Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – PLOVACÍ TESTY Některé předměty, jako jsou například kameny, se vždycky potápějí. Kameny jsou vzhledem ke své velikosti těžké. Tíha předmětu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TLAČENÍ A TAHÁNÍ – PLOVACÍ TESTY Některé předměty, jako jsou například kameny, se vždycky potápějí. Kameny jsou vzhledem ke své velikosti těžké. Tíha předmětu."— Transkript prezentace:

1 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – PLOVACÍ TESTY Některé předměty, jako jsou například kameny, se vždycky potápějí. Kameny jsou vzhledem ke své velikosti těžké. Tíha předmětu vzhledem k jeho velikosti se nazývá hustota. Pokusy vám umožní poznat více o vznášení, potápění a hustotě.

2 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – PLOVACÍ TESTY 1.Potopte pomeranč Potřeby: pomeranč, mísa s vodou Postup: Dáme celý pomeranč do mísy s vodou. Měl by plavat. Nyní požádáme spolužáka, aby jej potopil. Pravděpodobně to nedokážou. Oloupeme pomeranč a dáme opět do vody. Co se stane nyní?

3 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – PLOVACÍ TESTY Co se děje? V pomerančové kůře je mnoho vzduchových bublin, a proto je pomeranč vzhledem ke své velikosti lehký. Neoloupaný pomeranč ve vodě plave. Bez kůry je pomeranč vzhledem ke své velikosti těžký, proto klesá ke dnu.

4 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – PLOVACÍ TESTY FAKTA Kovové lodi jsou velmi těžké, ale jsou vytvarovány tak, že vytlačují mnoho vody. Voda působí zpět na loď. Tato síla je dostatečná k tomu, aby loď mohla na vodě plavat.

5 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – PLOVACÍ TESTY 2. Vznášení hrozinek Potřeby: sklenice, čirý šumící nápoj, hrozinky Postup: Naplníme sklenici šumícím nápojem a dáme do něho hrst obyčejných hrozinek. Pozorujeme několik minut. Co se bude dít? Zůstanou všechny hrozinky poté, co je vložíme do roztoku v klidu?

6 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – PLOVACÍ TESTY Co se děje? Nejdříve klesají hrozinky ke dnu. Pak bublinky plynu přilnou k jejich zvrásněnému povrchu. Pokryté bublinkami stoupají vzhůru, protože mají menší hustotu než nápoj. Na hladině bublinky plynu prasknou. Hrozinky tak mají opět větší hustotu než nápoj, a proto klesnou zpět ke dnu.

7 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – PLOVACÍ TESTY Slovo odborníka Proč mají některé věci větší hustotu než jiné? Předměty s malou hustotou, jako například korek, mají mezi molekulami velký prostor. Předměty s velkou hustotou, jako například železo, mají molekuly natěsnány velmi blízko sebe. Jestliže dáte korek a železo o stejné velikosti do vody, korek bude plavat, ale železo se potopí.

8 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – PLOVACÍ TESTY Malá hustota = molekuly jsou od sebe vzdáleny Velká hustota = molekuly jsou blízko sebe

9 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – PLOVACÍ TESTY 3. Plovoucí vajíčko Dáme-li za normálních podmínek vajíčko do vody, klesne ke dnu. Má větší hustotu než voda. Když zvětšíme hustotu vody, vajíčko se ve vodě bude vznášet

10 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – PLOVACÍ TESTY Potřeby: široká sklenice s vodou, vajíčko, sůl, čajová lžička, pero s vodovzdorným inkoustem Postup: Opatrně vložíme vajíčko do široké sklenice s vodou. Vajíčko klesne ke dnu, protože má větší hustotu než voda. Vajíčko vyjmeme. Do vody dáme čajovou lžičku soli a mícháme, dokud se sůl nerozpustí. Směs vody a soli se nazývá solný roztok

11 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – PLOVACÍ TESTY Dáme vajíčko do solného roztoku. Nyní se bude vajíčko vznášet, protože voda má větší hustotu než vajíčko. Uděláme značku na nejvyšším bodě vajíčka. Vyndáme vajíčko a osušíme ho. Poblíž značky nakreslíme obličej. Vylijeme polovinu roztoku ze sklenice, aby sklenice byla jen z poloviny naplněná.

12 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – PLOVACÍ TESTY Opatrně nakloníme sklenici a pomalu na horní část roztoku přilijeme studenou vodu. Když bude sklenice plná, opatrně do ní vložíme vajíčko. Mělo by začít klesat. Klesne až ke dnu?

13 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – PLOVACÍ TESTY Co se stane? Voda má menší hustotu než roztok, takže nad ním vytvoří silnou vrstvu. Vajíčko má větší hustotu než voda, ale menší hustotu než roztok. Klesne vodou, ale zůstane ve vrchní části roztoku.

14 TLAČENÍ A TAHÁNÍ – PLOVACÍ TESTY

15

16

17

18

19


Stáhnout ppt "TLAČENÍ A TAHÁNÍ – PLOVACÍ TESTY Některé předměty, jako jsou například kameny, se vždycky potápějí. Kameny jsou vzhledem ke své velikosti těžké. Tíha předmětu."

Podobné prezentace


Reklamy Google