Lokální partnerství FÓRUM PRO RODINU www.forumprorodinu.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Lokální partnerství FÓRUM PRO RODINU
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Soutěž Obec přátelská rodině Petr Šimerka ministr práce a sociálních věcí 14. května 2009.
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
Soutěž Obec přátelská rodině P etr Nečas ministr práce a sociálních věcí 15. května 2008.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
Finanční možností svépomocných skupin
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Komunitní a otevřená škola
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
PRORODINNÁ POLITIKA.  Prorodinná politika = souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny. Obecně se jedná o podporu rodin ve výkonu jejich přirozených.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Monitoring a vyhodnocování KPSS na Otrokovicku PŘEDVÁNOČNÍ SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN A ŘÍDICÍ SKUPINY.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
EUROREGION ELBE/LABE 1 Společný Fond malých projektů v EUROREGIONU ELBE/LABE
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Subjekty a objekty veřejných politik
Bezradný rodič? Bezradný zaměstnavatel? Hledejme společnou řeč…
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Podpora Olomouckého kraje se zaměřením na mezigenerační soužití
Rodinná politika v Olomouci
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
SmoČR a senioři v obcích
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Lokální partnerství FÓRUM PRO RODINU

Zahraniční zkušenosti s místní pro-rodinou politikou Co jsou to tzv. Lokální uskupení pro rodinu? Mgr. Soňa Mudrochová

Lokální uskupení pro rodinu • partnerství a iniciativa různých organizací a institucí, kteří se snaží v regionu o změnu nastavení ve společnosti vůči rodinám • společný cíl - dosáhnout změny ve smýšlení společnosti, tj. docílit toho, aby se společnost více zaměřila na podporu rodiny • na regionální úrovni ozvučovat danou problematiku a motivovat k politice přátelské rodině • vyměňovat si své zkušenosti, spolupracovat a prezentovat příklady dobré praxe • jak obce, tak firmy, se musí chopit iniciativy a rodinám více pomáhat

Lokální uskupení pro rodinu • jsou to tzv. sítě aktérů/partnerů z různých oblastí – komerce, politika, občanská společnost, dobrovolná báze, každý z partnerů vnáší své specifické know-how - specifikum • společný cíl – zlepšit životní a pracovní podmínky rodin dle místní poptávky – řešení MÍSTNÍHO PROBLÉMU • zástupci obcí, firem a podniků, komor, oborových organizací, NNO, svazů, nadací, vzděl. institucí, nemocnic, církví… • stěžejní témata: infrastruktura přátelská rodině, podpora slučitelnosti rodiny a zaměstnání, spolehlivá péče o děti, mezigenerační soužití

Proč je potřeba „přátelskost vůči rodinám“ ? PODPORA EKONOMICKÉHO ROZVOJE REGIONU Výchozí stav společnosti • Demografický vývoj, stárnutí populace, současná podoba rodiny je historicky jiná /nové rodinné struktury - samostatně vychovávající rodič, patchworkové rodiny, péče o generaci rodičů/ – ohrožení sociálních zabezpečovacích systémů – nedostatek odborných pracovních sil ve střednědobém horizontu • Hospodářství potřebuje kvalifikované odborné síly – ženy, rodina a slučitelnost rodiny a zaměstnání vstupují do firemních strategií, odliv z regionů • Od zaměstnaných je na pracovním trhu požadována vysoká flexibilita • Zvýšení konkurenceschopnosti regionu X odliv kvalifikované prac. síly

LOKALE BÜNDNISSE FÜR FAMILIE • Spolková iniciativa 2004 k zakládání místních sdružení (tohoto času cca 600 sídel sdružení s více než projekty). • Podpora Spolkového ministerstva s expoziturami v Bonnu a Berlíně. Oblasti aktivity: • Prostředí přátelské rodinám • Slučitelnost rodiny a zaměstnání • Uvědomit si zodpovědnost za výchovu • Občanská angažovanost • Vícegenerační spolupráce • Výměna a spolupráce s jinými sdruženími Místními spolky pro rodinu Na pomoc Místním spolkům pro rodinu provozuje Spolkové ministerstvo pro rodinu, seniory, ženy a mládež v Bonnu a v Berlíně servisní kanceláře. Tyto kanceláře podporují místní aktivity poskytováním individuálního poradenství a zajištěním profesionální komunikace: familie.dewww.lokale-buendnisse-fuer- familie.de Ale také Svobodný stát Sasko se zapojuje do podpory Místních spolků ( a již inicioval několik vlastních projektů k tématu podpora rodiny.

