DAŇOVÁ EVIDENCE (DE) ZÁKLADNÍ POJMY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Advertisements

Oběžný majetek Znaky spotřebovává se jednorázově mění svou podobu
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Podnikatel – fyzická osoba.
Základní nástroje a metody vedení účetnictví pro podnikatele
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
Bilance a bilanční princip
ing. Květoslava Plechatá
Účtování zásob „16“.
METODICKÉ PRVKY ÚČETNICTVÍ
Daň z přidané hodnoty a její účtování
ÚČETNÍ DOKLADY září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070103
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Majetek Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
FINANCE 2014/2015.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Účetní doklady Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Kateřina Fořtová, Jan Ládek, Lenka Hybšová, Klára Stádníková
EVIDENCE PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ
Úvod do účetnictví.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Majetek podniku Označení materiálu:VY_32_INOVACE_UCE1.OA
9. tématický okruh: Zúčtovací vztahy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Doklady.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Právní úprava účetnictví, dokumentace „5“
Majetek podniku a zdroje financování
[Pařížská 15, Ústí nad Labem]
01.14 Inventarizace majetku
UC_A1_Základy účetnictví
Základní účtování daně z přidané hodnoty
Účtování zboží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_567 Ročník: 1. Vzdělávací obor: L/51 Podnikání Téma: Kniha pohledávek a závazků-příklad.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Účetnictví kapitola: deník příjmů a výdajů u neplátce dph, plátce dph
Daňová evidence Daň z přidané hodnoty. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Daňová evidence Pohledávky a závazky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
Deník příjmů a výdajů. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Výrobní faktory v podnikové činnosti 2.Majetek podniku a jeho členění 3.Členění z hlediska složení majetku podniku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_260_TÉMA_ Daňová evidence Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
Inventarizace majetku a závazků
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Účtová třída 4 Účtová skupina 49 Účet 491
Daňová evidence Bilanční právo
Podniková ekonomika.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Eva Tomášková Výkaznictví 2 EZP.
Účetní doklady III.
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Účetní dokumentace a její náležitosti
EVIDENCE MAJETKU a ZÁVAZKŮ
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Inventarizace majetku a závazků
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
EKONOMIKA VETERINÁRNÍ ČINNOSTI
Transkript prezentace:

DAŇOVÁ EVIDENCE (DE) ZÁKLADNÍ POJMY Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Právní normy potřebné k vedení daňové evidence Zákon o daních z příjmů Zákon o dani z přidané hodnoty Zákon o silniční dani Obchodní zákoník Živnostenský zákon Zákoník práce Zákon o sociálním a zdravotním pojištění a další

Možnosti sledování podnikatelské činnosti Daňová evidence Účetnictví Přehled o příjmech s uplatněním výdajů procentem z příjmů Daň stanovená paušální částkou

Forma a způsob vedení daňové evidence Vedení DE určuje zákon o daních z příjmů Formu zpracování zákon nenařizuje Vedení DE je plně na rozhodnutí podnikatele Záznamy doložené účetními doklady jsou prováděny do knih Po uzavření knih DE se zpracovávají výkazy a daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob (FO)

Hlavní cíle daňové evidence Zjištění základu daně z příjmů FO Evidence majetku a závazků

Struktura daňové evidence Deník příjmů a výdajů Knihy a karty pro evidenci majetku a závazků, například karty dlouhodobého majetku, karty zásob, kniha pohledávek a závazků, a další Ostatní evidence, například mzdová evidence, evidence DPH, a další

Dlouhodobý majetek podnikatele Dlouhodobý hmotný majetek (budovy, stavby, pozemky, samostatné movité věci a jejich soubory apod.) Dlouhodobý nehmotný majetek (software, patenty, licence, zřizovací výdaje apod.) Dlouhodobý finanční majetek (cenné papíry, umělecká díla apod.)

Oběžný majetek podnikatele Zásoby (materiál, nedokončené výrobky, polotovary, hotové výrobky, zboží, zvířata) Peněžní forma oběžného majetku (peníze v pokladně nebo na účtu u banky, ceniny, pohledávky, krátkodobé cenné papíry)

Oceňování majetku Pořizovací cenou Vlastními náklady Reprodukční pořizovací cenou Nominální hodnotou

Závazky podnikatele Závazky jsou dluhy k partnerům Běžné druhy závazků a) k dodavatelům b) k zaměstnancům c) k bankám d) k finančnímu úřadu e) a další

Účetní doklady Jsou důležitým průkazním materiálem, který je využíván při kontrole a řešení nesrovnalostí Každá hospodářská operace musí být doložena účetním dokladem

Členění dokladů podle druhů Faktury přijaté a vydané Příjmové a výdajové pokladní doklady Bankovní výpisy Příjemky a výdejky Vnitřní účetní doklady, například výplatní listina

Členění dokladů podle počtu dokumentovaných případů Jednotlivé doklady (záznam jedné hospodářské operace) Sběrné doklady (shrnutí více jednotlivých dokladů, maximálně za období jednoho měsíce)

Členění dokladů podle obsahu Vnější (externí) (mají vztah k okolí podniku – faktury přijaté a vydané, výpisy z běžného účtu apod.) Vnitřní (interní) (dokumentují operace, které se uskutečnily uvnitř účetní jednotky – příjemky, výdejky apod.)

