INSPIRE – strategie transpozice směrnice v České republice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Advertisements

Nová směrnice o energetické účinnosti
1/22 Je INSPIRE pro soukromé firmy příležitostí? Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Zvolen,
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Setkání uživatelů GEPRO & Atlas, 21. říjen 2014, Praha, hotel Olšanka
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
INSPIRE Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen, Implementace INSPIRE v České republice.
Celostátní síť pro venkov
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
INSPIRE Metadata v evropském kontextu, úkoly a aktivity národní INSPIRE autority vůči EC a subjektům v ČR, LMO.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
1 INSPIRE v ČR 7 let poté Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Enviro-i-forum Zvolen,
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Lucie Dvořáková Gabriela Homolková.  INfrastructer for SPatial InfoRmation in Europe  Infrastruktura prostorových informací v ES  Je iniciativou Evropské.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Nemoforum jako zdroj legislativních námětů v oblasti informací o území Růžena Zimová Nemoforum / Stavební fakulta ČVUT Konference ISSS, , Hradec.
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
INSPIRE a metadata pro VS ISSS Hradec Králové, 2005Dr. Ing. Bronislava Horáková, RNDr. Petr Kubíček, CSc., CAGI.
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
INSPIRE Stav a výhled.
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Michal Kubáň Martin Nečaský Tomáš Pecha 31. března 2017
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

INSPIRE – strategie transpozice směrnice v České republice Lenka Uhlířová

Transpozice a implementace Transpozice - převedení evropské legislativy do národního legislativního systému Implementace - definuje konkrétní způsob, jak naplníme všechny požadavky, které na nás přijetí směrnice klade a bezprostředně navazuje na její transpozici Klíčové dokumenty na EU úrovni: Text směrnice Work Programme Implementační pravidla Dokumenty týkající se souvisejících aktivit např. Commission Communication on SEIS Analytické studie Zprávy členských států o State of Play a použitých Best practicies Gesce Hlavní gesce MŽP – řízení a obsahová náplň transpozice a implementace jako nástroj pro tvorbu a podporu environmentálních politik Spolugesce MV – technické aspekty transpozice a implementace směrnice

* Datum navržené Komisí, IP – implementační pravidla Pracovní plán 2007 - 2009 Datum Článek směrnice Akce 2007-05-15 Směrnice vstoupila v platnost 2007-08-15 22§2 Ustanovení INSPIRE Committee 2008-05-15 5§4 Přijetí IP pro tvorbu a update metadat 21(4) Přijetí IP pro monitoring a reporting 2008-05-15* 16 Přijetí IP pro vyhledávací a prohlížecí služby 2008-11-15* Přijetí IP pro download služby Přijetí IP pro výměnu dat 16(a) Přijetí IP pro služby transformace souřadnic 2009-05-15* 17(8) Přijetí IP upravující přístupová práva k užití souborů prostorových dat a služeb pro instituce a orgány Společenství 2009-05-15 9(a) Přijetí IP pro interoperabilitu a harmonizaci souborů prostorových dat a služeb pro témata Annexů I a II 24§1 Transpoziční datum – předpisy směrnice vstoupí v platnost v členských státech * Datum navržené Komisí, IP – implementační pravidla

* Datum navržené Komisí, IP – implementační pravidla Pracovní plán 2010 - 2013 Datum Článek směrnice Akce 2010-05-15 21§1 Implementace předpisů pro monitoring 6(a) Metadata k dispozici pro prostorová data odpovídající tématům Annexu I a II 2010-05-15* 16 Funkční vyhledávací a prohlížecí síťové služby 15 Komise uvede do provozu geo-portál na úrovni Společenství 21§2 První reportingová povinnost členských států. 2010-11-15* Funkční download služby 16(a) Funkční služby transformace souřadnic Přijetí IP pro síťové služby 2011-05-15 7§3, 9(a) Nově sebrané a extenzivně strukturované soubory prostorových dat k dispozici v souladu s IP pro interoperabilitu a harmonizaci souborů prostorových dat a služeb pro témata Annexu I 2012-05-15 9(b) Přijetí IP pro interoperabilitu a harmonizaci souborů prostorových dat pro témata Annexů II a III 2012-11-15 Funkční vyvolání služeb prostorových dat 2013-05-15 Druhá reportingová povinnost členských států 6(b) Metadata k dispozici pro prostorová data odpovídající tématům Annexu III * Datum navržené Komisí, IP – implementační pravidla