LOKÁLNÍ USKUPENÍ / PARTNERSTVÍ PRO RODINU Místní spolky pro rodinu PODPORA TÉMATU LOKÁLNÍCH PARTNERSTVÍ NA PODPORU RODINY: • realizační období : • Předpoklad: obdoba opatření 3.4 Podpora rovných příležitostí žen a mužů na trhu práce a slaďování rodinného a pracovního života • ESF, OP LZZ

LOKÁLNÍ USKUPENÍ PRO RODINU – JAK ZALOŽIT LOKÁLNÍ PARTNERSTVÍ BROŽURA PRINCIPY REGIONÁLNÍ PRO-RODINNÉ POLITIKY • místní patnerství různých organizací – možnost k řešení MÍSTNÍHO PROBLÉMU / NAJDĚTE HO / CO je ten místní problém / MÍSTNÍ POTŘEBA • jeho řešení bude společným CÍLEM vašeho partnerství • PROČ ho chcete řešit • JAK ho budete řešit / najděte NÁSTROJE /činnosti/aktivity • CO BUDE VÝSTUPEM / co se změní • VĚTŠÍ DOPAD, VĚTŠÍ REZONANCE, VÍCE SIL, VÍCE ZKUŠENOSTÍ

LOKÁLNÍ USKUPENÍ PRO RODINU – CESTA K ÚSPĚCHU • DOBRÉ NÁPADY, NADCHNOUT OSTATNÍ, INFORMOVAT O SOBĚ • PESTRÉ SLOŽENÍ USKUPENÍ – RŮZNORODOST PARTNERŮ, ČLENŮ • DOBŘE STRUKTUROVANOU SÍŤ REAGUJÍCÍ NA MÍSTNÍ POTŘEBY • TÝM S LEADRY • OD ZAČÁTKU PŘEMÝŠLET O UDRŽITELNOSTI • PLÁNOVAT, NEBÁT SE ZMĚN, POČÍTAT S TÍM, ŽE CÍLE USKUPENÍ SE MOHOU V ČASE MĚNIT

LOKÁLNÍ USKUPENÍ PRO RODINU – MOŽNÉ AKTIVITY, OBLASTI • podpora rodin při zajištění péče o děti odpovídající místní potřebě • zachování nabídek zvyšujících kvalitu života (knihovna, zoo, muzea, sportovní nabídky, hudební škola, koupaliště) - zvýhodnění pro rodiny • podpora sociálně slabých rodin ( převzetí podpory v místě, příspěvky na obědy) • veřejná doprava (frekvence spojů, hustota sítě, dosah, tarify) • soužití a mezigenerační výměna (projekty) • informační nabídka o speciálních službách určených dětem a rodinám • nabídky bezprostřední účasti rodin, dětí a mladistvých na rozhodnutích, která týkají především jich jako cílové skupiny • podpora vzniku a udržení pracovních míst, podpora • flexibilní modely pracovní doby (klouzavá pracovní doba, práce na dálku, konta pracovní doby)

SOUTEŽ OBEC PŘÁTELSKÁ /CELÉ/ RODINĚ • celostátní soutěž Obec přátelská rodině je nástrojem k propagaci rodinné politiky na místní úrovni • soutěž vyhlašují Ministerstvo práce a sociálních věcí a Stálá komise pro rodinu a rovné příležitosti Poslanecké sněmovny parlamentu ČR ve spolupráci se Síťí mateřských center, Asociací center pro rodinu a Svazem měst a obcí ČR. • • Formou soutěže, projektů – využití: příměstské prázdninové tábory, dovybavení dětských hřišť, zajištění seminářů o rodičovství a výchově dětí, vytvoření nových informačních zdrojů se zaměřením na rodiny (weby či brožury o službách pro rodiny apod.), oslavy Dne dětí, Dne rodin či tradičních svátků, vytvoření dětských koutků, projekty zaměřené na spolupráci mateřských škol a zařízení pro seniory.

SOUTEŽ OBEC PŘÁTELSKÁ /CELÉ/ RODINĚ • motivovat obce a města k vytváření koncepčních a dlouhodobých prorodinných opatření, která vychází ze zjištěných potřeb místních rodin /NUTNÁ PODMÍNKA: existence koncepčního dokumentu rodinné politiky - plán, směrnice, strategie, koncepce…/ • podporovat prostředí všestranně přátelské rodině na místní úrovni • Co přinese obcím ? zviditelnění a zvýšení prestiže obce, větší spokojenost a loajalitou svých občanů a v neposlední řadě rovněž finančním oceněním

SOUTEŽ OBEC PŘÁTELSKÁ /CELÉ/ RODINĚ • přihlášky je možné podávat do konce prosince 2013, březen 2014 vyhlášení, květen se vyhlašuje nové kolo • Podmínky: všechny obce, 5 skupin dle velikosti obce /1000/ / /…. • Co přinese obcím ? zviditelnění a zvýšení prestiže obce, větší spokojenost a loajalitou svých občanů a v neposlední řadě rovněž finančním oceněním

Kontakt: • Soňa Mudrochová, manažerka projektu • Centrum komunitní práce Ústí nad Labem • Koněvova 18, Ústí nad Labem • Tel., fax.: • • • Děkuji za pozornost.