Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohyb tělesa.
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
nerovnoměrného pohybu tělesa
Rychlost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_705.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Rychlost hmotného bodu Ročník:1. Datum vytvoření:srpen.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
Kinematika 8. NEROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_706.
Kinematika 3. RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0203.
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Rovnoměrně zrychlený pohyb
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Rovnoměrně zrychlený pohyb
Fyzika - mechanika.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPohyb tělesa.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_702.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_25.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_19_FY_A Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
VOLNÝ PÁD.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
Fy – sekunda Yveta Ančincová
Rovnoměrný pohyb – test 1
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Fyzika - mechanika Číslo materiálu: EU Název: Rychlost - prezentace Autor: Mgr. Jiří Šleis Ročník:
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
9. NEROVNOMĚRNÝ POHYB II. - ZRYCHLENÍ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Druhy pohybu – rovnoměrný, nerovnoměrný
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Nerovnoměrný a rovnoměrný pohyb
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_15_FY_A Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
Kinematika 4. PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Dráha při rovnoměrném pohybu tělesa
Pohyb tělesa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Rychlost, rozdělení pohybů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Grafické znázornění pohybu
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Nerovnoměrný pohyb.
MECHANIKA.
Co je pohyb?.
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 20. 8. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_16_FY_A Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Mechanika Téma: Rychlost hmotného bodu Metodický list/anotace: Rychlost jako druhá nejdůležitější veličina popisující pohyb, vektorová veličina popisující velikost směr. Opakování výpočtu rychlosti a převodů jednotek rychlosti ze základní školy, včetně jednoduchého výpočtu. Grafické zobrazení rovnoměrného a nerovnoměrného pohybu s možností výpočtů z hlavy. Výpočty je vhodné současně zapisovat na tabuli. Hovoříme-li o hmotném bodu, chceme zdůraznit, že na rozměrech tělesa – objektu, nezáleží. Jak již víme hmotný bod dědí všechny vlastnosti tělesa – objektu, krom rozměrů. Ty jsou redukovány do myšleného bodu. Možnost diskuze, kdy použít pojem těleso – objekt a kdy hmotný bod. Nástin derivace …

Rychlost hmotného bodu ► Okamžitá a průměrná rychlost ► Převod jednotek km/h → m/s ► Převod jednotek m/s → km/h ► Výpočet rychlosti – příklad ► Rovnoměrný a nerovnoměrný pohyb ► Rovnoměrně a nerovnoměrný pohyb ► Graf rovnoměrného pohybu ► Odečítání z grafu – cvičení ► Výpočet okamžité rychlosti – derivace Obr. 1

Rychlost Rychlost je druhá nejdůležitější FV, kterou u pohybujících těles (HB) zjišťujeme. Rychlost udává, jak rychle a kterým směrem přibývá překonaná dráha s časem. Rychlost je vektorová veličina. Při výpočtu rychlosti zjišťujeme číselnou hodnotu – velikost rychlosti. Směr rychlosti vyjadřujeme slovně nebo graficky – vektorem. vektor rychlosti zapisujeme tučným písmem nebo nad značku napíšeme šipku značka rychlosti v ; 𝒗 Nepohybuje-li se HB po přímce, mění se u jeho rychlosti také směr. Nepohybuje-li se HB po přímce, mění se u jeho rychlosti také směr. Obr. 2 výpočet v = s/t v = s : t 𝑣= 𝑠 𝑡 zápis vzorce rychlosti: lineárně matematicky zlomkem jednotka rychlosti m/s km/h

