Factoring České spořitelny, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BANKOVNÍ AKADEMIE Vlkova 12, Praha 3 – Žižkov
Advertisements

Zahraniční obchod Platební podmínky.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
1. cvičení úrokování.
Účtování o závazcích a pohledávkách
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pohledávky.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Ivana Francová, SOU Liběchov. 1.Majetek a závazky jsou zaznamenávány v oddělených evidencích 2.Rozhodující pro zaznamenání transakce není její uskutečnění.
O co se jedná? Státu trvá 3 – 6 měsíce než DPH vrátí Často vrácení předchází finanční kontroly atd. Exportérům a firmám nárokujícím si velké odpočty DPH.
Daň z přidané hodnoty.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_01_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Základy financí 8. hodina.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Daň z přidané hodnoty a její účtování
Financování podniku.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Realizace dodávek, vykazování činnosti, financování Ing. Jana Moravcová
AMSP ČR, Škola řízení pohledávek
1 VOLKSBANK – PARTNER PŘI EXPORTU DO RUSKA Filip Vavruška.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_08_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Finanční účty lze rozdělit do těchto skupin: a) aktivní Pokladna Ceniny Bankovní účty Majetkové cenné papíry k obchodování.
Vkladové služby.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_01_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Příklady (část 1.) Kolik budu mít v bance po 4 letech, jestliže dnes vložím 500 tis. Kč při roční úrokové míře 5 %? Kolik budu mít v bance jestliže bude.
Základy účetnictví 4. přednáška.
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Závazky.
9. tématický okruh: Zúčtovací vztahy
Zúčtování s dodavateli a odběrateli „25“
DOKUMENTÁRNÍ AKREDITIV
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Realizace dodávek, vykazování činnosti, financování Ing. Jana Moravcová
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Pharma Factoring Factoring České spořitelny, a.s.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_93 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji. DŮLEŽITÉ INFORMACE K EKONOMICKÉ STRÁNCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.13 RočníkDruhý.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Hospodářský výsledek firmy Stanovení zisku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Karel Zíka. Dostupné z Metodického portálu.
Daňová evidence Pohledávky a závazky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
1 VÁCLAV TOMANDL FACTORING KB Factoring partnerem exportu Ostrava,
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
1 Úroky, splátky Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
Charakteristika finančních účtů Členění finančních účtů 1)Aktivní účty 211 pokladna 213 ceniny 221 bankovní účet 251 majetkové cenné papíry k obchodování.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Finanční matematika 2. část
Financování EPC projektů z pohledu banky
Kód vzdělávacího materiálu:
Krátkodobé financování podniku. Dlouhodobé financování podniku.
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Řízení pohledávek Ing. Gabriela Dlasková.
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Akční nabídka snížení sazeb a odhad nemovitosti ZDARMA!
Zúčtování s dodavateli a odběrateli
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Transkript prezentace:

Factoring České spořitelny, a.s. Pharma Factoring Factoring České spořitelny, a.s. ve spolupráci s Českou spořitelnou, a.s. a Emil Dočkal DOWER-D Gaddi-Globe, s.r.o.

Co je Pharma factoring? = Komplexní služba Odprodej krátkodobých nezajištěných pohledávek před splatností specializované instituci (factoringové společnosti) vzniklé z titulu dodávky zboží nebo služeb s cílem jejich včasného a řádného inkasa a okamžitého získání hotových peněz ve formě zálohy z hodnoty pohledávek

Jak funguje Pharma factoring? Lékárna Zdravotní pojišťovny Lékárna

Formy Pharma factoringu bez regresu riziko za případné neplnění ze strany odběratele v důsledku jeho platební neschopnosti či nevůle přebírá Factoring ČS, resp. ručí za postoupené pohledávky a zajišťuje si jejich vymožení s regresem riziko za případné neplnění ze strany odběratele v důsledku jeho platební neschopnosti či nevůle zůstává v plné míře na dodavateli = Factoring ČS neručí za postoupené pohledávky a případné vyplacené zálohy dodavatel v dohodnuté lhůtě po splatnosti vrací factorovi zpět

Smluvní vztah Smlouva pouze mezi lékárnou a factoringovou společností o postupování veškerých pohledávek vůči odsouhlaseným odběratelům-dlužníkům v tuzemsku či zahraničí. Na jednotlivé dlužníky (pojišťovny) vždy definovány dílčí podmínky factoringové spolupráce Jednoduché rozšiřování spolupráce o další odběratele Jednoduchá úprava smluvních podmínek Pro odběratele factoring znamená pouze placení svých závazků na číslo účtu factoringové společnosti

Pharma factoring – okamžité financování a péče o pohledávky Jak to funguje? lékárna pravidelně fakturuje na zdravotní pojišťovny (především VZP) a zároveň posílá kopie faktur s domluvenou dokumentací na Factoring ČS Factoring ČS lékárně standardně do 48 hodin posílá zálohovou platbu až 80% hodnoty faktury po zaplacení od zdravotní pojišťovny na účet Factoringu ČS lékárně zasílá zbývajících 20% hodnoty faktury v případě nezaplacení pojišťovnou: VZP: Factoring ČS lékárně doplatí zůstatek uznané pohledávky (cca 20%) a to nejpozději do 130 dnů po splatnosti (bezregresní factoring) Ostatní pojišťovny: Factoring ČS lékárně 90.den po splatnosti (tj. celkem po 120 dnech, pokud splatnost na faktuře je 30 dní) vrátí pohledávku zpět a lékárna vrátí zálohovou platbu (regresní factoring-standard) Výhody: využitím Pharma factoringu se zásadním způsobem řeší problematika profinancování, aniž by došlo ke zvýhodňování věřitele lékárna nemusí čekat na zaplacení od pojišťovny – peníze má okamžitě k dispozici a může je použít na zaplacení svých závazků a využít slevy od dodavatele za rychlejší platbu o odkoupenou pohledávku se lékárna v případě bezregresního factoringu už nestará

