Rozvoj OZE a jeho dopady Tisková konference ČSRES dne 1.7.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Advertisements

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Integrace obnovitelných zdrojů do elektrizační soustavy ČR Kulatý stůl AEM,
Připojení fotovoltaických elektráren
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Solární systémy pro aktivní topení
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Výroba a distribuce elektrické energie
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 XVII. Seminář energetiků Aktuální situace a řešené problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Kritické situace v PS ČR
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2007 Seminář AEM Cenová úroveň elektřiny a služeb pro rok 2007 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Regulované ceny pro konečné zákazníky a legislativa v roce 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Tisková konference k cenovým rozhodnutím ERÚ pro rok 2014 Ing. Alena Vitásková předsedkyně ERÚ 29. listopadu 2013.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Rozvoj OZE a jeho dopady Tisková konference ČSRES dne

Obsah 1.Současný stav žádostí o připojení fotovoltaických (FVE) a větrných (VTE) zdrojů 2.Studie EGÚ Brno „Připojování OZE do ES ČR“ 3.Studie KPMG 4.Vývoj legislativního prostředí 5.Ekonomické dopady rozvoje OZE 6.Ekonomické dopady na PDS 7.Závěry a doporučení

Celkem povolené žádosti k Uzavřena smlouva o připojení k Zaslán návrh smlouvy investorovi k Kladné stanovisko zatím bez smlouvy k Bylo istalováno v síti k Předpokládaný výkon ke konci 2010 v síti (součet instalovaného a nového výkonu) Stav žádostí k MW ČEZVTE FVE E.ONVTE FVE PREVTE FVE ČEPSVTE FVE Celkem žádostí VTE FVE Celkem VTE + FVE (Pinst) Stav žádostí k

Celkem povolené žádosti Uzavřena smlouva o připojení Zaslán návrh smlouvy investorovi Kladné stanovisko zatím bez smlouvy Bylo istalováno v síti Reálný odhad instalovaného výkonu v síti k 12/2010 Stav žádostí MW Celkem žádostí VTE FVE Celkem VTE + FVE (Pinst) Celkem žádostí VTE FVE Celkem VTE + FVE (Pinst) Celkem žádostí VTE FVE Celkem VTE + FVE (Pinst) Celkem žádostí VTE FVE Celkem VTE + FVE (Pinst) Vývoj stavu žádostí

Byl vypočten limit soudobého pohotového výkonu neřiditelných OZE (VTE+FVE) pro bezpečný provoz ES ČR: Limitem se rozumí maximální výroba z OZE při dané hodnotě spotřeby a exportu za podmínky schopnosti zachování výkonové rovnováhy ES ČR limit pro období 2010 až MW limit pro období 2013 až MW limit pro období 2010 až MW limit pro období 2013 až MW 2. Studie EGÚ Brno – bilanční limity

Úzká místa pro udržitelný rozvoj fotovoltaických a větrných elektráren v elektrizační soustavě: (seřazeno od zásadních omezení po minoritní) •velikost spotřeby včetně exportu •existující skladba zdrojů v ČR - disponibilita rezerv (podpůrných služeb) •kapacita distribuční sítě •transformační vazba mezi přenosovou a distribuční soustavou •kapacita přenosové sítě 2. Studie EGÚ Brno – úzká místa ES ČR

7 Očekávaný počet hodin překročení limitů je 71– 93 hod/ rok 3. Studie KPMG – předpokládaná výroba z FVE při instalovaném výkonu 2200 MW a limit FVE

8 3. Studie KPMG – počet hodin, ve kterých dojde k překročení limitu FVE

•Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a o změně některých zákonů (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů) – tzv. „malá novela“ •Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 51/2006 Sb., o podmínkách připojení k elektrizační soustavě •Pravidla provozování přenosové soustavy •Pravidla provozování distribuční soustavy 4. Legislativní prostředí – v roce 2010 již proběhla novelizace

•Novela zákona o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů -„energetický zákon“ •Novela zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a o změně některých zákonů –“zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů“ •Novela vyhlášky, kterou se stanoví podrobnosti měření elektřiny a předávání technických údajů •Národní akční plán pro energii z obnovitelných zdrojů 4. Legislativní prostředí – v současné době se připravuje

Zdroj: Makroekonomické dopady výstavby FVE v ČR (VŠE -Praha) 5. Ekonomika – vývoj nákladů na výrobu FVE článků (skutečnost a predikce) [tis. kč/kW]

Ekonomika – celkové náklady na podporu FVE a VTE v ČR pro období let

5. Ekonomika – struktura ceny za dodávku elektřiny pro domácnosti pro rok 2009 Poznámka: graf neobsahuje DPH a ekologickou daň Zdroj: ERÚ