Okamžitá a průměrná rychlost Jestliže známe dráhu pohybu tělesa s (HB) a dobu jeho pohybu t, potom můžeme vypočítat jeho průměrnou rychlost v. 𝒗= 𝑠 𝑡 𝒗 𝑝 = 𝑠 𝑡 𝒗 = 𝑠 𝑡 Výpočet okamžité rychlosti, při malém úseku dráhy a příslušném krátkém čase Výpočet průměrné rychlosti s indexem p Výpočet průměrné rychlosti, nezaměňovat čárku za symbol vektoru Průměrnou rychlost HB určíme jako podíl jeho dráhy s a odpovídající doby pohybu t, bez ohledu jakou rychlostí se na dráze těleso pohybovalo nebo zda se i na určitou dobu zastavilo. Nejsnáze si přiblížíme průměrnou rychlost na příkladu jízdy autobusu s města A do města B. Zajímá nás vzdálenost mezi městy A a B a doba od odjezdu z města A a doba příjezdu do města B. Jestliže bychom pak jeli v automobilu průměrnou rychlostí autobusu a současně vyjeli s autobusem z města A do cílového místa bychom dorazili současně. Pouze na dráze bychom se navzájem s autobusem, na některých úsecích předjížděli.

Převod jednotek km/h → m/s převedeme km na m a h na s 1 𝑘𝑚 ℎ = 1𝑘𝑚 1ℎ = 1000𝑚 3600𝑠 / čitatel i jmenovatel vydělíme tisícem (zkrátíme) oddělíme číselný údaj od jednotky 1000𝑚 1000 3600𝑠 1000 = 1𝑚 3,6𝑠 = 1 3,6 ∙ 𝑚 𝑠 rychlost vyjádřená v km/h má stejnou hodnotu jako v m/s při převodu jednotek větších na menší dělíme číslem 3,6 :3,6 𝑘𝑚 ℎ 𝑚 𝑠 1 𝑘𝑚 ℎ = 1 3,6 ∙ 𝑚 𝑠

Převod jednotek m/s → km/h převedeme m na km a s na h 1 𝑚 𝑠 = 1 1000 ∙ 𝑘𝑚 1 1 3600 ∙ ℎ 1 = 1 1000 ∙ 𝑘𝑚 1 ∙ 3600 1 ∙ 1 ℎ rychlost vyjádřená v km/h má stejnou hodnotu jako v m/s při převodu jednotek větších na menší dělíme číslem 3,6 :3,6 3,6𝑚 1𝑠 =3,6 𝑚 𝑠 𝑘𝑚 ℎ 𝑚 𝑠 ×3,6 při převodu jednotek menších na větší násobíme číslem 3,6 rychlost vyjádřená v m/s má stejnou hodnotu jako v km/h 1 𝑚 𝑠 =3,6 𝑘𝑚 ℎ

Výpočet rychlosti - příklad Automobil ujede za dobu 2 min dráhu 3 km. Vypočítejte průměrnou rychlost automobilu. Zápis a řešení: a) t = 2 min; s = 3 km, v = ? m/s b) t = 2 min = 120 s s = 3 km = 3000 m v = ? m/s v = s / t v = 3000 / 120 [m/s] v = 300 /12 [m/s] v = 25 m/s v = 25 m/s · 3,6 = 90 km/h Průměrná rychlost automobilu je 25 m/s · 3,6 = 90 km/h. tento řádkový (lineární) zápis není praktický, převody musíme provádět hned nebo zápis napsat znovu, v učebnici je používán z úsporných důvodů. praktičtější je zápis do sloupce, i když zabere více místa; je přehlednější, umožňuje převody jednotek Poznámka: rovnice můžeme psát i v podobě zlomku 𝑣= 𝑠 𝑡 ;𝑣= 3000𝑚 120𝑠 =25 𝑚 𝑠

Rovnoměrný a nerovnoměrný pohyb Stejně jako jsme rozdělovali druhy trajektorie podle tvaru dráhy, můžeme pohyb rozdělit (klasifikovat) podle rychlosti na: pohyb rovnoměrný, kdy se těleso pohybuje stále stejnou rychlostí, za stejnou dobu urazí stejnou dráhu 1 s Obr. 3 3 𝑚 𝑠 3 𝑚 𝑠 3 𝑚 𝑠 3 𝑚 𝑠 3 𝑚 𝑠 odpověď pohyb nerovnoměrný, kdy se rychlost tělesa mění nepravidelně, narůstá i klesá a za stejnou dobu urazí různě dlouhé dráhy 1 s Obr. 4 3 𝑚 𝑠 2 𝑚 𝑠 5,5 𝑚 𝑠 2,5 𝑚 𝑠 3 𝑚 𝑠 odpověď Vypočítejte rychlost motocyklisty, na jednotlivých úsecích, jestliže měřený časový úsek t = 1 s.