Náležitosti účetních dokladů Označení účetního dokladu Popis obsahu účetního případu a označení účastníků Peněžní částka nebo informace o ceně za měrnou jednotku a vyjádření množství Okamžik (datum) vyhotovení účetního dokladu Okamžik (datum) uskutečnění účetního případu Podpisové záznamy

Vyhotovování účetních dokladů Bez zbytečného odkladu Trvale a čitelně Samotným podnikatelem nebo pověřenými pracovníky Ručně nebo vyhotovením na tiskárnách počítačů

Opravy v dokladech Dokladovým způsobem (vystaví se nový opravný doklad) Bezdokladovým způsobem (oprava se vyznačí přímo na opravovaný doklad)

Oběh účetních dokladů Kontrola správnosti Příprava k provedení záznamu do daňové evidence Provedení záznamu do daňové evidence Úschova (archivace) Zničení (skartace)

Deník příjmů a výdajů Je nejdůležitější knihou daňové evidence, která slouží ke zjištění základu daně z příjmů podnikatele Někdy se také nazývá peněžní deník Záznamy se v něm provádějí na základě těchto dokladů: a) příjmových pokladních dokladů b) výdajových pokladních dokladů c) výpisů z bankovních účtů

Údaje zachycované ve sloupcích deníku příjmů a výdajů 1. část Identifikace operace a pohyb peněžních prostředků: Datum uskutečnění operace Označení dokladu Stručný popis operace Přehled o peněžních prostředcích v hotovosti Přehled o peněžních prostředcích na účtu u banky Průběžné položky

Údaje zachycované ve sloupcích deníku příjmů a výdajů 2. část Pro určení základu daně z příjmů FO: Přehled o příjmech, které se zahrnují do základu daně Přehled o příjmech, které se nezahrnují do základu daně Přehled o výdajích, které jsou odčitatelné od základu daně Přehled o výdajích, které jsou neodčitatelné od základu daně

Daň z přidané hodnoty (DPH) Registrace Předmět DPH (zdanitelná plnění) Sazby daně Daňové doklady DPH při vstupu a výstupu (daňová povinnost nebo nárok na odpočet) Daňové přiznání

Pomocné knihy DE Zákon o daních z příjmů stanovuje pro podnikatele, kteří vedou DE povinnost zajistit evidenci majetku a závazků Jedná se především o tyto složky majetku a závazků: a) dlouhodobý majetek b) zásoby c) pohledávky a závazky atd.

Evidence pohledávek Pohledávka vyjadřuje, že podnikateli někdo dluží, podnikatel vystupuje v roli věřitele Pohledávky členíme na: a) pohledávky z obchodních vztahů (například z prodeje zboží) b) ostatní pohledávky (například vůči zaměstnancům z důvodu náhrady manka)

Evidence závazků Závazek vyjadřuje, že podnikatel někomu dluží, podnikatel vystupuje v roli dlužníka Závazky členíme na: a) závazky z obchodních vztahů (například z nákupu materiálu, zboží, služeb) b) ostatní závazky (například nevyplacené mzdy)

Evidence zásob K evidenci se používají nejčastěji skladní karty (knihy zásob) Mezi zásoby patří materiál, nedokončená výroba, polotovary, výrobky, zboží, zvířata a drobný DM Podnikatel musí prokázat stav zásob v hmotných jednotkách a v Kč

Evidence dlouhodobého majetku K evidenci se používají nejčastěji inventární karty (knihy) Minimální obsah inventární karty je: a) název nebo popis DM b) ocenění DM c) datum pořízení d) způsob daňového odpisování e) částky odpisů f) datum a způsob vyřazení

Evidence mezd K evidenci se používají nejčastěji mzdové listy Mzdové listy obsahují: a) osobní údaje zaměstnance b) údaje, které se týkají výpočtu mezd (důležité jsou zejména informace pro kontrolu daně z příjmů fyzických osob a pro účely důchodového zabezpečení)

Ostatní evidence podle potřeb podnikatele Kniha pro evidenci nepřímých daní (například evidence DPH) Evidence denních tržeb Evidence krátkodobého finančního majetku (korunová a valutová pokladna, evidence cenin) Evidence zakázek Evidence jízd a další

Inventarizace Představuje zjištění skutečného (fyzického) stavu majetku a závazků a jeho porovnání se stavem zachyceným v daňové evidenci Příčiny vzniku inventarizačních rozdílů Druhy inventarizací z hlediska času a rozsahu

Provádění inventarizace Inventarizace se provádí minimálně jedenkrát ročně v těchto krocích: a) inventura b) porovnání skutečného stavu se stavem v DE c) v určení příčin rozdílů a stanovení zodpovědnosti d) vypořádání rozdílů e) návrhy na opatření

Výkazy daňové evidence Završení celoroční práce v daňové evidenci představují tyto výkazy: a) Výkaz o majetku a závazcích b) Výkaz příjmů a výdajů

Daň z příjmů fyzických osob Poplatník a plátce daně Předmět daně Základ daně Nezdanitelná část základu daně Položky odčitatelné do základu daně Sazba daně Slevy na dani Zálohy Daňové přiznání