Pharma factoring – popis procesu Před začátkem spolupráce: lékárna vyplní tabulku pojišťoven-dlužníků, jejich splatnosti a obrat na základě tabulky Factoring ČS připraví indikativní nabídku factoringu v případě souhlasu si Factoring ČS vyžádá standardní ekonomické podklady pro ekonomickou analýzu lékárny po analýze podkladů projedná schválení vedení Factoringu ČS lékárna s FČS podepíše Rámcovou factoringovou smlouvu a Obchodní kontrakty, kde budou definováni odběratelé-dlužníci (zdravotní pojišťovny) lékárna pošle na své dlužníky tzv. Oznamovací list, čímž oznamuje pojišťovnám zahájení spolupráce s FČS (ZP potvrdí/nepotvrdí)

Pharma factoring – popis procesu Po podpisu factoringových smluv: lékárna FČS pravidelně zasílá kopie všech faktur s průvodními doklady a na tomto základě dostává zálohové platby ve výši standardně 80% do dvou pracovních dnů a dál se o nic nestará FČS se stará o pohledávky, inkasuje závazky pojišťoven, a přeposílá vyrovnání 20% na účet lékárny lékárna má možnost neustále si sledovat stav svých pohledávek přes internet díky aplikaci eFactoring

Pharma factoring - kolik to stojí? Cena za Pharma factoring se skládá ze dvou základních položek: factoringový poplatek od 0,7% z hodnoty měsíčního souboru (dávky) faktur akceptovaných ZP poplatek je závislý na obratu lékárny, její ekonomické situaci a koncentraci obratu na ZP, především VZP je závislý na typu poskytnuté služby (regresní, bezregresní) factoringový úrok roční sazba od 3,8% p.a. (úrok je vázán na 1M PRIBOR vyhlašovaný ČNB) počítá se z poskytnutých zálohových plateb po dobu jejich čerpání

Příklad „Lékárna s.r.o.“ Současná situace: Lékárna s.r.o. sídlí v menším okresním městě a podniká od roku 1995. Má stabilní roční obrat 12 mil.Kč. Dlužníci jsou zdravotní pojišťovny, které mají odloženou splatnost, a ještě k tomu platí několik dnů po splatnosti (celkem cca 70 dní). Lékárna s.r.o. má např. 5 hlavních stálých odběratelů - pojišťoven, z nichž největší cca 80% podíl realizuje s VZP. Problém: Vzhledem k dlouhým splatnostem pojišťoven si lékárna nemůže řídit svoje peněžní toky a nemůže přesně plánovat nákupy nových léků a plnění svých dalších závazků (nájem, platy zaměstnanců ad.) Nedostatek hotovosti ji občas způsobuje nepříjemnosti, kdy nemůže zaplatit včas svým dodavatelům (hlavně distributorům léků), kteří odkupují její pohledávky za pojišťovnami za méně výhodných podmínek. Řešení: Pokud se lékárna rozhodne využít factoring na všechny stálé odběratele-dlužníky, získá především: okamžitou hotovost, čímž si může plánovat a řídit využívání peněžních prostředků ušetří, neboť může využít skont od svých dodavatelů, nemusí odprodávat pohledávky za pojišťovnami distributorům o pohledávky se nestará, ty administruje factoringová společnost, lékárna si pouze kontroluje jejich stav přes internetovou aplikaci eFactoring Lékárna s.r.o. dostane od factoringu nabídku na 80% zálohové platby na vystavené a postoupené faktury, za cenu 0,7% z hodnoty pohledávek a úrokovou mírou 3,8% p.a. viz. dále Díky bezregresnímu factoringu (s pojištěním) na VZP získá další výhodu: pojištění pohledávek

Příklad „Lékárna s.r.o.“ – kolik to bude stát? Fakturovaná částka na VZP: 500 000,- Kč Reálná doba splatnosti 70 dnů Factoringový poplatek: 0,7% Úrok z profinancování: 3,8% p.a. (1M PRIBOR + 1,3% p.a.) Výše zálohové platby: 80% 1. den Lékárna s.r.o. vystaví fakturu na VZP a druhopis faktury s průvodními doklady zašle Factoringu ČS 2. den Factoring ČS poskytne Lékárně s.r.o. zálohovou platbu ve výši 400.000,- Kč (500.000,- x 80% = 400.000,-) 70. den VZP zaplatí na účet Factoringu ČS 500.000,- Kč a Factoring ČS doplatí Lékárně s.r.o. 100.000,- Kč (20% z 500.000,-) Náklad za měsíc na Pharma factoring pak činí: factoringový poplatek z transakce 1.500,- Kč (500.000,- Kč x 0,7/100 / 70 dní x 30 dní) factoringový úrok za měsíc 1.249,- Kč (400.000,- Kč x 3,8/100 x 30/365) Lékárna s.r.o. za tuto službu za měsíc zaplatí 2.749,- Kč

Kontakt Factoring České spořitelny,a.s. Pobřežní 46,186 00, Praha 8 Tel: 246 003 311 Fax: 246 003 319 http://www.factoringcs.cz E-mail: marketing@factoringcs.cz Emil Dočkal DOWER-D Trávník 28, Přerov Tel: 581 201 088 http://www.dower.cz E-mail: dower@dower.cz Gaddi-Globe, s.r.o. Křovinovo náměstí 9/12, 19300 Praha 9-Horní Počernice Tel: 777 321 393 E-mail: info@gaddi.cz