Odbor potravinářské výroby a legislativy Úřad pro potraviny - MZe

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spolupráce s Evropskou komisí při řešení případů veřejné podpory Ondřej Dostal Stálé zastoupení ČR při EU.
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová směrnice o energetické účinnosti
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Příprava nové dopravní politiky ČR
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Bezpečné potraviny na českém trhu
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Ministerstvo dopravy České republiky
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Sankce a omezující opatření
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Geneticky upravované potraviny Mazurová, Jeřábková, Vančurová, Kuttelwascherová.
Pracovní jednání k problematice mléka Praha Odbor živočišných komodit Ministerstvo zemědělství ČR.
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN Ing. Zuzana Nováková.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
Kontrola podmíněnosti Shrnutí klíčových informací Martin MISTR Ministerstvo zemědělství.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Národní fytosanitární workshop EUPHRESCO / ERA-Net Příležitosti k mezinárodní spolupráci s EFSA v oblasti bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Větrný Jeníkov MVDr. Eva Cipínová
Evropská občanská iniciativa
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 České Budějovice MUDr. Viera Šedivá.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
Česká inspekce životního prostředí
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Interní postupy MAS Brdy
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Problematika potravinových odpadů v ČR
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Transkript prezentace:

Aktuální změny oblasti potravinářské legislativy „Kvalitní a bezpečné české potraviny“ Odbor potravinářské výroby a legislativy Úřad pro potraviny - MZe Martin Štěpánek 30.8.2013 České Budějovice

Novela zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích Ukončení (přerušení) legislativního procesu novely zákona Projednávání v PS v 1. čtení OPĚTOVNÉ předložení do legislativního procesu

Novela zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích zpřesnění požadavků pro provozovatele potravinářských podniků změny reagující na praktické zkušenosti orgánů dozoru i provozovatelů potravinářských podniků úprava výše sankcí zpřesnění a úprava kompetencí dozorových orgánů

Novela zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích Zpracování novely zákona v důsledku přijetí řady předpisů EU: - nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům o potravinách, - nařízení č. 1331/2008, č. 1332/2008, nařízení č. 1333/2008 a nařízení č. 1334/2008 (oblast přídatných látek, aromat a enzymů) - nařízení (EU) č. 1151/2012 o režimech jakosti - nařízení (EU) č. 609/2013 (zvláštní výživa)

Nařízení EP a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům Účinnost od 13.12.2014 Deklarování výživových údajů od 13.12.2016 Potraviny uvedené na trh nebo opatřené etiketou před 13.12.2014 (13.12.2016), které nejsou v souladu s požadavky nařízení č. 1169/2011, smějí být uváděny na trh do vyčerpání zásob

Nařízení EP a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům Všechny fáze potravinového řetězce – činnost týkající se poskytování informací o potravinách spotřebitelům Potraviny určené pro konečného spotřebitele, včetně potravin dodávaných zařízeními společného stravování, a určených k dodání zařízením společného stravování Obecné a nutriční označování Nové požadavky – dopad na celý sektor potravinářského průmyslu

Nařízení EP a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům Stávající požadavky upraveny a doplněny o: alergenní látky – přímo povinný údaj, způsob uvádění výživové údaje – nový povinný údaj minimální velikost písma – 1,2 mm (povinné údaje) země původu nebo místo provenience – (uvádění povinné, nepovinné)

Nařízení EP a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům Povinné uvádění země původu – maso vepřové, skopové, kozí, drůbeží (použití závisí na přijetí prováděcích aktů EK -13.12.2013) Země původu nebo místo provenience potraviny – nejedná se o stejnou zemi nebo místo z nichž pochází primární složka EK - zpracování studie – dotazník zaměřený na proveditelnost (spotřebitelské organizace, doz. orgány, výrobci)

Nařízení EP a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům Otázky a odpovědi týkající se používání nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům Zpracováno pracovní skupinou Komise složenou ze zástupců členských států. Cílem je jednotné chápání a uplatňování nařízení. Dokument nemá oficiální právní status a v případě sporu má konečnou odpovědnost za výklad práva Soudní dvůr EU. Dokument bude průběžně aktualizován http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/proposed_legislation_en.htm

Nařízení EP a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/proposed_legislation_en.htm (http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition )

Nařízení EP a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům Pokyny pro příslušné orgány pověřené kontrolou shody s právními předpisy EU k nařízení (EU) č. 1169/2011, směrnici 90/496/EHS a směrnici 2002/46/ES s ohledem na stanovení přípustných odchylek od nutričních hodnot uvedených na etiketě http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/nutritionlabel/index_en.htm

