Stanovy Pionýra změny pro PS od 1.1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Návrh úprav (Statutu) Stanov Pionýra pro VZP 2013
Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
mimořádná Valná hromada SPŘ Praha 1 Zpráva komise k tvorbě Stanov SPŘ Složení komise: Ing. Jan Doležal Ing. Jaromír Pitaš Ing. Jaroslav Švec.
Ekonomika neziskových organizací
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
Obchodní společnosti.
Společenství vlastníků od
Základy veřejné správy
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů
Veřejná správa – úvod.
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR. autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR Stávající Stanovy ERC byly přijaty Prezidiem ERC v ČR dne
Kontrola veřejné správy
Kliknutím lze upravit styl předlohy. Nestátní neziskové organizace.
EKONOMIKA Družstvo Ing. Hana Kročová
(ZOK §132 – 242).  nejpoužívanější forma obchodní společnosti u nás (především u drobných a středních podnikatelů) Způsob založení  Zakladatelskou listinou.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Vládní neziskové organizace
Transformace NNO dle NOZ od roku 2014 Mgr
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Územní samospráva Kraje
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
ORGANIZACE ČK Fortis, sobota , Lelekovice
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Územní samospráva Obce
STÁTNÍ PODNIK.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Veřejná správa ve školství
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Orgány právnické osoby Jednání za právnickou osobu.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_400_VES_20 Autor Mgr.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2014.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
Zákon č. 561/2004 Sb. (školský zákon) vyjmenovává pravomoci zřizovatele, ředitele a školské rady Zřizovatel vydává zřizovací listinu školy; rozhoduje o.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Nestátní neziskové organizace
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Další vnitrostátní předpisy
Sociální práce TEĎ a TADY II
Postup při zřizování obchodní společnosti
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Místní rozpočtové jednotky
Transkript prezentace:

Stanovy Pionýra změny pro PS od 1.1. Materiál pro jednání oblastních porad 2014

Obecné principy, dané NOZ NOZ chápe spolek jako celek, který může (ale nemusí) zřizovat pobočné spolky. Jejich existence se tak odvíjí od hlavního spolku, samy o sobě nemohou existovat (§219, § 228, § 230)! Spolek je chápán jako dvoustupňová struktura Statutární orgán spolku (pobočného spolku) rozhoduje o všech záležitostech, které nejsou Stanovami přiřčeny jinému orgánu Odpovědnost funkcionáře je vázána na jeho dobrovolné rozhodnutí o přijetí funkce – odpovídá i za svoji odbornou způsobilost funkci vykonávat.

Název spolku, názvy pobočných spolků Název spolku je Pionýr, z. s. Název pobočných spolků, musí obsahovat: - Pionýr, z. s. - vyjádření typu pobočného spolku (pionýrská skupina) - vlastní - rozlišovací název pobočného spolku

Postavení PS v organizační struktuře Pionýra Pionýrská skupina je pobočným spolkem. NOZ rozeznává: - hlavní spolek (Pionýr), - pobočné spolky (skupiny, centra, KOP) Pionýrská skupina je zřizována hlavním spolkem.

Činnost pionýrské skupiny Veškerá činnosti Pionýrské skupiny musí směřovat k naplnění účelu spolku. Činnosti lze rozdělit na: - hlavní činnost spolku (bod II.10), - nahodilá výdělečná činnost (bod II.11) - vedlejší hospodářská činnost (bod II.12) Za podnikání se považuje jakákoliv opakovaná, pravidelná činnost za účelem zisku. Podléhá pak ŽZ. Rozšíření zřizovací listiny o činnosti podléhající ŽZ schvaluje Pionýr (VV ČRP).

Členství Je zrušen institut kolektivního členství. U čestných členů osvobození od čl. příspěvků – osvobozuje ten, kdo uděluje. Zakotvena povinnost člena aktivně obnovit každoročně členství (zaplacením čl. přísp.). Ochranná lhůta do 31.1. násl. roku pro obnovení členství v hlavním nebo pobočném spolku.

Práva členů Práva členů rozčleněna na 2 kategorie: – obecně všichni členové spolku (V.4.a) – pionýrští pracovníci, členové nad 15 let ve jmenované funkci u oddílu nebo ve volené funkci (V.4.b)

Oddíly a družiny, kluby Oddíl je „základní výchovná jednotka“ (VI.D.1) V rámci členských práv doplněna možnost oddílových rad, kde členové oddílu realizují (mj.) právo spolurozhodovat a právo být volen. Nově kodifikována možnost členění oddílu na družiny, včetně jmenování zodpovědného vedoucího družiny a jeho povinné kvalifikace. Klub neregistruje členy spolku; pokud v rámci klubu vyvíjí činnost člen, neregistrovaný v některém oddíle, registruje se přímo u subjektu.

