Posouzení stavu povodí nad Brněnskou nádrží Stručné shrnutí výstupů z jakostního modelu oblasti povodí Dyje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
Advertisements

Kategorizace, zvláštní povodně
Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Brno, 7. a 8. června 2011 Seminář Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži Opatření k omezení vnosu živin do VD Brno Dr. Ing. Antonín Tůma ředitel.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Aktualizace ÚAP ORP Jaroměř
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
Realizace opatření ve vazbě na projekt „Čisté povodí Svratky“
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Znečišťování vodních zdrojů.
DÚ 2.1 Mikrobiální kontaminace povrchových vod v povodí Odry
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Krajský úřad Jihomoravského kraje
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
BIOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR, v. v. i. HYDROBIOLOGICKÝ ÚSTAV Na Sádkách 7, České Budějovice Tábor, Řízení kvality vody v údolních nádržích.
Metodika stanovování emisních limitů kombinovaným způsobem
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR
Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži
Eva Měráková, Lenka Jandová
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Opatření k omezení vnosu živin do VD Brno (bilanční posouzení) Dr.Ing. Antonín Tůma ředitel pro správu povodí Seminář k projektu „Realizace opatření na.
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Kontaminace (znečištění) vody
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina Pro rok 2008 vypsal ODSH dva dotační tituly: Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina.
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Biologické centrum AV ČR, Hydrobiologický ústav
Vývoj kvality vody v nádrži Lipno u Frymburku J. Hejzlar, F. Frantál, Z. Frantálová.
Řeka Ostravice. Délka toku 65,1 km Plocha povodí 827,4 km² Řeka vzniká soutokem Černé a Bílé Ostravice u obce Staré Hamry v Moravskoslezských Beskydech.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Modelování čištění komunálních odpadních vod
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
VN PLUMLOV a POVODÍ prezentace výsledků studie RNDr. Jindřich Duras, Ph.D.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Mgr. Kristýna Soudková, Ing. Arnošt Müller Oddělení VFP a GIS Odbor metodiky a řízení pozemkových úprav Státní pozemkový úřad Standardizace geodat pozemkových.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
8/9/12 Ing. Martin Keprta Povodí Vltavy, státní podnik PŘÍPRAVA REALIZACE MALÝCH VODNÍCH NÁDRŽÍ NA RAKOVNICKU.
Poskytování technické pomoci městům a obcím při provozování vodohospodářských zařízení – ČOV Ing. Zbyněk Skyba, Ing. Gabriela Pallová Severomoravské vodovody.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Jihomoravský.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Vodohospodářské aktuality
prezentace výsledků studie RNDr. Jindřich Duras, Ph.D.
TLAKOVÁ KANALIZACE KLY – TUHAŇ HOŘENÍ VINICE
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
PŘEDÁNÍ ÚAP ORP předání
Realizace logistiky při povodních ve vybraném okrese
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Vodní nádrže 2017 DYNAMIKA FYTOPLANKTONU VODÁRENSKÉ NÁDRŽE HAMRY V PRŮBĚHU BIOMANIPULAČNÍCH OPATŘENÍ Radovan Kopp, Tomáš Zapletal, Pavel Jurajda, Zdeněk.
ZANÁŠENÍ TOKŮ A NÁDRŽÍ – PLOŠNÉ ZEMĚDĚLSKÉ ZNEČIŠTĚNÍ V POVODÍ VLTAVY
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
ÚSTAV VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY
Znečištěné místa na Slovácku
Transkript prezentace:

Posouzení stavu povodí nad Brněnskou nádrží Stručné shrnutí výstupů z jakostního modelu oblasti povodí Dyje

Současný bilanční model •Model Oblasti povodí Dyje primárně sestavený pro potřeby vodohospodářského plánování, uzpůsobený potřebám integrace předpisů EU do českého vodního hospodářství •Modelovací prostředí Mike Basin (DHI), nadstavba softwarového systému ArcGIS (ESRI) •Vstupní data: časové řady průtoků, data kvality toků a znečištění za období •Zpracovávané údaje BSK 5, CHSK Cr, N-NH 4, N-NO 3, Ncelk, Pcelk •Model zahrnuje kromě bodového znečištění z obcí a průmyslu i znečištění plošné (difúzní).

