Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EVIDENCE MAJETKU a ZÁVAZKŮ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EVIDENCE MAJETKU a ZÁVAZKŮ"— Transkript prezentace:

1 EVIDENCE MAJETKU a ZÁVAZKŮ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Povinnost podnikatele
Zajistit evidenci: - dlouhodobého hmotného majetku (DHM) - zásob - pohledávek - závazků Není předepsána forma a podoba evidence, podnikatel je určí podle potřeb podniku.

3 DHM a zásoby (opakování z podnikové ekonomiky)
DHM: inventární karta DM Ukázka na str. 97 Zásoby: skladní karta zásob, příjemka, výdejka Ukázky na str. 86–88

4 Evidence pohledávek a závazků
Kniha pohledávek a závazků, kniha faktur přijatých a vydaných, příp. každá kniha vedená zvlášť = Pohledávky a závazky vzniklé v dodavatelsko-odběratelských vztazích Koupit jako formuláře v obchodech a vedené ručně Vypracované v účetním programu Cíl: poskytovat podnikateli přehled, komu dluží a kolik, a kolik a komu dluží on

5 Evidence pohledávek a závazků
Musí poskytnout: Oddělené sledování pohledávek a závazků podle účetních dokladů (faktur) Číslování faktur Datum vzniku pohledávky či závazku Částku Datum splatnosti a způsob platby Identifikační údaj pro kontrolu platby (variabilní symbol)

6 Evidence pohledávek a závazků
Podle potřeb podniku je možné doplnit další údaje: popis závazku či pohledávky (do textu) vyplacené zálohy informace o kurzech (obchodování se zahraničím)

7 Evidence pohledávek a závazků
Do knihy pohledávek a závazků se zapíší: Faktury přijaté Faktury vydané Výpisy z bankovního účtu PPD (příjmový pokladní doklad) VPD (výdajový podkladní doklad)

8 ÚKOL Prohlédněte si ukázku vedení knihy pohledávek na straně 31.
Otázky: Byly faktury uhrazeny včas? Určete způsob úhrady jednotlivých faktur. Z jakých účetních dokladů jsou jednotlivé údaje převzaté? 2. Vypracujte do učebnice úlohu 4.5 na str. 32.

9 Evidence pohledávek a závazků
2. Ostatní závazky a pohledávky = tzv. neobchodní pohledávky a závazky Příklady: Přijaté a poskytnuté úvěry Závazky a pohledávky vůči FÚ Finančnímu úřadu (daně) Závazky a pohledávky vůči zaměstnancům (mzdy, zálohy na služební cestu, škody, …) Závazky (příp. pohledávky) vůči instituci ZP (Zdravotní pojišťovna) a OSSZ (Odbor Státní správa sociálního zabezpečení) (pojištění)

10 Zdroj Štohl, P.: Učebnice účetnictví 2012: pro střední školy a veřejnost / 1. díl. Znojmo: Ing. Pavel Štohl ‒ vzdělávací středisko, ISBN s. 31–31, 86–88, 97.


Stáhnout ppt "EVIDENCE MAJETKU a ZÁVAZKŮ"

Podobné prezentace


Reklamy Google