Doplňky stravy – nekontrolovaný obchod se zoufalstvím???

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Černoch Michal Školoudová Lenka
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
1 Zaměstnávání cizinců a hospodářská krize M. Kalinová, MPSV.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Zákon o obalech Česká republika
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Kontrola dodržování podmínek prodeje tabákových výrobků
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Používání certifikátů z TARIC CZ
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Volný pohyb zboží.
INTRASTAT ve WinFASu Stručné seznámení Bohuslav Major, Ing. Skalský Dvůr
KYSELINY, LOUHY prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Požadavky na paliva z hlediska ochrany ovzduší pohled do nejbližší budoucnosti Kurt.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Sankce a omezující opatření
Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
VY_52_INOVACE_ZB03_2464TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Činnost SOLVIT centra Setkání s kontaktními osobami a odbornou veřejností Ministerstvo průmyslu a obchodu,
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
Ing. Miriam Bellofattová Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Sankce a omezující opatření Ministerstvo průmyslu a obchodu Licenční správa
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Jana Nováková Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
3.ročník technické lyceum
Tomáš Kubeša Sdružení obrany spotřebitelů
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
Potraviny pro zvláštní výživu
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Sem můžete vložit název prezentace. SZPI Očekávaný postup státních kontrolních orgánů v okamžiku platnosti nařízení ES/1924/2006.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
VY_32_INOVACE_10_20_léky. Lék je léčivo, které se podává pacientovi (člověku nebo zvířeti) např. ve formě tablet, kapslí, roztoku.
ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ Kurt Dědič – odbor ochrany ovzduší MŽP Enviro Ostrravice,
Novela veterinárního zákona
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Doplňky stravy – nekontrolovaný obchod se zoufalstvím???
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Pojmy - potraviny, funkční potraviny, potraviny pro zvl
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Transkript prezentace:

Doplňky stravy – nekontrolovaný obchod se zoufalstvím???

Co je doplněk stravy? potravina, jejímž účelem je doplňovat stravu (nikoliv lék) koncentrovaný zdroj vitaminů, minerálních látek nebo látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem určený k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích kapsle, tablety, pastilky, kapky, prášek, instantní nápoj, čaj… prodej: obchody s potravinami, fitness centra, lékárny, internet, zásilková služba

Problematika doplňků stravy před uvedením do oběhu pouze notifikační povinnost vůči MZd doplňky nejsou schvalovány, zodpovědnost za bezpečnost a kvalitu nese provozovatel široké spektrum živin a jiných složek, jejichž statut není legislativně zakotven (nejsou výslovně zakázány nebo pro ně není stanoven množstevní limit) částečně harmonizovaná sféra, odlišnosti v přístupu v jednotlivých členských státech EU meziresortní spolupráce (př. hraniční výrobky) internetový prodej (př. Magic Power Coffee) zdravotní tvrzení, seznam povolených zdravotních tvrzení stále chybí

Historie kontroly 2004 nová vyhláška č. 446/2004 Sb. → SZPI se začala doplňky zabývat jako samostatnou skupinou potravin první nález sildenafilu v doplňku stravy pro zlepšení potence 2005 zahájena pravidelná kontrola doplňků stravy kvůli ozáření zjištěna přítomnost benzethonium chloridu v tzv. „grepových kapkách“

Historie kontroly 2006 zjištěny dva vzorky s anabolickými steroidy poprvé odhalen vzorek s analogem sildenafilu, dosud nepoužívaným ani ve farmaceutickém průmyslu zjištěn i kuriózní výrobek, který neobsahoval téměř nic z toho, co deklaroval, a šlo vlastně jen o ochucený roztok cukru 2007 3 vzorky s analogy sildenafilu a vardenafilu 1 vzorek s anabolickými steroidy kontrola nepovolených tvrzení (14 % nevyhovujících) a kontrola obsahu látek deklarovaných na obale (32 % nevyhovujících)

Historie kontroly 2008 nová vyhláška č. 225/2008 Sb. kontrola tvrzení (12% nevyhovujících vzorků) další vzorek doplňku stravy s anabolickými steroidy 2009 šest nebezpečných doplňků stravy, mimo jiné přípravek pro sportovce s hormonem progesteron sildenafil a jeho analog zjištěn ve žvýkačkách, „žvýkačky na potenci“

Počet kontrolovaných vzorků

Internetový prodej jak si opatřit úřední vzorek z internetového obchodu? nutná změna zákona č. 146/2002 Sb., o SZPI, aby bylo možné provést kontrolní nákup internetového a zásilkového prodeje postup kontroly internetového prodeje zakotven ve vnitřních předpisech v letošním roce poprvé realizovány kontroly internetového prodeje, provedeno 56 kontrolních nákupů převážně doplňků stravy a potravin pro sportovce (potraviny pro zvláštní účely) Bylo tam uvedeno, že výrobek není vhodný pro těhotné ženy?

Farmakologicky účinné látky účinné látky používané v lécích na lékařský předpis anabolické steroidy, progesteron, yohimbin, sildenafil a jeho analogy (některé druhy lze v ČR analyzovat jen v laboratořích SZPI) RASFF Annual Report 2009: 124 případů nebezpečných přípravků, ø 4 případy/stát  ČR 10 případů 37 případů v kategorii varování, ø 1,2/stát  ČR 6 varování zvláštní upozornění na 5 případů nálezu sildenafilu a jeho analogů, z toho 3 pocházely z ČR

Rok 2010 – šest nebezpečných přípravků GOLDEN ERECT nepovolená bylina Eurycoma longifolia INTIM –X hydroxyhomosildenafil a acetildenafil MAN POWER aildenafil HYDROXYCUT případy poškození zdraví CYL 5-hydroxymethylfurfural MUSCLETECH CRYOTEST yohimbin a barvivo erytrosin E 127 Celková hodnota zakázaného zboží: 890 000 Kč

Rok 2010 Celková hodnota zákazů uložených v roce 2010 u doplňků stravy činí: 5 347 994 Kč Celková hodnota zákazů uložených v roce 2010 u přípravků pro sportovce (potraviny pro zvláštní výživu) činí: 369 555 Kč CELKEM: 5 717 569 Kč

Miracle Mineral Supplement „konečné řešení všech nemocí“, „vyléčení rakoviny všeho druhu, hepatitidy C, AIDS“ „postupy MMS zvládají 99% tzv. nevyléčitelných nemocí“ chloritan sodný + kyselina citronová  chlordioxid chlordioxid – dezinfekční prostředek na úpravu vody, bělení textilu chloritan sodný – dezinfekce kotců zvířat, vzduchových potrubí

Děkuji za pozornost