Husté pokusy a akce z Plzně a Stříbra

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Advertisements

Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Jitka Soukupová & Zuzana Štauberová
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Změna objemu kapalin a plynů při zahřívání nebo při ochlazování
TĚLESA A LÁTKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Tepelná výměna prouděním
Změny teploty těles tepelnou výměnou
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
TEPELNÁ VÝMĚNA PROUDĚNÍM
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Tepelná výměna prouděním
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
pokusů s jednoduchými pomůckami
Účinky gravitační síly na kapalinu
Mechanické vlastnosti kapalin Co už víme o kapalinách
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
Pokusy s nápojovými plechovkami
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Einsteinem to nekončí, aneb fyzika kolem nás Pokusy na téma: ZMĚNA TLAKU VZDUCHU.
Vlastnosti plynů.
TLAK PLYNU V UZAVŘENÉ NÁDOBĚ
Voda Zpracoval: Lukáš Holý.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Kapalnění Do sklenice nalijeme vodu.
FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA
Vnitřní energie II. část
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – PLOVACÍ TESTY Některé předměty, jako jsou například kameny, se vždycky potápějí. Kameny jsou vzhledem ke své velikosti těžké. Tíha předmětu.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Měření hustoty kapaliny pomocí rovnoramenných vážek
KMD Stříbro, Jitka Soukupová a Zuzana Kalčíková
Plavání těles.
Příprava peroxidu chromu Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Martin Rolek VY_32_INOVACE_8A17.
TLAČENÍ A TAHÁNÍ Věděli jste, že silou vašeho vlastního dechu můžete donutit míč překonat gravitaci nebo že lze obrátit kbelík s vodou vzhůru nohama, aniž.
Šíření tepla TEPLO Q.
Přetlak a podtlak Yveta Ančincová.
Pascalův zákon a jeho užití
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
DUSÍK RNDr. Zuzana Karafiátová DUSÍK Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum.
VY_32_INOVACE_14_30_ Chování těles v kapalině. Chování těles v kapalině Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Anotace: Prezentace.
EXPERIMENTY – ATMOSFERICKÝ TLAK PdF:FY2MP_DF1 Didaktika fyziky 1 Vypracovala : Bc. Lenka Dobešová.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
SPOJENÉ NÁDOBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu ISSN
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Difúze a Brownův pohyb (Látka a těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina:
TĚLESA A LÁTKY.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Tepelná výměna prouděním
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Vypařování a kapalnění
PROUDĚNÍ TEPLA. PROUDĚNÍ TEPLA ? Umíš odpovědět Kde se šíří teplo prouděním? Kde se využívá proudění tepla? Dovedeš vysvětlit princip ledničky?
Částicová stavba látek
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Kapilární jevy 1.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Přijaté teplo. (protokol). Téma Téma: Určení přijatého a odevzdaného tepla tělesem při tepelné výměně. Úkol: Úkol: Určení tepla odevzdaného horkou vodou.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_17 Mechanické.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Pokusy s droždím Více výukových souborů najdete na stránce: emagister.proweb.cz
Transkript prezentace:

Husté pokusy a akce z Plzně a Stříbra

Lehká Cola Úkol: Je „lehká“ Cola opravdu lehká? Pomůcky: plechovka Pepsi light a Pepsi s cukrem, průhledná nádoba s vodou Postup: ponoříme obě plechovky do nádoby s vodou Vysvětlení: Plechovka s Colou light se ve vodě ustálí výše než druhá plechovka – má tedy opravdu menší hustotu. Místo cukru obsahuje umělá sladidla, ale co je pro hustotu hlavní – je pro lepší chuť více sycená oxidem uhličitým.

Lehká Cola Obrázky: Pepsi light

HUSTÝ CITRON Úkol: Zjisti, kdy má citrus větší hustotu! S kůrou nebo bez ní? Pomůcky: dva citrony nebo jiné citrusy, nůž, průhledná nádoba s vodou Postup: jeden z citrusů za pomoci nože opatrně oloupeme a oba je ponoříme do nádoby s vodou Vysvětlení: Citrus s kůrou se bude vznášet, ten bez ní se potopí. Kůra citrusů má velmi malou hustotu a na vodě plave. Pokud citrus oloupeme, zvětšíme jeho průměrnou hustotu a on se potopí.

HUSTÝ CITRON Obrázky:

HUSTÝ CITRON Fotografie:

Dny vědy a techniky Plzeň

Dny vědy a techniky Plzeň

Bublající kapaliny Úkol: Vytvoř různé druhy takzvaných lávových lamp. U slyšíš bublinky šeptat! Pomůcky: olej, potravinářské barvy, ocet, jedlá soda, voda, sůl, šumivé tablety, 2 sklenice, láhev, brčko Postup - Šampaňské: 1) do sklenice nalijeme olej, nasypeme sodu 2) ve druhé sklenici rozmícháme barvu a ocet 3) brčkem nanášíme kapky octa do sklenice s olejem a sodou Vysvětlení: Hustější ocet klesá olejem ke dnu a reaguje se sodou za vzniku CO2, který se na něj naváže v bublinkách a vynese ho na hladinu, kde opět unikne. Děj se tak opakuje.