Pionýrská skupina jako pobočný spolek Zřizuje ji spolek k zajištění své činnosti, její existence je odvozena od hlavního spolku. Zapisují se do veřejného rejstříku spolků, včetně údaje o sídle a statutárního orgánu (vedoucí PS). Má právní osobnost (dříve právní subjektivitu),rozsah je určen Stanovami a zřizovací listinou. O zřízení rozhoduje VV ČRP, o rušení ČRP, návrh na zrušení musí schválit nadpoloviční většina všech členů Rady PS. Omezení pro nakládání s majetkem – nově přidáno omezení i pro movitý majetek – má zamezit vyvádění majetku ze spolku. Pro běžný provoz PS nevytváří překážky.

Hospodaření, ručení za závazky Hlavní i pobočné spolky hospodaří samostatně, vzájemně neručí za své závazky (ALE!) Pobočné spolky hospodaří na základě rozpočtu, v rozsahu dle Stanov a své zřizovací listiny. P. s. předkládají účetní závěrku či výkaz o hospodaření cestou KOP do 31.3. daného roku! Jakýkoliv případný „zisk“ je nutno využít pouze ve prospěch hlavní činnosti.

Orgány pionýrské skupiny Funkční období je 5 let. Je třeba písemný souhlas s volbou či jmenováním. Nově: vedoucí družiny, delegát PS do krajského shromáždění delegátů Dobrovolně: revizor PS, kontrolní komise PS, vedoucí družiny. Právní účinky volby statutárního orgánu nastávají nejdříve dnem doručení protokolu o volbě do sídla Pionýra, z. s. Dvouměsíční ochranná lhůta pro ukončení výkonu funkce. Volení funkcionáři musí prohlásit že nejsou v úpadku, nebo jsou-li, pak to musí uvést. Statutární orgány, ekonomové a hospodáři, předsedové, místopředsedové a členové kontrolních komisí musí být bezúhonní. Možnost kooptace člena kolektivního orgánu.

Usnášeníschopnost, náhradní schůze Jednání orgánů jsou usnášeníschopná za účasti nadpoloviční většiny členů orgánu, u schůzí delegátů za účasti delegátů zastupujících nadpoloviční většinu členů. Je možno jednat a rozhodovat písemně nebo elektronicky, podrobnosti určí jednací řády Je možno svolat náhradní shromáždění delegátů ve lhůtě do 15 dní, musí se konat nejdéle do 6 týdnů, program pouze v rozsahu původního programu jednání, nicméně za účasti libovolného počtu osob.

Pionýrská centra - změny Změna názvu stejně jako u PS Působnost Rady PC vykonávají statutární orgány subjektů, jež centrum navrhly, tito jmenují vedoucího pionýrského centra. Pokud centrum přímo registruje členy a jejich počet dosáhne stavu, nutného pro existenci PS, je povinno zvolit orgány jako PS a k 1.1. následujícího roku se transformovat na PS. Povinnost transformace je založena na nutnosti respektovat práva individuálních členů PC.

Vazby v Pionýru Maximální zachování stávajících postupů a servisního zázemí v rámci KOP KOP je zřizována Pionýrem jako pobočný spolek, jsou na ni přeneseny některé kontrolní, organizační, evidenční a servisní činnosti. Současně má i samosprávnou část – v rámci činnosti kraje. PS v této části řídí KOP prostřednictvím KRP. PS se podílí na řízení Pionýra prostřednictvím krajského shromáždění delegátů a přímou účastí na VZP. O vzniku, nečinnosti a zániku PS rozhoduje Pionýr jako zřizovatel.

Funkce KOP KOP má vlastní a přenesené pravomoci. Vlastní: stanovuje výši odvodu z ČP na úroveň KOP; schvaluje ČP pro členy registrované KOP; zřizuje oddíly, kluby a registruje individuální členy; zastupuje organizační jednotky při jednání na úrovni kraje; pořádá a spolupořádá akce pro členy i veřejnost; zajišťuje propagaci spolku v rámci své působnosti; spravuje majetek ve vlastnictví KOP a majetek svěřený; rozhoduje o postupech, termínech a podmínkách účasti, které jsou závazné pro pobočné spolky a jejich individuální členy v rámci působnosti KOP v rámci její činnosti.

Funkce KOP přenesenou: organizační zajištění dílčích členských schůzí evidence pobočných spolků v rámci působnosti KOP; výběr odvodu z členského příspěvku; kontrola „registrace“ vzdělávání – pokud je PVC; další činnosti a jednorázové úkony, kterými byla pověřena orgány Pionýra, z. s.;