Nejčastější nedostatky projektů PBŘ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požární odolnost betonových konstrukcí
Advertisements

Požární ochrana 2011 BJ13 - Speciální izolace
Obecné požadavky na výstavbu
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Aktuální informace o požární bezpečnosti staveb
Požární bezpečnost staveb
KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY Moravská Třebová - projekt odkanalizování Udánek, Sušic, Boršova a modernizace ČOV.
STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství, Fakulta stavební Ostrava
Návrh zateplování: zvolit systém zateplování
Požárně bezpečnostní zařízení druhy funkce vzájemná součinnost
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Zahoření komína Ing Jan Mareček.
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
Schodiště – návrh a konstrukční řešení
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
ČÁST B – ÚZEMNÍ STUDIE Definice dle stavebního zákona č. 183/2006 Sb. a jeho prováděcích vyhlášek - § 30 (1) Územní studie navrhuje, prověřuje a posuzuje.
Úvod do předmětu Technologie
DOKUMENTACE ZDOLÁVÁNÍ POŽÁRU DZP
OBVODOVÉ PLÁŠTĚ Požární ochrana budov Zdeněk Hošek © 2008 presented by
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Geodézie v pozemním stavitelství
Výkon státního požárního dozoru ( dle zákona č. 350/2012 Sb.)
Porada vedoucích stavebních úřadů Zlínského kraje
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby IZOLACE PROTI OHNI STA2
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
z pohledu ČSN norem a PNE norem
Princip zakreslování žb. monolit stropů
Zateplování staveb.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Riziková zpráva Bytový komplex Sluneční vršek
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
NBU2 LS2015 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYTOVÝ DŮM
Časté chyby - opakování. Časté chyby opakování 1.úloha Příprava zadání, analýza základních stavebně- energetických požadavků a cílů Stanovení faktoru.
Návrh vyhlášky o technických podmínkách požární ochrany staveb Rudolf Kaiser konference Červený kohout duben 2006.
Požární prevence Požadavky na stavby Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje PP 22 Zpracováno: Zpracoval: mjr. Ing. Pavel Tuček.
Profesní Komora Požární Ochrany / František Kregl, Vladimír Raušer.
Znojmo, Břeclav, Brno listopad 2014 kpt. Ing. Luděk VRÁNA HZS JmK, oddělení stavební prevence.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Zkušenosti se zaváděním vyhlášky MV č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb do praxe plk.Ing. Rudolf Kaiser plk.Ing. Rudolf Kaiser.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení jak se kreslí jednoplášťová střecha, jak.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Profesní Komora Požární Ochrany / František Kregl, Vladimír Raušer červený kohout České Budějovice duben 2009.
KOMÍNY Procesy vnitřní a dokončovací Ing. Miloslava Popenková, CSc.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky.
Komplexní hodnocení stavebních detailů Dvourozměrné vedení tepla a vodní páry Ing. Petr Kapička ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních.
SP4 - RD PROVÁDĚCÍ v ARCHICADU ing. arch. Vladimíra Jínová 13 - TEXTOVÁ ČÁST.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Fasádní obklady Ing. Miloslava Popenková, CSc. FASÁDNÍ OBKLADY dělení KONTAKTNÍ (lepené) BEZKONTAKTNÍ (zavěšené odvětrávané)
Zkoušení potrubí pro odvod kouře a tepla z pohledu výrobce Ing. Vilém Stanke.
Rekonstrukce bývalé textilní továrny v Hejnicích Ještědská stavební společnost spol. s r.o.
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
Posuzování shody stavebních výrobků
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Průzkumy území a staveb
Speciální konstrukce –
Nařízení vlády 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv.
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Speciální izolace BJ13.
ZDRAVOTNÍ RIZIKO PŘI UŽÍVÁNÍ PLASTOVÝCH OKEN V DOMECH PRO SENIORY
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_27-13
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Požární prevence v bytových domech
Transkript prezentace:

Nejčastější nedostatky projektů PBŘ Ing. Michal Valouch 30. 1. 2013

Podklady zákony, vyhlášky, normy - aktuální znění předkládaná PD: průvodní a technické zprávy, výkresy, PBŘ, projekty EPS, SSHZ …. pokud se (u změn staveb) odkazuje na původní PBŘ, mělo by být součástí předložené PD - nutné podklad, ověřit, zda odpovídá současným požadavkům

Popis a umístění přehled řešených objektů: - popis konstrukčních částí - konstrukční a požární výška - správně uvádět konstrukční systém účel užívání stavby: - nevýrobní objekty (jednodušší k popisu) - výrobní - uvádět i popis technologie shrnutí základních údajů z hlediska PBS např.: - nevýrobní objekt dle 73 0802 - budova skupiny OB 3 dle čl. 3.5 c) 1) ČSN 73 0833 - konstrukční systém nehořlavý dle čl. 7.2.8 a) a 7.2.12 b) dle ČSN 73 0802 - 3 užitná nadzemní podlaží, - požární výška hp = 6,6 m …….. neopisovat články norem, ale hodnotit konkrétně v souladu s normami!

Rozdělení do PÚ správné značení PÚ dle normy ČSN 01 3495 - rozlišovat podzemní a jedno/více podlažní PÚ P 01.07 - V N 16.12 - IV N 2.17/N - II - odlišné značení šachet Š-P 02.12/N4 - III - uvedení stupně požární bezpečnosti (SPB) výpis místností, které jsou v daném PÚ umístěny - nejpřehlednější vyznačení ve výkresech požární ochrany - na výkresech PO používat správné značky dle normy výše

Výpočet požárního rizika uvádět položky pn a an dle přílohy A (zejména u nejasných případů) - neuvádět pouze výsledky výpočtů -nelze ověřit - uvádět vstupní data popis postupu řešení výsledek - neužívat slepě výpočtové programy (pouze nástroj výpočtu), nenahrazuje projektování výpis místností, které jsou v daném PÚ umístěny - nejpřehlednější vyznačení ve výkresech požární ochrany - na výkresech PO používat správné značky dle normy výše uvádět SPB pro každý PÚ, uvádět skupinu výrob

Požární odolnost stavebních konstrukcí - nepřesné údaje (průřezové profily, tloušťky stropů/stěn, tloušťka krytí ŽB prvků) a popis mezních stavů - vždy uvádět normový požadavek skutečný stav včetně mezních stavů a dílčí konstrukční části (samozavírač s počtem cyklů, kouřotěsnost, atp.) - podložit dle čeho je odolnost konstrukcí zhodnocena - pokud nevyhovují - náhradní opaření - nátěry, obklady - pozor na omezující podmínky norem 73 0810 a 73 0831 - požadavky na světlíky, izolace, povrchové úpravy stěn, podlahy - ke kolaudaci musí být doloženy odpovídající doklady (uvést v PBŘ) - prokázání odkazem na statický výpočet dle EU kódu pro MÚ požár - (ve stupni pro stavební řízení) musí být nedílnou součástí předložené PD nikoli až ke kolaudaci - statický výpočet musí mít náležitosti - především přehledná vstupní data a popis všech hodnocených prvků - požární pásy a jejich zhodnocení - většinou chybí

Evakuace využívat vždy ČSN 73 0818 + Z1: a) normové hodnoty uvedené v tabulce 1 b) v případě, kdy není v tabulce jmenovitě uveden příslušný druh prostoru, normovými hodnotami prostorů funkčně, provozně, popř. i dispozičně podobných (nezáleží na pojmenování prostoru, ale na skutečné funkci) c) nelze-li aplikovat postup dle a) nebo b), vynásobením počtu osob určených projektem součinitelem 1,5 minimální počet pro výpočet E = 10 nezaměňovat metodiku výpočtu NÚC pro výrobní a nevýrobní objekty dle „lepších výsledků“ (užívání výpočtu výrobních objektů pro nevýrobní) uvádět podmínky CHÚC v souladu s vyhláškou 23/2008 Sb., ve znění pozdějších předpisů nová norma - ČSN EN ISO 7010 - Grafické značky - Bezpečnostní barvy a bezpečnostní značky - Registrované bezpečnostní značky zhodnocení zda se nejedná o shromažďovací prostor 7

