ROK Rok, to je koloběh událostí, které se opakují

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ADVENT.
Advertisements

Liturgické knihy.
Liturgický rok.
Průlet liturgickým rokem
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vypracoval: Michal Klaus
MINISTRANTI NAPAJEDLA
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
Světové dny mládeže. LOGO Koruna p. Marie Almudenské „M“ – Madrid, Maria Kříž – symbol křesťanství, logo Maria – rychlá a spolehlivá cesta ke Kristu Spontánní,
Oprava chybné prezentace
Ruské Vánoce.
Velikonoce – přežít/prožít
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Vítej na ministrantské schůzce
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zpřítomnění Kristova vykupitelského poslání
Sbor Církve bratrské v Ostravě sborová oznámení SRDEČNĚ ZVEME NA SPOLEČNÁ SHROMÁŽDĚNÍ STŘEDA 18:30 Biblická a modlitební hodina Slovo: Karel.
Řád mše svaté.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Řád mše svaté P. Mariusz Roszewski
O Bonitas! O Dobroto! Drahý Příteli! V té adventní době očekávání, kdy hledáme myšlenek a inspirace a připravujeme se na slavnost Narození našeho Pána,
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
VY_32_INOVACE_02_SVP_083_Bel
Velikonoce – jen svátky jara?
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Průlet liturgickým rokem
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Vypracoval: Jakub Moravec
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
Kalendář - únor Petr Machala. Únor bílý – pole sílí 2.2. – Na Hromnice o hodinu více – Sv. Valentýnek – jara tatínek Víte, kolik má únor dnů? Znáte.
Tradice Velikonoc.
Anotace Cyklus přírody a kalendáře Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí postup, jakým vznikaly kalendáře na základě sledování.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Příprava k přijetí svátosti biřmování
VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,
Michnová Lenka CR 2.A.  Spolková republika Německo  Počet obyvatel mil.  Hustota obyvatel – 225 ob. / na km²  Rozloha – ,9 km².
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Liturgický rok. každý rok si připomínáme všechny události z Ježíšova života také si připomínáme svaté, kteří ukázali, jakými různými způsoby můžeme následovat.
Velikonoce Velikonoce jsou důležité křesťanské svátky. Oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vytvořila: Libuše Langmayerová IX. ročník
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Křesťanství B. Trojanová.
Hmotná kultura a každodenní život III
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Řád mše svaté.
Digitální učební materiál
KALENDÁŘ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PŘEDVÁNOČNĺ NÁLADA ADVENT :28:39.
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
Zvyky a tradice Čechů.
Transkript prezentace:

ROK Rok, to je koloběh událostí, které se opakují a zároveň postupují dál či spíše výše. Občanský rok Školní rok Akademický rok Církevní rok – liturgický rok

Církevní rok Církev má svůj liturgický rok, ve kterém prožívá a slaví tajemství. Žít s církví znamená prožívat její rok a slavením jejích slavností, svátků a památek i všedních dní obohacovat svou a srdce. Církevní rok se skládá z několika dob a mezidobí. Během roku slavíme též svátky svatých.

Církevní rok NÁZEV ČÁSTI BARVA NÁPLŇ Advent Vánoce Liturgické Půst Velikonoce mezidobí Fialová Bílá Zelená Příprava, touha, poznání, očekávání, 4 týdny – neděle před Vánocemi Slavnost Narození Ježíše Krista, Vánoční oktáv, Slavnost Matky Boží Panny Marie Pondělí po svátku Křtu Páně – úterý před Popeleční středou Půst 40 dní, modlitba, almužna, pobožnost křížové cesty, Svatý týden. Třídenní, Velikonoční vigilie, Slavnost Zmrtvýchvstání, Velikonoční oktáv, 50 dní. Pondělí po slavnosti Seslání Ducha svatého – sobota před 1. nedělí adventní

ADVENT Advent je dobou očekávání příchodu Spasitele na svět. Slovo Advent pochází z latiského "adventus„ - příchod. Doba adventní je přípravou na oslavu Kristova narození. Od 11. století se její doba trvání ustálila na posledních čtyřech týdnech - spíše nedělích před Štědrým dnem. Je časem půstu, při kterém se mají lidé namísto požívání nadměrného jídla a pití, věnovat zbožnému rozjímaní. Dříve byly přísně zakázány byly veškeré zábavy, tanec a zpěv. První adventní neděli začíná liturgický rok. Na třetí neděli může fialovou barvu ornátu nahradit barva, symbolizující radost, barva růžová. Advent, začíná první nedělí adventní, trvá 22 až 28 dní a může připadnout na jakoukoli neděli mezi 27. listopadem a 3. prosincem. V průběhu adventu mají svátek někteří důležití svatí, např. sv. Ondřej, sv. Barbora, sv. Mikuláš nebo sv. Lucie.

