Jiří Jedlička, Libor Špička

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Legislativní rámce DvK v Č R 9. konferencia SPA - „Parkovanie v mestách“ 12. – Tatranské Matliare.
Advertisements

Geotechnický průzkum Vít Černý.
ENERGETIKA ZÁKON č. 458/2000 Sb.o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)
Ing. Jiří Nouza náměstek primátora hl. m. Prahy Zóny placeného stání.
Další povinnosti občanů související s požární ochranou
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Vsakování odpadních vod do horninového prostředí
Aktuální informace o požární bezpečnosti staveb
Zemní plyn jako pohonná hmota
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Opel a stlačený zemní plyn (CNG) Zbyněk Janeček Fleet & CV Manager GM Southeast Europe (Opel, Chevrolet) Branch office Praha Praha,
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Dokumentace k zajištění BOZP
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
MÍSTNÍ KOMUNIKACE FUNKČNÍ SKUPINY D
NORMY 2011 Pavel Borek Zdroj: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (UNMZ Praha)
ALTERNATIVNÍ PALIVA ČESKÁ ASOCIACE PETROLEJÁŘSKÉHO PRUMYSLU A OBCHODU Pracovní skupina pro bezpečnost petrolejářského průmyslu a obchodu.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Ministerstvo dopravy České republiky
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Politické faktory cestovního ruchu Geografie cestovního ruchu Aneta Králová Jana Kellerová.
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Evropský den jazyků pohlednic pro Evropu.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
CNG SUMMER ECO TOUR 2010 KONCEPT A EVALUACE PROJEKTU.
Užití zemního plynu v dopravě Tisková konference Praha 16. března 2006 Lubomír Kolman, Project Manager RWE Transgas, a.s.
EVROPSKá UNIE.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
TRUHLÁŘ I.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Skupina RWE v České republice
Normy a postupy pro provoz CUAV Ing. Tomáš Kujal, Ph.D. Ing. Jiří Chlebek, Ph.D. Letecký ústav Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně.
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
Dokumentace k zajištění BOZP
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Doprava v klidu – parkování vozidel Podklad ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Využití zemního plynu v dopravě Ing. Markéta Schauhuberová, Česká plynárenská unie , Červený kohout 2009, Hluboká nad Vltavou.
Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON.
Legislativa v dopravě na LNG pro Evropu a ČR Václav Chrz, Chart Ferox, a.s. Výstava Czechbus Kulatý stůl „LNG v dopravě“ Praha – výstaviště,
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Znojmo, Břeclav, Brno listopad 2014 kpt. Ing. Luděk VRÁNA HZS JmK, oddělení stavební prevence.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Evropské a národní normy, terminologie. Úvod Do cca roku 2000 byla většina evropských tunelů vybudována podle specifikací, které neodpovídaly soudobým.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Ing. Eduard Muřický Národní akční plán čisté mobility NAP ČM Ing. Eduard Muřický 18. října 2016 “CNG jako dostupná ekologická alternativa”,
Zdanění provozu motorových vozidel v ČR Autor: Lucie Fialová Vedoucí práce:Mgr. Marta Hortová Oponent:Mgr. Hana Bartošová České Budějovice, červen 2016.
Bc. Pavel Pilecký učo:  Cíl práce  Testování současného evakuačního plánu  Výsledky testování  Zjištěné nedostatky  Návrhy řešení na odstranění.
Kompresní stanice Jirkov
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Nový zákon o ochraně ovzduší
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Ubytovací zařízení Ztz 1.
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Požární prevence v bytových domech
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Požární ochrana autobusů
Transkript prezentace:

Jiří Jedlička, Libor Špička Předpisy pro parkování CNG vozidel v garážích ve státech EU, posouzení a doporučení pro ČR Jiří Jedlička, Libor Špička

OSNOVA Úvod do problému současná situace v ČR ohledně parkování CNG vozidel v garážích přehled stávajících předpisů týkajících se CNG vozidel v ČR Přehled evropských a národních norem, týkajících se garážování CNG vozidel a požadavků na výstavbu garážovacích objektů přehled předpisů a norem týkajících se garážování CNG vozidel v jednotlivých zemích EU pasáže týkající se garážování CNG vozidel, požadavků na výstavbu, vybavení a zabezpečení garážových objektů v těchto předpisech Statistika statistika jednotlivých členských států statistika na úrovni EU Shrnutí poznatků vlastnosti ZP, technologie, bezpečnostní prvky, … Doporučení

SOUČASNÁ SITUACE V ČR OHLEDNĚ PARKOVÁNÍ CNG VOZIDEL V GARÁŽÍCH 341/2002 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 11. července 2002 o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích § 19 Provoz vozidel poháněných zkapalněným ropným plynem nebo stlačeným zemním plynem (1) Při provozu a obsluze vozidel poháněných zkapalněným ropným plynem (dále jen "LPG") nebo stlačeným zemním plynem (dále jen "CNG") musí provozovatelé dodržovat tyto podmínky: e) je zakázáno vjíždět do uzavřených skladovacích, garážních a obdobných prostorů, u nichž není výslovně povolen vjezd vozidel poháněných LPG nebo CNG. 23/2008 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 29. ledna 2008 o technických podmínkách požární ochrany staveb § 21 Stavba garáže (2) Garáž, která slouží pro parkování vozidel s pohonem na plynná paliva, musí být vybavena detektory úniku plynu a účinným větráním. § 30 Užívání stavby (8) V podzemní hromadné garáži určené pro veřejné užívání nelze parkovat vozidla s pohonem na plynná paliva.