Rovnoměrně zrychlený a zpomalený pohyb Pohyb rovnoměrně zrychlený, kdy za stejnou dobu urazí HB vždy dráhu o něco delší (přírůstek dráhy vzrůstá úměrně, v závislosti na zrychlení a době) – rozjíždění. v = 8 m/s a = 2 m/s2 t [s] 1 2 3 4 s [m] 𝑠= 1 2 𝑎∙𝑡 2 𝑠 1 = 1 2 2∙1 2 [m] 4 9 16 Zobrazit hodnoty Pohyb rovnoměrně zpomalený, kdy za stejnou dobu urazí HB vždy dráhu o něco menší (úbytek dráhy narůstá úměrně, v závislosti na zpomalení a době) – zastavování. v = 8 m/s v = 0 m/s -a = 2 m/s2 t [s] 1 2 3 4 s [m] 7 𝑠= 𝑣 0∙ 𝑡− 1 2 𝑎∙𝑡 2 𝑠 1 =8∙1− 1 2 2∙1 2 [m] 12 15 16 Zobrazit hodnoty

Graf rovnoměrného pohybu Grafickým znázorněním přímočarého rovnoměrného pohybu je polopřímka nebo úsečka (pro ohraničený časový úsek), která vyjadřuje závislost dráhy na čase. Rychlost zde vystupuje, jako konstanta úměrnosti. Obr. 5

Odečítání z grafu - cvičení Sklon je ovlivněn rychlostí (rychlostí přírůstku dráhy za jednotku času). t [s] S [m] 0,5 75 2 125 t [s] S [m] 25 75 4 5 Obr. 6 t [s] 1 2 3 4 5 s [m] Do tabulek doplňte údaje z grafů

Výpočet okamžité rychlosti Jestliže zvolíme na trajektorii velmi krátký časový úsek t, který se blíží k nule, potom i počáteční a koncový bod dráhy se k sobě přiblíží natolik, že na tomto velmi krátkém úseku se rychlost v průběhu pohybu nemění a průměrná rychlost se přestane od okamžité rychlosti odlišovat . To, že se časový interval blíží k nule, zapíšeme: Δt → 0 jedná se o limitní (mezní) hodnotu, které se k hodnotě 0 přibližuje. Okamžitou rychlost v pak definujeme jako limitu podílu dráhy Δs a času Δt : 𝑣= lim ∆𝑡→0 ∆𝑠 ∆𝑡 s [m] Δs6 . Δs1>> Δs6 Δs Δs1 Δt1 … Δt6 t [s] Obr. 7 Δt1 >> Δt6 Limitu podílu dráhy a času můžeme zapsat jako derivaci dráhy: 𝑣= 𝑑𝑠 𝑑𝑡 Rychlost je derivace dráhy podle času. Okamžitá i průměrná rychlost vyjadřuje časovou změnu dráhy.

Citace Obr. 1 DIGIHANGER. Červené Šipky, Farnborough - Volně dostupný obrázek - 108307 [online]. [cit. 20.8.2013]. Dostupný na WWW: http://pixabay.com/cs/%C4%8Derven%C3%A9-%C5%A1ipky-farnborough-108307/Obr. Obr. 2 – 7 Archiv autora Literatura BOHUŠ URGOŠÍK. Fyzika. Praha: Nakladatelství technické literatury, n.p., 1981, 291 s. Polytechnická knižnice: II. řada, příručky sv. 88.