Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_02.01.16. Název výukového materiálu: Difúze a Brownův pohyb (Látka a těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_02.01.16. Název výukového materiálu: Difúze a Brownův pohyb (Látka a těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina:"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_02.01.16

2 Název výukového materiálu: Difúze a Brownův pohyb (Látka a těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 7. ročník základní školy PROSINEC 2012

3 Použité zdroje: Začalová: Punčový dort http://www.peceni.info/puncovy- dort-0 (on line) 12/2012 http://www.peceni.info/puncovy- dort-0 Robert Brown http://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_Brown (on line) 12/2012http://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_Brown Mikroskopování: http://web2.mendelu.cz/af_211_multitext/obecna_botanik a/texty-ZM-zaklady_mikroskopovani.html (on line) 12/2012 http://web2.mendelu.cz/af_211_multitext/obecna_botanik a/texty-ZM-zaklady_mikroskopovani.html Fotografie a videa : archiv autorky

4 Anotace Materiál slouží jako pomůcka k vysvětlení neustálého neuspořádaného pohybu částic. Slouží jako návod pro žáky k domácímu vlastnímu pozorování. Obsahuje několik odkazů, které si mohou žáci vyhledat. Současně upozorníme žáky na souvislost fyziky s přírodopisem (mikroskopování). Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.

5 DIFÚZE A BROWNŮV POHYB NEUSTÁLÝ A NEUSPOŘÁDANÝ POHYB ČÁSTIC

6 HODÍME SÁČEK S ČAJEM DO VAŘÍCÍ VODY. SLEDUJTE, CO SE DĚJE VE SKLENICI.

7 HODÍME SÁČEK S ČAJEM DO STUDENÉ VODY SLEDUJTE,CO SE SE SÁČKEM DĚJE.

8 POROVNEJTE STUDENÁ VODA VAŘÍCÍ VODA

9 SLEDUJEME SKLENICE PO 5 MINUTÁCH. SKLENICE NECHÁME V KLIDU. V HORKÉ VODĚ SE ČÁSTICE ČAJE ROZPTÝLÍ PO CELÉ SKLENICI VELMI RYCHLE, VE STUDENÉ VODĚ JE TENTO JEV POMALEJŠÍ.

10 CO SE VLASTNĚ DĚJE S ČÁSTICEMI BARVIVA? SAMOVOLNĚ PRONIKAJÍ MEZI ČÁSTICE VODY. JE-LI VODA TEPLEJŠÍ, PROBÍHÁ JEV RYCHLEJI. RYCHLOST OBARVENÍ OVLIVNÍ TEPLOTA ČAJOVÉHO SÁČKU TEPLOTA VODY

11 ASI ZA PŮL HODINY

12 SAMOVOLNÉ PRONIKÁNÍ ČÁSTIC JEDNÉ LÁTKY MEZI ČÁSTICE LÁTKY DRUHÉ SE NAZÝVÁ DIFÚZE

13 MÁTE RÁDI SLADKOSTI? TAK SI ZKUSTE UDĚLAT PUNČOVÝ DORT (podle receptu) DIFÚZE V KUCHYNI

14 NA TALÍŘ NALIJEME TROCHU HORKÉ VODY A OPATRNĚ NA HLADINU NASYPEME TOCHU KŘÍDY.

15 PEČLIVĚ SLEDUJTE, CO SE NA TALÍŘI DĚJE

16 PO NĚKOLIKA MINUTÁCH SI TALÍŘ PROHLÉDNEME ZNOVA

17 DO ČÁSTIC KŘÍDY NĚCO NARÁŽÍ A TY SE POHYBUJÍ, PROTOŽE JSOU LEHKÉ. CO TEDY KŘÍDOVÁ ZRNÍČKA POSTRKUJE? JSOU TO MOLEKULY VODY. POHYBUJÍ SE DO VŠECH STRAN A PŘI TOM NARÁŽEJÍ NA KŘÍDU A POSTRKUJÍ JI.

18 JAK ŘÍKÁME TOMUTO DŮKAZU POHYBU ČÁSTIC? http://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_Brown BROWNŮV POHYB

19 PROČ SE MALÉ ČÁSTICE KŘÍDY HNED NEPOTOPILY? POVRCHOVÉ NAPĚTÍ VODY TO NEDOVOLILO. STEJNĚ SE CHOVAJÍ PYLOVÁ ZRNKA, KTERÁ CHCETE SLEDOVAT MIKROSKOPEM. JAK SE VLASTNĚ DĚLÁ MIKROSKOPICKÝ PREPARÁT?

20 KONEC

21

22


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_02.01.16. Název výukového materiálu: Difúze a Brownův pohyb (Látka a těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina:"

Podobné prezentace


Reklamy Google