SOUČASNÁ SITUACE V ČR OHLEDNĚ PARKOVÁNÍ CNG VOZIDEL V GARÁŽÍCH Vybraná brněnská a pražská parkoviště s více než 100 parkovacími místy. Název a místo Typ garáží CNG LPG Označeno u vjezdu Uvedeno v provozním řádu IBC Brno podpovrchová ano podzemní ne Slovan, Brno nadzemní/podzemní Velký Špalíček, Brno OC Nový Smíchov, Praha Palladium, Praha nezjištěno Parking Arena, Praha

PŘEHLED STÁVAJÍCÍCH PŘEDPISŮ TÝKAJÍCÍCH SE CNG VOZIDEL V ČR Vyhláška Ministerstva dopravy a spojů č. 341/2002 Sb. ze dne 11. července 2002 o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích Předpis EHK 115 Jednotná ustanovení pro shchvalování typu: I. specifických retrofitních systémů LPG (zkapalněný ropný plyn) instalovaných v motorových vozidlech používajících ve svém pohonném systému LPG II. specifických retrofitních systémů CNG (ztlačený zemní plyn) instalovaných v motorových vozidlech používajících ve svém pohonném systému CNG Předpis č. 110 (EHK/OSN) – Jednotná ustanovení pro schvalování typu: I. zvláštních součástí motorových vozidel, která ve svém pohonném systému používají stlačený zemní plyn (CNG) II. vozidel s ohledem na zástavbu zvláštních součástí schváleného typu pro použití stlačeného zemního plynu (CNG) k jejich pohonu Předpis č. 49 (EHK/OSN) — Jednotná ustanovení pro homologaci vznětových motorů, motorů poháněných zemním plynem a zážehových motorů poháněných zkapalněnými ropnými plyny a dále vozidel vybavených vznětovými motory, motory poháněnými zemním plynem a motory poháněnými zkapalněnými ropnými plyny z hlediska emisí z motoru TDG 982 01 - Vybavení garáží a jiných prostorů pro motorová vozidla používající pohonný systém CNG TDG 982 02 - Podmínky provozu, oprav, údržby a kontroly motorových vozidel s pohonným systémem CNG TDG 982 03 - Plnicí zařízení pro motorová vozidla s pohonným systémem CNG

POUŽITÁ METODIKA Pro zjištění legislativních opatření ve státech EU byli osloveni: Národní autokluby jednotlivých členských států Členové EPA (European Parking Association) Národní asociace provozovatelů parkovišť jednotlivých členských států Členové Eurogas Plynárenské svazy a velké distribuční společnosti jednotlivých členských států Ministerstva dopravy jednotlivých členských států Vybrané výzkumné ústavy Další instituce doporučené výše uvedenými subjekty Celkem osloveno více než 120 subjektů.

PŘEHLED PŘEDPISŮ TÝKAJÍCÍCH SE GARÁŽOVÁNÍ CNG VOZIDEL V EU Stát Předpis Irsko I.S. 808:2002 CNG fuel systems for vehicles Itálie 01/02/1986: Norme di sicurrezza antincendio per la costruzione e l'esercizio elle autorimesse CEI 64-2: Impianti elettrici in luoghi con presenza di sostanze inflammabili CEI EN 60079-10: Classificazione del luoghi pericolosi per la presenza di gas o vapori Německo Muster einer Verordnung über den Bau und Betrieb von Garagen (Muster-Garagenverordnung-MGarVO) Nizozemí NEN 2443:2000 Portugalsko Decreto-lei 298/2001 Decreto-lei 137/2006 Rakousko Gesetz über Anlagen zum Einstellen von Kraftfahrzeugen und über Tankstellen in Wien (Wiener Garagengesetz) OIB Richtlinie 3 Hygiena, Gesundheit und Umweltschutz Švédsko „Boverket´s Building Regulations“ (BBR)

STATISTIKA GARÁŽOVÁNÍ CNG VOZIDEL V EU Zakázáno: Česká republika Dovoleno: Finsko, Itálie, Německo, Nizozemí, Portugalsko, Rakousko, Slovensko, Švédsko, Velká Británie, ….. Není legislativně ošetřeno: Dánsko, Irsko, Francie, Litva, Rumunsko, Slovinsko, …..

SHRNUTÍ POZNATKŮ Fyzikální vlastnosti motorových paliv Bezpečnost komponent palivového systému Tlaková láhev provozní tlak 200 Mpa testovací tlak 300 Mpa testována na 1,6 násobek testovacího tlaku test odolnosti proti sulfidům odolnost proti průstřelu zkouška hořením Bezpečnostní ventil elektrické odpojení manuální odpojení integrovaný zpětný ventil pojistná membrána tavná pojistka Rozvodné potrubí vysokotlaké ocelové šroubové spoje

DOPORUČENÍ PRO GŘ HZS ČR POVOLIT PARKOVÁNÍ CNG VOZIDEL V HROMADNÝCH GARÁŽÍCH Stanovit minimální požadavky na kapacitu větrání garáží na základě vědeckých studií nebo zahraničních předpisů Požadovat vybavení garáží čidly na detekci hořlavých plynů Provést změnu vyhlášky 23/2008 Sb., tak aby nově budované garáže musely být postaveny a vybaveny pro parkování vozidel s CNG pohonem

Děkuji za pozornost Kontakt: libor.spicka@cdv.cz jiri.jedlicka@cdv.cz