Pavel Šimáček Konference Vaše škola 2013 Bludištěm paragrafů bez obav

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015
Advertisements

ZNALEC-ODHADCE-Makléř
POVOLÁNÍ V OBLASTI OSTRAHA MAJETKU A OSOB
Přijímací řízení.
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
1 Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav JUDr. Jiří Vaňásek.
2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
Obecná část rozpočtového práva III
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
NOTÁŘSTVÍ Renata Kraifová 4. A.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Hodnocení škol a školských zařízení
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
Vyhodnocení dotazníkových šetření prováděných na veletrhu GAUDEAMUS Přípravný výbor – Slavonice Přípravný výbor – Slavonice
„Velká“ novela zákona č. 96/2004 Sb. Odbor vzdělávání a vědy 10. 4
Právní rámec katecheze a výuky náboženství v ČR
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Přiznávání odborné způsobilosti k výkonu povolání adiktologa
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Výkon státního požárního dozoru ( dle zákona č. 350/2012 Sb.)
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
Problematika ověřování a uznávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Budoucnost restaurátorů v památkovém zákoně – budoucnost památek, Poslanecká sněmovna České republiky, Současná situace v oblasti praktické.
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Aktuální záležitosti organizace školního roku
Národní soustava kvalifikací a možnosti jejího využití Monika Pokorná MŠMT
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
John Legend *1978 *Springfield *Ohio *zpěvák *textař *spisovatel
STANDARD STUDIA k výkonu specializovaných činností Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
Informační systém pro akreditace Marie Kaňková, MŠMT
PŘEDNÁŠKA NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ II.. Osnova přednášky Výše dávek nemocenského pojištění  denní vyměřovací základ  rozhodné období  redukční.
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
Novela zákona „38“ (o pojišťovacích zprostředkovatelích) a její konkrétní dopady na business Konference komunity webu Poradci-sobě.cz 8. listopadu 2014.
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
1. Co upravuje?  Předpoklady pro výkon PP  Pracovní dobu PP  Další vzdělávání  Kariérní systém Na koho se vztahuje?  PP škol a ŠZ zapsaných v rejstříku.
Vzdělávání sociálních pracovníků
Financování regionálního školství
Odměňování pedagogických pracovníků
ASPŠ Novela zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
Pracovní porada krajských školských koordinátorů prevence, metodiků prevence a MŠMT.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Kořenov 25. – 26. září 2014.
Problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na vysokých školách Praha, 12. června 2013.
Odborná způsobilost pečující osoby v dětské skupině
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
SEMINÁŘ K PRACOVNĚPRÁVNÍ PROBLEMATICE
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Pedagogičtí pracovníci - VŠ
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Studijní program Ošetřovatelství
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Právo, Účetnictví, Webový design a grafika, Ekonomika a mezinárodní obchod, PÍSEMNÁ A ELEKTR. KOMUNIKACE, Reklamní a marketingová komunikace, Právo Evropské.
Transkript prezentace:

Pavel Šimáček Konference Vaše škola 2013 Bludištěm paragrafů bez obav Rok 2015 se blíží… K právní úpravě odborné kvalifikace pedagogických pracovníků Pavel Šimáček Konference Vaše škola 2013 Bludištěm paragrafů bez obav

Integration, Innovation and Improvement – the Professional Identity of Teacher Educators, Dublin 18. – 19.2. 2013 http://eu2013.ie/events/event-items/conference-theprofessionalidentityofteachereducators-20121201/ http://eu2013.ie/media/eupresidency/content/documents/Conference-Brochure.pdf „Na výsledky žáků má vliv v první řadě kvalita učitelů…“ Ruairi Quinn, ministr školství Irské republiky

Kdo má být vzdělavatelem učitelů?

Uváděcí fáze učitele V ČR neupravena, počítá s ní chystaný kariérní systém učitele

http://tropicsofmeta. wordpress http://tropicsofmeta.wordpress.com/2011/04/19/teaching-to-the-test-the-middle-class-teachers-and-school-reform-in-the-21st-century/

Co všechno musí škola/učitel zvládnout?

V zajetí reforem

http://larrycuban.wordpress.com/

https://www.youtube.com/watch?v=2kK6u7AsJF8

https://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U&feature=player_embedded

Právní úprava odborné kvalifikace pedagogických pracovníků Vyhláška č. 59/1985 Sb. Vyhláška č. 139/1997 Sb. Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů – účinný od 1.1.2005 Rozsáhlá novela zákona o pedagogických pracovnících – zákon č. 198/2012 Sb.

Nová pravidla pro posuzování odborné kvalifikace § 22 odst. 5 (dříve § 22 odst. 3): Pedagogický pracovník, který vedle přímé pedagogické činnosti, pro kterou má odbornou kvalifikaci, vykonává také další přímou pedagogickou činnost v rámci druhu práce sjednaného v pracovní smlouvě, pro kterou nemá odbornou kvalifikaci, splňuje pro pracovněprávní účely předpoklad podle § 3 odst. 1 písm. b).

Nová pravidla pro posuzování odborné kvalifikace § 22 odst. 3: Učitel, který splňuje předpoklad odborné kvalifikace podle § 8 odst. 1 písm. d), § 9 odst. 1 písm. c), § 9 odst. 2 nebo § 11 odst. 1, získává odbornou kvalifikaci pro výuku dalšího (odborného) předmětu také ukončením akreditovaného bakalářského studijního programu, který odpovídá charakteru tohoto vyučovaného předmětu.

§ 32 – „výjimky“ z předpokladu odborné kvalifikace Fyzická osoba, která nesplňuje předpoklad odborné kvalifikace, může vykonávat… 50 let věku (k 1.1.2005) a dlouhodobým výkonem přímé pedagogické činnosti na příslušném druhu nebo typu školy nejméně po dobu 15 let prokázala…, nejdéle po dobu deseti (do 31.12.2014), pokud v této době nezahájí studium, kterým potřebný předpoklad získá, a toto studium úspěšně ukončí, Odborné předměty – VŠ neuskutečňovaly Mgr. obor. V tomto případě se získáním nejvyššího vzdělání považuje předpoklad odborné kvalifikace pro pracovněprávní účely za splněný.

§ 32 – „výjimky“ z předpokladu odborné kvalifikace - případy K 1.1.2005 osobě bylo 50 let a 15 let vykonávala 2) Osoba nesplňuje podmínky nestuduje studuje a dokončí před 31.12.2014 studuje a nedokončí před 31.12.2014 3) Školy neuskutečňovaly příslušný Mgr. obor

Nedostatek kvalifikovaných učitelů?

Děkuji za pozornost!