PNP + odstupové vzdálenosti postup, který je k určení používán: - tabulkou pro jeden otvor (dle příloh norem 02, 04) - tabulkou pro hu a lu (dle příloh norem 02, 04) - podrobným výpočtem - pokles radiačního toku zateplení a obklady (dřevo, plasty) obvodových stěn: - zhodnocení zcela otevřené, částečně otevřené plochy obvodových stěn musí být zhodnocení, zda PNP hodnoceného objektu vyhovuje a kam zasahuje - nikoli jen číselné hodnoty „PNP hodnoceného objektu zasahuje na pozemek investora, nezasahuje svým PNP do stávajících okolních objektů a sám není v PNP od stávajících objektů“ min. k územnímu řízní do situace zakreslit PNP hodnoceného objektu 8

Zabezpečení stavby požární vodou a PHP vnější odběrní místa - dimenze, vzdálenost, funkčnost (zakreslit do situace viz novela 499/2006) podzemní vs nadzemní hydrant …??? náhradní zdroje vody - splňovat podmínky ČSN 75 2411 - zdroje požární vody (příjezd, čerpací stanoviště….) hydrantové systémy - vnitřní odběrní místa: - DN + délka hadice uvést počty na daný PÚ (zákres do výkresu) - zhodnocení materiálového provedení přívodního potrubí (kov/plast) není provedeno v 99% uvádět výpočtové vzorce pro počet PHP - nejenom počty HJ, ale i druhy PHP (voda, CO2, prášek) 9

Technická zařízení a odtahy spalin tepelná zařízení: - minimální vzdálenosti hořlavých hmot od TZ (krby, kamna, komíny) - odkazy na normu a dokumentaci TZ elektroinstalace - požadavky na: - izolaci kabelů - kabely s funkční integritou - CENTRAL a TOTAL STOP 10

Vzduchotechnika a prostupy utěsnění prostupů většinou pouze obecně a formou odkazů na články v normách problém nedostatečných podkladů pro zhodnocení VZT i prostupů často chybí zhodnocení VZT klapek a izolace VZT potrubí (zpřísněné požadavky v prostorech dle 73 0831) problém i zastaralá norma ČSN 73 0872 odvětrání podzemních prostorů (garáže) JET ventilátory - prokázání funkčnosti a bezkouřové vrstvy (pouze na základě modelovacích programů) 11

Posouzení požadavků na zabezpečení stavby PBZ projekty EPS, SSHZ, ZOKT - samotný projekt projektant PBŘ zodpovídá za funkční návaznosti většinou chybí stanovení podmínek pro návrh EPS v PBŘ (zpravidla řídící prvek) - podmínky definované v „nové“ ČSN 73 0875 rozhodujícím prvkem pro součinnost je specifikace navazujících operací po zjištění vzniku požáru jde o určení další činnosti ústředny EPS pro určení priority v zahájení činnosti SHZ a SOZ je rozhodující funkční charakter posuzovaných prostorů 12

Závěr do PBŘ jsou opisovány celé články norem, což způsobuje nepřehlednost chybí konkrétní popis protipožárních opatření pro daný objekt nízká úroveň znalostí (základní poznatky PBS) a následné provedení celého PBŘ nemalé skupiny projektantů chybí vzájemná logická a funkční návaznost požárně bezpečnostních zařízení projektant od slova projektovat, navrhovat řešení nikoli opisovat normy 13

Děkuji za pozornost Otázky ?

Ing. Michal Valouch Ministerstvo vnitra generální ředitelství HZS ČR Kloknerova 26 148 01 Praha 414 michal.valouch@grh.izscr.cz +420 950 819 860 15