ESSOX s.r.o. 12.12.2011 Mgr. Lenka Červáková vedoucí oddělení právního a compliance a právního vymáhání ESSOX s.r.o., Senovážné náměstí 231/7, 370 21.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

DOMÁCNOSTI NA ÚVĚROVÉM TRHU Michal Skořepa Česká společnost ekonomická, o.s.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Ochrana seniorů při předváděcích akcích a podomním prodeji
ZADLUŽENOST OBYVATEL ČR a s ní spojené problémy
PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Úvěrové operace.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
7. července 2013VY_32_INOVACE_100303_Bankovnictvi_3_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Spotřebitelské smlouvy Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv,
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
Advokátní kancelář Černotová & Halšková
Nástroje finančního trhu
Dluhová problematika Exekuce x výkon rozhodnutí Oddlužení
Stavební spoření, úvěry, leasing
Trestní právo Trestné činy proti majetku
Základy administrativy Nebankovní produkty – leasingy, půjčky.
Regulace distribuce v ČR
Dozor nad úvěrovým trhem z pohledu České obchodní inspekce
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Úvěrové a záruční nástroje v rámci OPPI. 2 Obsah prezentace Výsledky OPPP ČMZRB v OPPI Záruční a úvěrové programy Nástroje podpory Změny v postupech implementace.
Oddlužení insolvence osobní bankrot
Podnikání v e-komerci Právní minimum Jan Vetyška Výkonný ředitel APEK.
Úvěrové služby bank říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Obsah smluv Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Osobní bankrot - Insolvence -
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
Odpověď na upomínky Odpověď na upomínky - individuální dopis, který vyhotovuje odběratel. Na upomínky je nutné odpovědět co nejdříve. Obsah odpovědi, pokud.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Vymáhání pohledávek Leona Novotná.
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
1 VÁCLAV TOMANDL FACTORING KB Factoring partnerem exportu Ostrava,
1 Tisková konference ČLFA, 11. února 2016 Komentář k výsledkům za r Spotřebitelské úvěry (údaje za členské společnosti ČLFA)  objem nově poskytnutých.
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
D LUHOVÁ PORADNA – D IECÉZNÍ CHARITA P LZEŇ Mgr. et. Bc. Ondřej Špendlíček Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. N IKOLA G RBAVČICOVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_VO.9.A.11_financni_ gramotnost_pojmy N ÁZEV.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
1 Setkání představenstva ČLFA s vedoucími představiteli členských společností ČLFA 1. října 2015 Zákon o úvěru pro spotřebitele analýza dopadů.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kam s penězi, aby nezahálely
Kód vzdělávacího materiálu:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
Obchodní banka v ČR. Bilance obchodní banky. Bankovní rizika.
Bankovní a nebankovní půjčky
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
Řízení vztahu podniku k věřitelům
Finanční gramotnost HYPOTEČNÍ ÚVĚR. Finanční gramotnost HYPOTEČNÍ ÚVĚR.
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
2016.
DUM - Digitální Učební Materiál
Garantovaná úroková sazba 1,99 % p.a. na 5 i 8 let!
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Bankovní finanční produkty.
Transkript prezentace:

ESSOX s.r.o. 12.12.2011 Mgr. Lenka Červáková vedoucí oddělení právního a compliance a právního vymáhání ESSOX s.r.o., Senovážné náměstí 231/7, 370 21 České Budějovice, www.essox.cz

Historie vzniku a základní informace o ESSOXu ESSOX sídlí v Českých Budějovicích a má pobočku v Praze Má síť obchodních zástupců po celé ČR Je členem České leasingové a finanční asociace Je držitelem licence ČNB pro poskytování platebních služeb ESSOX je středně velká společnost počet zaměstnanců: 346 ženy: 237 muži: 109 věkový průměr: 31,94 Společnost působí na ČR trhu již od roku 1993; do roku 2004 pod názvem ESSOX LEASING, a.s. v roce 2004 došlo ke vstupu strategického partnera (finanční skupiny Société Générale) a vznikl tak ESSOX s.r.o. vlastnická struktura ESSOXu: Komerční banka 51% Société Générale Consumer Finance 49% ESSOX patří do finanční skupiny Komerční banky

Oblasti financování ESSOX je specialistou na poskytování uvěrových a leasingových služeb a může se pochlubit bohatými zkušenostmi zejména v následujících oblastech: financování nákupu spotřebního zboží (ledničky, pračky, televize…) financování nákupu nových a ojetých automobilů financování nákupu strojů a zařízení (technologie) revolvingových úvěrů a kreditních karet hotovostních bezúčelových půjček Naše společnost je členem České leasingové a finanční asociace (ČLFA) od roku 1995 Sdružení Solus od roku 1999 NRKI od roku 2010

