Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Einsteinem to nekončí, aneb fyzika kolem nás Pokusy na téma: ZMĚNA TLAKU VZDUCHU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Einsteinem to nekončí, aneb fyzika kolem nás Pokusy na téma: ZMĚNA TLAKU VZDUCHU."— Transkript prezentace:

1 Einsteinem to nekončí, aneb fyzika kolem nás Pokusy na téma: ZMĚNA TLAKU VZDUCHU

2 SPŠ stavební, Resslova 2, České Budějovice Soutěžní tým: Boháč Michal Flíček Václav Jakima Jiří Ondřej Tomáš

3 Baňkování Pomůcky: baňka (sklenička), svíčka, zápalky Provedení pokusu: Poprosíme dobrovolníka, aby položil ruku na stůl nebo si lehl na stůl. Zapálíme svíčku, položíme na pokožku dobrovolníka a hořící svíčku přiklopíme sklenkou. Svíčka zakrátko zhasne a pokožka se vyboulí do sklenky. Vysvětlení: Svíčka pod sklenkou zhasne, protože nemá kyslík k hoření. Vzduch se ochladí, zmenší objem, vznikne podtlak a díky němu se pokožka vtáhne dovnitř. Užití: Baňkování je vhodnou doplňkovou metodou klasických masáží. Dokáže odstranit bolesti páteře a celého pohybového aparátu, ovlivňuje i funkci vnitřních orgánů. Díky podtlaku se vtáhne kůže dovnitř a zčervená - to je dáno silnějším prokrvením. Působením podtlaku se odsávají z těla škodlivé látky. Baňky se nechají přiloženy po určitou dobu nebo se posouvají po příslušných částech těla.

4 Baňkování Obrázky:

5 Baňkování Fotodokumentace:

6 Cinkající lahve Pomůcky: dvě skleněné lahve Provedení pokusu: Postavíme lahve na stůl 3 cm od sebe a foukáme mezi ně. Lahve se začnou přibližovat až o sebe cinknou. Vysvětlení: Vysvětlení je v Bernoulliho rovnici, která je zákonem zachování energie pro proudící tekutiny. Mezi lahvemi začne proudit vzduch, zvýší se jeho kinetická energie, celková energie zůstává stejná a tak se musí snížit potenciální energie, tedy tlak a lahve se začnou posouvat k sobě. Podobně se pokus provádí s papíry, plameny svíčky, s plechovkami, ale v pokusu s těžšími, skleněnými lahvemi je zjevné, že nebyly ovlivněny jinak. Zvukový efekt udělá pokusu pěkný závěr.

7 Cinkající lahve Obrázky

8 Cinkající lahve Fotodokumentace

9 Vyfouknutí štamprle Pomůcky: silnostěnná štamprle 5 cl, silnostěnná štamprle 2 cl Provedení pokusu: Štamprle dáme do sebe a několik centimetrů před ústy nad ně rychle foukneme. Menší štamprle vyskočí ven. Vysvětlení: Původně jsme se domnívali, že vysvětlení je v Bernoulliho rovnici, že nad štamprlemi začne proudit vzduch, zvýší se jeho kinetická energie, celková energie zůstává stejná a tak se sníží potenciální energie, tedy tlak a štamprle vyskočí. Ale při pokusech jsme zjistili, že s jistotou se pokus povede, když foukneme tak, aby se vzduch dostal mezi štamprle a tím se menší štamprle dostane ven.

10 Vyfouknutí štamprle Obrázky

11 Vyfouknutí štamprle Fotodokumentace


Stáhnout ppt "Einsteinem to nekončí, aneb fyzika kolem nás Pokusy na téma: ZMĚNA TLAKU VZDUCHU."

Podobné prezentace


Reklamy Google