Šampaňské Obrázky:

Šampaňské Fotografie:

Bublající kapaliny Postup – Solná lampa: 1) olej obarvíme olejovou barvou 2) do sklenice nalijeme vodu a na ní vrstvu oleje 3) na povrch přisypáváme sůl Vysvětlení: Sůl strhne s sebou ke dnu olej, začne se ale rozpouštět ve vodě a olej opět vyplave na povrch. Pokud přisypeme další sůl, vše se bude opakovat.

Solná lampa Fotografie:

Bublající kapaliny Postup – Šumivý nápoj: 1) do velké sklenice nebo lahve nalijeme z poloviny olej a ze čtvrtiny vodu 2) nakapeme různé potravinářské barvy 3) přihodíme jednu až dvě šumivé tablety 4) sledujeme reakci barevných bublin Vysvětlení: Po rozpuštění šumivé tablety se začne uvolňovat oxid uhličitý, který sníží hustotu barevné vody tak, že se tato bouřlivě promísí s olejem. Na povrchu oxid uhličitý uniká a barevné kapky opět putují olejem zpět ke dnu.

ŠUMIVÝ NÁPOJ Fotografie:

Lávová lampa Jak vlastně funguje? Skládá se ze skleněného válce naplněného vodou a voskem a z topné spirály nebo jen žárovky Vosk má ale v kapalném i plynném stavu menší hustotu než voda, tak jak to tedy funguje?

Lávová lampa Jak vlastně funguje? Do vosku je přidáno těžké nehořlavé rozpouštědlo tetrachlotmethan, který zajistí, že je vosk o trochu těžší než voda U dna se vosk zahřeje topným tělesem nebo žárovkou Ohřátý vosk stoupá na hladinu, kde je o pár stupňů menší teplota Vosk se znovu ochladí a klesá ke dnu Tomuto ději říkáme konvekce Princip proudění kapalin

Istanbul MEF - EBAV

Istanbul MEF - EBAV

Teplá vs. studená Úkol: Zajisti, aby se voda v lahvích postavených na sebe začala vyměňovat a promíchávat Pomůcky:čtyři průhledné láhve s víčky, studená a teplá voda, potravinářské barvivo (vhodné jsou kombinace modrá + červená, žlutá + zelená, žlutá + červená atp.), karta Postup: 1) do víček uděláme ve stejném místě otvory o průměru 0,5 - 1 cm (například horkým hřebíkem) 2) do dvou lahví nalijeme teplou a do dvou studenou vodu

Teplá vs. studená 3) teplou vodu obarvíme v obou láhvích jednou barvou, studenou vodu druhou 4) láhve uzavřeme víčky a pomocí karty obrátíme vždy dvě a dvě na sebe tak, aby jednou byla teplá voda dole a studená nahoře a podruhé naopak 5) kartu vyjmeme a sledujeme proudící kapaliny Vysvětlení: Pokud je dole studená a nahoře teplá voda, obarvené kapaliny se nesmísí a barvy zůstanou oddělené. V opačném případě dojde k promísení barev a vzniku barvy třetí. Teplá voda má menší hustotu než studená, proto se v prvním případě drží nahoře na svém původním místě a ve druhém případě se dostává nahoru a studená voda klesá ke dnu a barviva se prouděním smísí.

Teplá vs. studená Obrázky

Teplá vs. studená Fotografie

Šťáva a olej Úkol: vyměň obsah naprosto plných sklenic s olejem a šťávou tak, aby se kapaliny nevylily Pomůcky: dvě stejné sklenice, zalaminovaný papír nebo plastová destička větší než hrdlo sklenic, olej, šťáva Postup: 1) do jedné sklenice nalijeme olej, do druhé barevnou šťávu 2) sklenici se šťávou přiklopíme kartou nebo fólií 3) šťávu překlopíme na olej a pomalu povytáhneme kartu

Šťáva a olej 4) bonus pro šikulky: až se kapaliny vymění, kartu zasuneme zpět a opatrně sundáme horní sklenici s olejem – máme opět dvě plné sklenice – ovšem se zaměněným obsahem Vysvětlení: Pokud kartu jen trochu povytáhneme a držíme sklenice pevně u sebe, začne se šťáva tlačit dolů a vytlačuje olej, který „teče“ nahoru. Kapaliny se tak díky hustotám beze zbytku vymění. Obměna pro dospělé: zkuste si vyměnit vodku a rum v „panácích“ pomocí kreditní karty ;-)

Šťáva a olej Obrázky:

Šťáva a olej Fotografie:

PORT 1 - 3

PORT 1 - 3