1/3 Nový zákon o spotřebitelském úvěru Zákon č. 154/2010 o spotřebitelském úvěru (zákon): Účinnost od 1.1.2011 Nejdůležitější změny/úpravy: Zavedení předsmluvních informací Zavedení povinnosti poskytnout náležité vysvětlení Definice celkových nákladů spotřebitelského úvěru Povinnost posouzení úvěruschopnosti spotřebitele Povinnost stanovit RPSN v případě kreditních karet Možnost spotřebitele odstoupit od smlouvy ve lhůtě 14 dnů od jejího uzavření V případě vázaného úvěru (úvěr na nákup určeného zboží) odstoupením od kupní smlouvy spotřebitelem zaniká i úvěrová smlouva Kalkulace částky při předčasném splacení Samostatná odpovědnost zprostředkovatele úvěru za nabízení úvěru a za nabízení úvěru reklamou Rozšíření povinných informací v reklamě při uvádění informace o nákladech

2/3 Odpovědné úvěrování Zákonem o spotřebitelském úvěru je v §9 stanovena povinnost věřitele „ … s odbornou péčí posoudit schopnost spotřebitele splácet spotřebitelský úvěr, a to na základě dostatečných informací získaných od spotřebitele, a je-li to nezbytné, nahlédnutím do databází umožňujících posouzení úvěruschopnosti spotřebitele“. povinnost spotřebitele poskytnout věřiteli „… na jeho žádost úplné, přesné a pravdivé údaje nezbytné pro posouzení schopnosti spotřebitele splácet spotřebitelský úvěr“. Úvěrový podvod (§211 trestního zákona): Kdo při sjednávání úvěrové smlouvy nebo při čerpání úvěru uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti. Databáze spotřebitelů: Solus, zájmové sdružení právnických osob (negativní databáze) Nebankovní registr klientských informací (NRKI) (pozitivní i negativní databáze) Bankovní registr klientských informací (BRKI) (pozitivní i negativní databáze)

3/3 Odstoupení od úvěrové smlouvy vs. odstoupení od kupní smlouvy Odstoupení od úvěrové smlouvy ve lhůtě 14 dnů od uzavření (§11 zákona): Klient je oprávněn k odstoupení ve lhůtě 14 dnů od uzavření úvěrové smlouvy klient je povinen do 30-ti dnů vrátit společnosti poskytnutý úvěr společnost má nárok JEN na sjednaný úrok za dobu od uzavření úvěrové smlouvy do vrácení úvěru NEZAMĚŇOVAT Odstoupení od kupí smlouvy (v případě, že úvěr je účelově vázán na nákup zboží - §14 zákona): Odstoupit od kupní smlouvy do 14 dnů od jejího uzavření je možné JEN v případě (i) smluv uzavíraných na dálku a/nebo (ii) uzavřených mimo prostory obvyklé k podnikání v případě platného odstoupení od kupní smlouvy zaniká úvěrová smlouva klient je povinen vrátit věřiteli poskytnutý úvěr bez ohledu na výsledek reklamace (s výjimkou kupní smlouvy uzavřené mimo prostory obvyklé k podnikání – zde je povinen úvěr vrátit až když dostane zpět kupní cenu od dodavatele)

Insolvence - oddlužení Jedna z forem řešení úpadku u spotřebitelů Soud oddlužení schválí, pakliže je předpoklad úhrady alespoň 30% ze všech dluhů v průběhu 5-ti let Oddlužení je možné provést i zpeněžením majetku místo splácení Po dobu 5-ti let náleží úpadci a jeho rodině pouze stanovené životní minimum, vše nad minimum musí sloužit k úhradě dluhů (vč. darů, dědictví apod.) Zákon nedořešil oddlužení v rámci SJM, prohlášení úpadku jen na jednoho manžela apod. Pouze dodržením oddlužovacího kalendáře je možné se skutečně oddlužit

Ukázka řešení dlužné pohledávky Fáze - telefonické a písemné upomínání (cca 3 měsíce) Fáze – osobní návštěva (cca při splatnosti 3. splátky) Fáze – zesplatnění smlouvy a předání k externímu řešení (cca 3-6 měsíců) Fáze - soudní vymáhání pohledávky (cca 3-12 měsíců) Exekuční vymáhání pohledávky

Diskuze