5. Ekonomika – struktura ceny za dodávku elektřiny pro domácnosti pro rok 2010 Poznámka: graf neobsahuje DPH a ekologickou daň

5. Ekonomika – očekávaná struktura ceny za dodávku elektřiny pro domácnosti pro rok 2011 Poznámka: graf neobsahuje DPH a ekologickou daň výpočet prováděn za předpokladu, že všechny ostatní položky mimo příspěvku na obnovitelné zdroje a kogeneraci se meziročně nemění Zdroj: odhad ČSRES na základě očekávaného instalovaného výkonu a pravidel regulace

5. Ekonomika – struktura ceny za dodávku elektřiny pro velkoodběr pro rok 2010 Poznámka: graf neobsahuje DPH a ekologickou daň Zdroj: ERÚ

5. Ekonomika – očekávaná struktura ceny za dodávku elektřiny pro velkoodběr pro rok 2011 Zdroj: odhad ČSRES na základě očekávaného instalovaného výkonu a pravidel regulace Poznámka: graf neobsahuje DPH a ekologickou daň výpočet prováděn za předpokladu, že všechny ostatní položky mimo příspěvku na obnovitelné zdroje a kogeneraci se meziročně nemění

Zdroj: ERÚ + odhad ČSRES na základě očekávaného instalovaného výkonu OZE 5. Ekonomika – vývoj příspěvku zákazníků na podporu výroby elektřiny z OZE a KVET Kč/kWh Příspěvek na „obnovitelné zdroje a kogeneraci“ Skutečnost Očekávaná skutečnost Ovlivněno korekcí z roku 2009 a 2011

Zdroj: ERÚ ( skutečnost a 2011 předpoklad) 5. Ekonomika – dopad vývoje příspěvku zákazníků na podporu na jejich platby za elektřinu Domácnost „běžná spotřeba“ (spotřeba 2,5 MWh/rok) Domácnost „topení + vaření“ (spotřeba 15 MWh/rok) Malý podnikatel (spotřeba 40 MWh/rok) Velký průmyslový podnik (spotřeba 30 GWh/rok) Kč/rok 415 Kč/rok Kč/rok Kč/rok Kč/rok Kč/rok Kč/rok 1,56 mil. Kč/rok 4,98 mil. Kč/rok 15,30 mil. Kč/rok

Zdroj: SEIA, 04/ Ekonomika – ČR měla v roce 2009 pátý nejrychlejší růst instalací FVE na světě

6. Ekonomické dopady na PDS 1.Povinnost zajistit podporu výroby elektřiny z OZE –Formou povinného výkupu nebo platbou zeleného bonusu (pro FVE ve výši cca 11 – 14 Kč/kWh) 2.Zdroj pro financování této podpory je zahrnut v regulovaném tarifu distribuce –Pro rok 2010 ve výši 166,34 Kč/MWh ( vycházel z očekávaného objemu výroby z elektřiny z OZE, skutečnost v roce 2010 bude několikanásobně vyšší) 3.Důsledek tohoto deficitu pro PDS v roce 2010 představuje záporné saldo –ČEZ Distribuce – až -2 miliardy Kč –E.ON Distribuce – až -5 miliard Kč –To má výrazný dopad do cash flow těchto společností –Důsledkem pak je omezení investičních i provozních prostředků do distribučních sítí – to se projeví i u dodavatelských firem, které poskytují služby PDS

7. Závěry a doporučení 1.Eliminace růstu příspěvku díky instalacím FVE na volné ploše –ještě v letošním roce provést další „rychlou“ novelu zákona 180/2005 Sb. a to tak, aby již pro rok 2011 byly podporovány pouze FVE instalované na budovách a již nebyly podporovány výrobny FVE velkých výkonů stavěné tzv. „na zelené louce“ 2.Eliminace „likvidačního“ zatížení konečné spotřeby elektřiny příspěvkem na OZE –získání finančních prostředků na podporu FVE a OZE, z jiných plateb než jen z plateb za elektřinu (buď rozšířením plateb příspěvku i na jiné energie jako je plyn, uhlí, teplo nebo rozšíření tzv. ekologické daně na elektřinu, plynná a pevná paliva tak, aby se získaly prostředky i na financování podpory OZE) 3.Eliminace jednorázového nárůstu příspěvku na OZE v roce 2012 –rozložení finanční korekce z roku 2010 na 20 let půjčkou OTE, který cílově (po implementaci směrnice 2009/28/ES) bude podporu na OZE výrobcům vyplácet

Děkuji za pozornost