Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_03_Pohyb tělesa – výpočet dráhy Téma: 10B_Fy 7.roč. Datum ověření: VM ověřen dne v 7.A Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Žáci postupně odvozují závislost dráhy na rychlosti a době rovnoměrného pohybu. Na příkladech v závěru prezentace se učí dráhu vypočítat, ale i správně slovní úlohu zapsat. Dále se žáci procvičují ve „čtení“ údajů ze znázorněných grafů.

2 POHYB TĚLESA Výpočet dráhy

3 Jak závisí dráha, kterou těleso urazí při rovnoměrném pohybu, na době pohybu?
Dopravníkový pás na uhlí se pohybuje rychlostí 7,2km/h. Doplň následující tabulku. 7,2km/h = 2m/s 1.krok Převedeme rychlost 7,2km/h na m/s. 2.krok Doplníme tabulku. t [s] 1 2 3 4 5 6 7 8 9 s [m] 10 12 14 16 18 → kolikrát větší je doba pohybu, tolikrát delší je dráha. Při rovnoměrném pohybu tělesa je dráha přímo úměrná době pohybu.

4 Přímou úměrnost dráhy a doby rovnoměrného pohybu tělesa můžeme znázornit i graficky.

5 Určete z grafu: e) celkovou dráhu pohybu Můžeme z grafu určit, zda je pohyb auta přímočarý nebo křivočarý? Zdůvodni. Určete z grafu: b) dobu, za kterou auto urazí 50m, 112,5m, … Určete z grafu: dráhu auta za 4s, 9s, … Kterou veličinu znázorňujeme na vodorovné ose grafu a kterou na svislé ose? Určete z grafu: c) rychlost pohybu auta Určete z grafu: d) celkovou dobu pohybu Graf závislosti dráhy s na čase t.

6 Kterou veličinu znázorňujeme na vodorovné ose grafu a kterou na svislé ose?
Můžeme z grafu určit, zda je pohyb auta přímočarý nebo křivočarý? Zdůvodni. Určete z grafu: dráhu auta za 4s, 9s, …, dobu, za kterou auto urazí 50m, 112,5m, …, rychlost pohybu auta, celkovou dobu pohybu, celkovou dráhu pohybu.

7 f) V jaké vzdálenosti se nacházel osobní automobil od nákladního 20minut od svého výjezdu?
e) Kdy a kde předhonilo rychlejší vozidlo pomalejší? V grafu je zachycen pohyb osobního automobilu I a motocyklu II: a) Rozhodni bez výpočtu, které z vozidel má větší rychlost? c) Urči rychlost osobního automobilu? b) Vyjela obě vozidla současně? d) Urči rychlost motocyklu. g) Které z vozidel se pohybovalo déle? h) Které z vozidel ujelo delší dráhu?

8 a) Rozhodni bez výpočtu, které z vozidel má větší rychlost?
b) Vyjela obě vozidla současně? c) Urči rychlost osobního automobilu. d) Urči rychlost motocyklu. e) Kdy a kde předhonilo rychlejší vozidlo pomalejší? f) V jaké vzdálenosti se nacházel osobní automobil od nákladního 20minut od svého výjezdu? g) Které z vozidel se pohybovalo déle? h) Které z vozidel ujelo delší dráhu?

9 v = s : t s = ? s t . v Již víme: s = v . t
Rychlost rovnoměrného pohybu = dráha pohybu : čas pohybu s = ? s = v . t s t . v dráha pohybu = rychlost rovnoměrného pohybu ∙ čas pohybu

10 Hloubka moře či předmětu se zjišťuje, že se vyšle zvukový signál ke dnu moře či předmětu. V jaké hloubce leží známý Titanic, jestliže zvukový signál vyslaný z lodi se vrátil za 5 sekund? Rychlost zvuku ve vodě je 1 500m/s. Řešení: Zápis Výpočet t = 5s v = 1 500m/s s = x m s = v ∙ t x = ∙ 5 = 7 500 s = 7 500m ! Zvukový signál se šíří k lodi a po odrazu zpět → vypočítanou dráhu musíme vydělit dvěma. Vrak Titanicu leží v hloubce 3750m.

11 Casey Stoner, jezdec třídy Moto GP, zdolal Masarykův okruh v Brně průměrnou rychlostí 166km/h za 1min57s. Urči délku tohoto známého okruhu. Pozor na jednotky!! Provedeme zápis úlohy. Provedeme výpočet. s = v ∙ t x = 46 ∙ 117 = 5 382 s = 5 382m Zapíšeme odpověď. v = 166km/h t = 1min57s s = x = 46m/s = 117s m Masarykův okruh v Brně má délku 5 382m. Skutečná délka Masarykova okruhu je 5 403,19 m.

12 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje: BOHUNĚK, Jiří; KOLÁŘOVÁ, Růžena. Fyzika pro 7. ročník základní školy. Olomouc: Prometheus, spol. s r.o., 2000, ISBN MÍČEK, Arnošt; KROUPA, Roman. Fyzika 2. Brno: Tvořivá škola, 2009, ISBN ČD. aktuálně.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PITTENGER, Will. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázky vlastní tvorba. Obrázky jsou použity i z galerie Microsoft office.


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google