačního procesu

Vzdělávání evaluátorů  výběr 16 evaluátorů z řad konzultantů Královéhradeckého kraje  vytvoření vzdělávacího programu pro evaluátory  realizace 4 denního vzdělávacího programu  termín realizace: květen – říjen 2006

Konzultace v území – transformace malých PS  jedná se o služby,které nemohou např. z důvodu malého počtu personálu dostát požadavkům standardů kvality a Zákona o sociálních službách (např. rozsah služeb)  konzultace budou zaměřeny na jejich podporu při transformaci nebo sloučení s jiným poskytovatelem  celkem proběhne 5 konzultací v území bývalých okresů (1Q 2007)

Realizace evaluačních procesů  Evaluace – rozvojové hodnocení kvalitativních výsledků a fungování jednotlivých zařízení sociálních služeb, probíhající na základě přesných ukazatelů (kritérií) a procedur monitorování.  postup procesu evaluace bude navrhnut a určen k tomuto účelu speciálně zpracovanou metodikou a bude obsahovat:  vyplnění evaluačního formuláře poskytovateli  vyhodnocení vyplněného evaluačního formuláře  evaluace v zařízení – evaluační návštěva  zpráva shrnující výsledky evaluačního procesu  1 denní závěrečné setkání evaluátorů s příjemci vzdělávací podpory po každé etapě  supervize evaluátorů, vždy v polovině a po dokončení každé etapy

Realizace evaluačních procesů  proběhne ve všech zařízeních sociálních služeb v kraji, která budou součástí krajské sítě (150 zařízení)  termín realizace: listopad 2006 – únor 2008 Evaluačními procesy projdou:  zařízení rezidenčních služeb pro cílové skupiny seniorů a lidí se zdravotním postižením  zařízení pečovatelských služeb na území Královéhradeckého kraje  K-centra a terénních programy pro uživatele drog  Nízkoprahová centra pro děti a mládež  Stacionáře pro osoby se zdravotním postižením na území Královéhradeckého kraje  Azylové domy na území Královéhradeckého kraje  Domy na půl cesty na území Královéhradeckého kraje  Poradenské služby na území Královéhradeckého kraje

Děkujeme za pozornost a přejeme Vám pěkný den