Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Sociální služby SOZ.
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. se zrakovým postižením
POSTIŽENÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk.
Posouzení nepříznivé sociální situace
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Funkční geriatrické vyšetření a testy
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Výše příspěvku pro osoby do 18 let věku činí za kalendářní měsíc: Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost), Kč, jde-li o stupeň II (středně.
Sociálně právní otázky
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech
Projekt: Integrace žáků se zrakovým handicapem
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová. Životní situace Přirozené (fyziogenní) Přirozené (fyziogenní) Biologické (narození, dospívání, těhotenství, stáří)
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Péče o těžce zdravotně postižené Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška.
Dítě se sluchovým postižením
Profesní příprava a možnosti zaměstnávání osob s MP Vyhláška č.13 ze dne o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři. Podmínky přijetí.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
PNP Střípky z minulosti. na seminář „Příspěvek na péči“
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Sociální pomoc JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
HANDICAPOVANÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk. ZDRAVÍ = stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody a) fyzické – tělesný stav zdraví b) mentální – stupeň.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Postižení mezi námi Název projektu: OP VK
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Koordinační skupina OZP Vít Kaška. Seznam členů Agentura Naděje Agentura Osmý den, o. p. s. Agentura osobní asistenční služby o. s. Asociace vozíčkářů.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Z DRAVOTNÍ POSTIŽENÍ ? Odchylka ve zdravotním stavu člověka, která ho omezuje. Zákon č.108/2006 Sb. O sociálních službách Zákon č. 435/2004 Sb. O zaměstnanosti.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Denní stacionáře.
Sociálně terapeutické dílny
DMO dětská mozková obrna
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Týdenní stacionáře.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
Pedie Co mají společné?.
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
DMO (dětská mozková obrna)
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
Základní pojmy speciální pedagogiky
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Pravidla pro tvorbu sítě sociálních služeb v JMK pro rok 2020
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová

Druhy postižení Tělesné Smyslové Psychické Mentální Postižení pohybové soustavy (paraplegie, kvadruplegie, ztráta nebo omezená hybnost končetin) Orgánové postižení (interní, neurologická nebo jiná onemocnění) Smyslové Nevidomí, neslyšící, hluchoněmí, hluchoslepí, postižení řeči Psychické Specifické vývojové poruchy, psychiatrická onemocnění endogenní, exogenní, degenerativní Mentální Pervazivní vývojové poruchy, nespecifické vývojové poruchy

Způsob vzniku postižení Vrozené Prenatálně (v průběhu těhotenství) Perinatálně (v průběhu porodu) Postnatálně (těsně po porodu) Získané Dědičné Úrazem Nemocí

Integrace handicapovaných Do vzdělávacího systému Integrace do běžných základních škol – IVP, asistent pedagoga, pomůcky, stavební úpravy Speciální školy Základní školy praktické Na trh práce Chráněné dílny Chráněné pracovní místo Sociální firma Integrace do běžného pracovního procesu Do společnosti Chráněné bydlení Podporované bydlení Sociální služby – osobní asistence, tlumočení, pečovatelské služby Společenský přístup

Mimořádné výhody pro postižené Posuzování zdravotního stavu Zdravotní stav posuzuje příslušný úřad práce na základě žádosti obecního úřadu s rozšířenou působností, který rozhoduje o dávkách, nikoliv sám žadatel (způsoby hodnocení je v příloze vyhlášky č. 182/1991 Sb.   Na základě tohoto posouzení je rozhodnuto o zařazení žadatele do některé z následujících skupin: TP (tělesně postižený) ZTP – zdravotně tělesně postižený ZTP/P – zdravotně tělesně postižený s průvodcem

Příspěvek na péči Účelem příspěvku na péči je přispět osobám, které jsou pro nepříznivou sociální situaci závislé na pomoci jiné osoby. Kategorie I - minimální závislost - osoba je schopna žít samostatně v přirozeném sociálním prostředí, s využitím služeb sociální péče Kategorie II - nízká závislost – osoba je schopna žít samostatně v přirozeném sociálním prostředí s využitím služeb sociální péče Kategorie III - středně vysoká závislost - osoba je schopna žít samostatně v přirozeném sociálním prostředí pouze s využitím služby sociální a v náhradním sociálním prostředí s využitím služeb sociální péče Kategorie IV - vysoká závislost – osoba není schopna žít samostatně v přirozeném sociálním prostředí a její situace vyžaduje služby sociální péče nebo je schopna žít samostatně za podmínky celodenní péče