* Datum navržené Komisí, IP – implementační pravidla Pracovní plán 2013 - 2020 Datum Článek směrnice Akce 2014-05-15 23 První Zpráva Komise pro Evropský parlament a Radu 7§3, 9(b) Nově sebrané a extenzivně strukturované soubory prostorových dat k dispozici v souladu s IP pro interoperabilitu a harmonizaci souborů prostorových dat a služeb pro témata Annexů II a III 2016-05-15* 7§3, 9(a) K dispozici další soubory dat v souladu s IP pro interoperabilitu a harmonizaci souborů prostorových dat a služeb pro témata Annexu I 2019-05-15 K dispozici další soubory dat v souladu s IP pro interoperabilitu a harmonizaci souborů prostorových dat a služeb pro témata Annexů II a III 2020-05-15 Druhá Zpráva Komise pro Evropský parlament a Radu * Datum navržené Komisí, IP – implementační pravidla

Cílový stav kam se musíme dostat do 15.5.2009 Transpozice INSPIRE je rámcová směrnice. Vstoupila v platnost 15.5.2007 Cílový stav kam se musíme dostat do 15.5.2009 Plně transponovaná směrnice do národní legislativy i s prováděcími vyhláškami Právní prostředí vycházející z této transpozice Zdrojové materiály Analýza legislativního systému ČR Socioekonomická analýza dopadů INSPIRE v ČR Způsob transpozice Vznikne nový zákon a související vyhlášky

Časový harmonogram transpozice 15.5.2007 – směrnice vstoupila v platnost 30.6.2007 – věcný záměr zákona 31.8.2007 – paragrafové znění zákona 30.9.2007 – vnitřní připomínkové řízení MŽP a MV 31.12.2007 – vnější připomínkové řízení 31.3.2008 – verze pro Vládu 31.5.2008 – odeslání do Dolní sněmovny Parlamentu 31.12.2008 – odeslání do Senátu 28.2.2008 – odeslání Prezidentovi 30.3.2009 – konečná verze pro Sbírku zákonů 30.4.2009 – uveřejnění ve Sbírce zákonů 15.5.2009 – zákon vstoupí v platnost

Pozitiva Negativa Připravenost ČR Centralizovaná struktura – resortní organizace ŽP Základy kvalitních technologických řešení Networking v rámci GI komunity Negativa Chybí výkonná řídící struktura integrující všechny úrovně institucí a orgánů Legislativní ukotvení Ne příliš aktivní zapojení stakeholdrů zejména na uživatelské úrovni Nezapojení soukromého sektoru Nedostatek projektů na evropské úrovni, z kterých by se daly čerpat Best Practicies

Navržená struktura řízení Rada vlády pro informační společnost Meziresortní pracovní skupina Koordinátor INSPIRE (MŽP/CENIA) Profesní komora Správci datových zdrojů

Klíčové oblasti transpozice Legislativa Zákon o INSPIRE je provázán se stavebním zákonem, zákonem 365/2000Sb., 106/1999Sb., Úpravou autorského zákona zajistit ochranu dat a jejich tvůrců Aktualizace všech složkových zákonů souvisejících s INSPIRE a NGII s cílem zajistit poskytování těchto prostorových informací Podpora mezinárodních standardů, minimalizace vzniku národních

Klíčové oblasti transpozice Vláda ČR Zřízení meziresortní pracovní skupiny vedle Rady vlády pro informační společnost Vypracovat politiku pro tvorbu a poskytování státem pořizovaných informací Vytvořit nástroje pro ekonomické řízení pořizování prostorových informací ve státní správě Pravidelně vyhodnocovat fungování NGII a jejích dopadů na společnost a ekonomiku a přijímat relevantní závěry