Adventní věnec

Věnec Kruh - věčnost - společenství Zelená barva - život - božství Svíce - naděje

Historie adventního věnce K adventu neodmyslitelně patří věnec. Na počátku bylo kolo... Zvyk používání adventního věnce je starý přibližně 150 let. První adventní věnec měl podobu dřevěného kola od vozu. Jeho dějiny nás vedou do nejnižších sociálních vrstev obyvatel Hamburku, přesněji do - Záchranného ústavu pro opuštěné děti. Byla to slámou pokrytá ratejna, chatrč na zapadlém okraji města. Zde pracoval tehdy Johann Hinrich Wichern, mladý pedagog a později zakladatel "Vnitřní misie", který v Göttingenu a v Berlíně studoval teologii. V roce 1839 poprvé pověsil tento kněz před vánocemi od stropu dřevěný kruh se svícemi. Celkem po obvodu kruhu bylo 23 svící, 4 velké - bílé a 19 malých - červených, na každý den do Štědrého dne. Denně během krátké pobožnosti, nejprve v polední přestávce a později za svítání, byla zapálena jedna svíce. V roce 1851 byla poprvé vyzdobena celá jídelna tohoto útulku jedlovými větvičkami, stejně tak byl zdoben i věnec. Tento předvánoční zvyk se šířil velmi rychle. Poprvé měli adventní věnec v kostele v Cáchách, měl však pouze čtyři svíce. Později se adventní věnec objevil v protestantském prostředí na severu země, potom v sousedních zemích. V 20. století se objevuje tento zvyk v jižní - katolické části Německa. Pomocí emigrantů se dostal adventní věnec až do Severní a Jižní Ameriky.

PROŽÍVÁNÍ ADVENTU Příprava: modlitba, touha, poznání, očekávání, Modlitba růžence Roráty – Rorate celi de super – Rosu dejte nebesa shůry Mše svatá Četba bible Četba náboženské literatury Společná modlitba u adventního věnce Rozmluva – Komunikuji, tedy jsem Úklid domova Úklid duše Co je podstatné? Co by pomohlo, kdyby se Kristus 100 x narodil, ale nenarodil se v tvé duši

„Svátky“ Slavnost: Ježíše Krista Krále Neposkvrněného početí Panny Marie Sv. Petra a Pavla Památka: Panny Marie Bolestné Sv. Martina Sv. Ludmily (v Čechách) Svátek: Uvedení Páně do chrámu Narození Panny Marie Sv. Filipa a Jakuba, apoštolů Nezávazná památka: sv. Mikuláše Sv. Jiří Sv. Fidela

„Svátky“ Slavnost: Sláva na výsostech Bohu Dvě čtení + evangelium vlastní ze slavnosti Věřím v Boha Památka: Mají se slavit, ale z oprávněné příčiny je může kněz nahradit při mši dalšími texty Svátek: Sláva na výsostech Bohu Jedno čtení + evangelium vlastní ze svátku Nezávazná památka: Může na ten den připadat více svatých. Kněz může vybrat a nebo vzít texty dle vlastního uvážení

Kalendáře - svátky Světová církev římskokatolická Jednotlivé církve - řeckokatolická Země (Cyril a Metoděj, Václav) Diecéze (Petr a Pavel) Řády (František) Farnosti - patron kostela, posvěcení kostela (Martin)

Kalendáře – závazné svátky 25. 12. Narození Páně 1. 1. Matky Boží Panny Marie 6. 1. Zjevení Páně 19. 3. Sv. Josefa Čt. po 6.NV - Nanebevstoupení Páně Čt. po NT - Těla a krve Páně 29. 6. Petra a Pavla 15. 8. Nanebevzetí Panny Marie 1. 11. Všech svatých 8. 12. Neposkvrněného početí Panny Marie