Vymezení rozsahu modelovaného území Řešené území • Povodí VN Brno: 1586 km 2 • Území krajů: • Jihomoravský 36% • Vysočina 54% • Pardubický 10%

Výstupy modelu • Zdroje fosforu v povodí •Bodové, plošné (difúzní) znečištění, obyvatel v řešeném území • vypouští do povodí Brněnské nádrže •Téměř lidí žije v obcích nad obyvatel, všechny tyto obce jsou vybaveny ČOV různé kvality, vybavenosti a stáří •V těchto obcích však více než není na tyto ČOV napojeno •Odstraňováním fosforu jsou vybaveny pouze největší z nich (9 z 29) Čištěné vody Produkce P celk [t/rok] Počet obcí Počet obyvatel Obce s napojením na ČOV17, Obyvatelé v těchto obcích připojení na ČOV10, Obyvatelé v těchto obcích nepřipojení na ČOV6, Obyvatelé napojeni na ČOV s odstraňováním P5, Obyvatelé napojeni na ČOV bez odstraňováním P5,

Výstupy modelu Zdroje fosforu v povodí • obyvatel bez jakéhokoliv čištění odpadních vod – včetně nenapojených obyvatel v obcích s ČOV •Tato skupina vyprodukuje 25 tun fosforu ročně •Největší podíl na produkci fosforu mají obce pod 500 obyvatel Obce dle kategorií Produkce P [t/rok] Podíl na produkci [%] Počet obcí Počet obyvatel Poznámka , Všechny napojeny na ČOV 4x odstr. P , Všechny napojeny na ČOV 1x odstr. P , napojeno na ČOV2x odstr. P , napojeno na ČOV1x odstr. P Do 2509, napojeny na ČOV1x odstr. P

Výstupy modelu Povodí nad VN Vír •VN Vír - výrazný prvek v povodí Brněnské nádrže •Vysoká retence ve Vírské nádrži – cca 45 % celkového fosforu z povodí nad nádrží (ročně zhruba 8 tun fosforu do VN Vír přitéká, 4,5 tun/rok odtéká) •Opatření nad VN Vír: menší vliv na VN Brno, delší doba mezi realizací a efektem •K řešení vybrané nejproblematičtější lokality (Polička, obce na horním toku Svratky)

Výstupy modelu Vtok fosforu do Brněnské nádrže • Do nádrže ročně přiteče 34 tun fosforu z čehož zhruba 70% má původ na posledních 13 km řeky (prostor mezi profily Borač a Veverská Bítýška, včetně přítoků Bobrůvka, Lubě, Besének a Bílý potok) • V dolní části povodí na páteřním toku minimální retence • Nedořešené zdroje, které je nutno objasnit

Výstupy modelu

Následující činnosti Aktualizace modelu • Import moderních dat, akceptace změn v povodí v posledních letech • Zahrnutí nových ČOV, zlepšení podílu napojení obyvatel • Pokrytí přínosů z různých typů ploch v povodí • Podrobný průzkum nedořešených vnosů v klíčových částech povodí • Průzkum zemědělského a rybničního hospodářství

Následující činnosti Sběr dat pro aktualizaci • Nezbytná součinnost PM, KÚ, VAS, příp. dalších provozovatelů ČOV, rybářských a zemědělských společností • Zacílení na konkrétní problémy, rozklíčování neznámých faktorů v tocích fosforu Cíle aktualizace bilančního modelu • Spolehlivý nástroj pro posouzení rizik eutrofizace Brněnské nádrže • Podklad pro případné studie proveditelnosti zásahů nad nádrží • Nástroj pro dlouhodobé sledování změn v povodí

DĚKUJI ZA POZORNOST