Klíčové oblasti transpozice Resorty a kraje Účast v rámci meziresortní pracovní skupiny Zajištění financování tvorby dat pro NGII Využívat pro plánování a výkon státní správy prostorová dat v NGII

Klíčové oblasti transpozice Koordinátor INSPIRE Zajišťuje metodické řízení NGII Koordinuje poskytování služeb NGII Systematicky vyhodnocuje fungování NGII Připravuje závazné postupy pro fungování NGII v souladu s cíly vlády Vyhodnocuje a zveřejňuje nejlepší postupy ve veřejné správě („best practices“) Vyhodnocuje sociální a ekonomickou náročnost a přínosy NGII Zajišťuje předkládání potřebných materiálů vládě Dává doporučení ke změnám ve fungování NGII a správců datových zdrojů Vede seznam profesních sdružení zainteresovaných v NGII Rozhoduje o způsobilosti profesního sdružení k atestaci

Klíčové oblasti transpozice Profesní sdružení Provádějí atestaci datového zdroje na soulad s prováděcími pravidly Provádějí atestaci datového zdroje na soulad s nejlepšími postupy Provádějí atestaci školitele pro využívání NGII Provádějí atestaci pro certifikované poskytování služeb nad NGII Zajišťují koordinaci užití služeb NGII Zajišťují zpětnou vazbu správcům datových zdrojů Zajišťují cílené vzdělávání

Klíčové oblasti transpozice Správci datových zdrojů Zajistit koordinaci tvorby dat v souladu s prováděcími pravidly Zajistit tvorbu metadat v souladu s prováděcími pravidly Zajistit publikaci dat v souladu s prováděcími pravidly Zajistit financování tvorby prostorových dat

Implementace Cílový stav kam se chceme dostat v roce 2013 Funkční národní geoportál s jasnou a přímou návazností na evropský geoportál Fungující trh s geoinformacemi Informovaná a vzdělaná odborná i laická veřejnost Založené komunikační kanály mezi producenty a poskytovateli dat a služeb a jejich uživateli Zdrojové materiály socioekonomická analýza dopadů implementace výsledky práce drafting týmů analýza potřeb uživatelů Implementační plán Stěžejní dokument, který připraví CENIA ve spolupráci s dalšími zainteresovanými subjekty a schválí ho meziresortní pracovní skupina Časový harmonogram implementace – v závislosti na Work Programme

5 Drafting teamů Implementační pravidla Metadata – zpracování požadavků INSPIRE na metadata pro data a služby tak, aby tyto mohly být konzistentně implementovány napříč Evropou Specifikace dat – vytvoření základů pro specifikaci dat, zpracování metodologie pro její harmonizaci a přijetí pravidel k opatřením pro výměnu prostorových dat Síťové služby – definování provozních a neprovozních požadavků na podporu následujících funkcionalit služeb: upload, download, vyhledávání, transformace, prohlížení a vyvolání Sdílení dat a služeb – vytvoření rámce předpisů umožňujících organizacím veřejné zprávy a evropským institucím sdílení prostorových dat a služeb za účelem splnění potřeb uživatele ve sféře environmentálně zaměřených politik Monitorování a podávání zpráv – vytvoření metodiky monitorování a stanovení indikátorů pro monitoring a reporting

Implementační pravidla – vývojový cyklus Text směrnice Požadavky Referenčních materiálů Drafting IP Řízení aktualizace a vývoje IP Testování IP „Stakeholdři“ (SDICs, LMOs): Referenční materiály Experti Projekty Testování konformity Konzultace „stakeholderů“ Interní konzultace v rámci Komise Zaváděcí proces Rozhodnutí Komise

Informační a komunikační kampaň Součást implementačního plánu Identifikace cílových skupin Návrh strategie podle cílových skupin – případové studie zaměřené na uživatele, akce šité na míru cílovým skupinám Pilotní studie V dalším horizontu školení uživatelů

Děkuji za pozornost Lenka Uhlířová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Litevská 8 100 10 Praha 10 Tel: +420 267 225 294 Fax: +420 271 742 306 E-mail: lenka.uhlirova@cenia.cz