Nařízení EP a Rady (ES) č Nařízení EP a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Seznam povolených výživových tvrzení - příloha nařízení (ES) č. 1924/2006 Aktualizace přílohy: nařízení Komise (EU) č. 116/2010 nařízení Komise (EU) č. 1047/2012 Seznam povolených zdravotních tvrzení – příloha nařízení (EU) č. 432/2012 Aktualizace přílohy: nařízení Komise (EU) č. 536/2013 Nařízení (EU) č. 432/2012 je použitelné od 14. prosince 2012 (od této doby smí být na potravinách jen schválená zdravotní tvrzení uvedená na seznamu v příloze)

Nařízení EP a Rady (ES) č Nařízení EP a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Stále mohou být používána ta zdravotní tvrzení podle čl. 13 odst.1 , které jsou na “čekacím“ seznamu tj. prozatím nebyla zamítnuta ani přijata:   - hodnocení úřadem EFSA není dokončeno - hodnocení Komisí a členskými státy není dokončeno - vztahující se bylinám (botanicals)

Nařízení EP a Rady (ES) č Nařízení EP a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Prováděcí pokyny k nařízení č. 1924/2006 o výživových zdravotních tvrzeních při označování potravin – Závěry Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat ze 14.12.2007 http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/claims/index_en.htm www.eagri.cz – potraviny - označování

Nařízení EP a Rady (ES) č Nařízení EP a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Doporučení k aplikaci principu flexibility při používání zdravotních tvrzení http://www.mzcr.cz/Verejne/dokumenty/flexibilita-zdravotnich-tvrzeni_7541_2643_5.html

Nařízení EP a Rady (ES) č Nařízení EP a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Národní doporučení přístupu k některým označením potravin zejména ve vztahu k nařízení EP a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin http://www.eagri.cz Registr výživových a zdravotních tvrzení EU http://ec.europa.eu/nuhclaims

Nařízení (EU) č. 1129/2011, kterým se mění příloha II nařízení (ES) č Nařízení (EU) č. 1129/2011, kterým se mění příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 vytvořením seznamu potravinářských přídatných látek Unie příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 ve znění tohoto nařízení se použije ode dne 1. června 2013. Potraviny, které byly v souladu s právními předpisy uvedeny na trh před 1. červnem 2013, ale které nejsou v souladu s tímto nařízením, mohou být dále uváděny na trh do konce doby minimální trvanlivosti nebo data spotřeby.

Revize nařízení pro úřední kontroly Důležité oblasti pro ČR: nový rámec nařízení pro úřední kontroly, snižování administrativní zátěže, financování úředních kontrol, společná zemědělská politika, administrativní spolupráce mezi příslušnými orgány členských států, nový informační systém, hodnocení dopadu (nejen finanční ale celkově i na systém dozoru, příslušné orgány a provozovatele)

Revize nařízení pro úřední kontroly Cílem nového návrhu nařízení je rozšíření právního rámce a sjednocení principů a pravidel pro úřední kontroly v rámci celého zemědělsko-potravinářského řetězce (potraviny a krmiva, GMO, ekologické zemědělství, zdraví rostlin, rozmnožovací materiál rostlin, zdraví zvířat, welfare zvířat a používání přípravků na ochranu rostlin).

Revize nařízení pro úřední kontroly Návrh nařízení – FINANCOVÁNÍ ÚŘEDNÍCH KONTROL Náklady pokryty provozovateli potravinářských podniků formou poplatků Dvě možnosti jak stanovit poplatky na národní úrovni (paušálně nebo podle výpočtu skutečných nákladů) Bonus/malus systém Výjimka pro „mikropodniky“ Pozice ČR Rezervovaný postoj prezentován na jednáních v BXL Příprava na vyjednávání v rámci ČR PČR - Senát – některé Výbory nesouhlasí, očekává se stanovisko Nevládní organizace – nesouhlas s návrhem a obavy Ostatní členské státy – většina rezervovaný postoj. Čeká se na projednávání konkrétních článků a možnost argumentace

Revize nařízení pro úřední kontroly Projednávání na úrovni EU Přijetí návrhu nařízení EK 6.5. 2013 Rada EU – představení na úrovni expertů 14.6. 2013 Plán pracovních skupin – 10.7., 10-11.9., 4.11., konec listopadu (LT PRES) Představa EK, Rady a EP – ukončit diskuze do konce července 2014

http://www.mze.cz, www.eagri.cz http://www.bezpecnostpotravin.cz http://www.szpi.gov.cz http://www.svscr.cz http://www.szu.cz http://www.agronavigator.cz http://eur-lex.europa.eu http://ec.europa.eu/index_cs.htm http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/index_en.htm http://www.efsa.europa.eu

Děkuji za pozornost Úřad pro potraviny – Ministerstvo zemědělství www.eagri.cz www.bezpecnostpotravin.cz Dotazy: Odbor potravinářské výroby a legislativy Ministerstvo zemědělství Těšnov 17 117 05 Praha 1 info@mze.cz