Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pokusy s nápojovými plechovkami

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pokusy s nápojovými plechovkami"— Transkript prezentace:

1 Pokusy s nápojovými plechovkami
KMD Stříbro Seminář Luhačovice 23. března 2013

2 Nápojové plechovky Slouží pro transport nápojů i jako nádoba na pití.
Moderní nápojové plechovky jsou vyrobeny jako jednodílné válcové nádoby z hliníku nebo bílého plechu, uzavřené zalemovaným hliníkovým víčkem. Nápad nabízet nápoje v plechovkách pochází z roku 1933 z USA. Současné plechovky jsou výrazně lehčí než dříve. Zatímco ve 30. letech vážily plechovky přibližně 100 g, současné nápojové plechovky váží zhruba 25 g a jejich stěna má tloušťku jen 0,08 mm.

3 Šikovná a nešikovná plechovka
Máme dvě plechovky – šikovnou a nešikovnou a chceme, aby stály šikmo na svojí hraně. Ta nešikovná vždy spadne, té šikovné se to vždycky podaří. Proč? Může za to poloha těžiště obou plechovek – ta nešikovná je prázdná a její těžiště je zhruba ve středu plechovky, proto vždy spadne. Ta šikovná je z části naplněna vodou a její těžiště se tím dostává do místa podstavy, kde se nachází voda, a proto se udrží na svojí hraně.

4 Šikovná a nešikovná plechovka

5 Žíznivé plechovky Máme dvě plechovky, které jsou velmi žíznivé, a tak je necháme napít vody. Chvíli počkáme a mezitím si předvedeme další pokus. Poté žíznivé plechovky otočíme. Z té méně žíznivé nám vyteče mnohem méně vody, než jsme do ní nalili, z té ještě žíznivější nevyteče nic. Proč? Plechovky jsou naplněny savým papírem a absorpční hmotou z dětských plenek. Díky tomu buď vodu zčásti nasáknou a přebytek vyteče, nebo ji zcela nasáknou a přemění na gel.

6 Žíznivé plechovky

7 Zamilované plechovky Máme dvě plechovky, které se drží blízko u sebe a my vezmeme brčko a chceme je od sebe odfouknout. Zamilované plechovky se však, místo aby se vzdálily, k sobě přitisknou. Proč? Prudkým fouknutím zvýšíme rychlost vzduchu mezi plechovkami, tím v daném místě poklesne tlak a lehké hliníkové plechovky jsou vnějším tlakem přitlačeny k sobě. Modifikace, plechovky leží na stole a foukáme shora.

8 Zamilované plechovky

9 Zelektrované plechovky
Máme dvě plechovky na plastových kelímcích, jednu uzemněnou a druhou ne. Mezi ně zavěsíme na brčko víčko z jedné z plechovek. Zelektrujeme nafukovací balónek a přiblížíme ho k neuzemněné plechovce. Proč? Na neuzemněné plechovce se po přiblížení balónku indukuje elektrický náboj. Víčko je k ní přitaženo, pak se oddálí k druhé plechovce, na kterou přenese náboj, ta se ale díky uzemnění vybije a vše se opakuje.

10 Zelektrované plechovky

11 Pohybující se plechovka
Máme plechovku položenou na stole a zelektrovaný balónek, který k ní přiblížíme. Plechovka se začne pohybovat za balónkem. Proč? Na plechovce se po přiblížení balónku indukuje elektrický náboj. A protože je plechovka lehká, je přitahována elektrostatickou silou k balónku.

12 Rotující plechovka Máme podpěrný stojánek z ořezané tužky a modelíny, plechovku a silný neodymový magnet. Plechovku umístíme na hrot tužky podepřením ve středu dna. Shora nad plechovkou kroužíme magnetem. Plechovka se roztočí. Proč? Může za to elektromagnetická indukce. Lehká hliníková plechovka se roztáčí v důsledku vzniku indukovaného proudu.

13 Rotující plechovka

14 Teplý a studený vzduch v plechovkách
Máme ramínko, na něm zavěšené na obou stranách otevřené plechovky otvorem dolů a soustavu zavěsíme a vyvážíme. Poté pod jednou plechovkou zapálíme svíčku. Sledujeme, co se bude dít.Naše soustava se nakloní tak, že plechovka se studeným vzduchem je níže. Proč? Zahřátý vzduch stoupá vzhůru a vytlačuje studený vzduch z plechovky, a protože má menší hustotu, soustava již není v rovnováze.

15 Deformace plechovky Máme plechovku, horkou vodu, svíčky, modelínu, akvárium s vodou. Do plechovky nalijeme malé množstvé vroucí vody a ještě ji ohříváme svíčkami, aby se v plechovce vytvořila pára. Plechovku utěsníme a vhodíme do nádoby se studenou vodou. Plechovka se zdeformuje. Proč? Pára v plechovce se prudce ochladí a zkondenzuje, protože stěny jsou tenké a vodivé. Tím se zmenší její objem i objem plynu uvnitř plechovky, vznikne podtlak a vnější tlaková síla deformuje plechovku.

16 Deformace plechovky

17 Plechovkový katapult A na závěr si vyrobíme katapult ze dvou plechovek. Potřebujeme dvě plechovky, vidličku, dvě tužky, víčko od PET láhve, náboje z gumových medvídků a spoustu gumiček…. A to je vše z KMD Stříbro 


Stáhnout ppt "Pokusy s nápojovými plechovkami"

Podobné prezentace


Reklamy Google