Novela zákona o dani z nemovitostí. 2 - novela zákona je účinná od 1.1. 2008 - podle původního návrhu mělo dojít ke zrušení daně z nemovitostí u zemědělských.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Struktura daní v ČR.
Odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu Aleš Roztočil
Struktura daní v ČR.
1 PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava – Kyjev Jaroslava Fojtíková Da ň ový poradce.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
platnost a účinnost celního kodexu unie a souvisejících předpisů
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
TÉMA: Daň z nemovitostí
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
Fiskální význam daně z nemovitostí 18. února 2010 Mgr. Peter Chrenko náměstek ministra financí.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Správa místních poplatků v prostředí daňového řádu – první zkušenosti
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daňová soustava – přímé daně II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
1 Daň z nemovitostí: prostor pro reformu Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP Vysoká škola CEVRO Institut 18. února 2010.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Současné problémy ve financování obcí Úvodní slovo Ing. Oldřich Vlasák.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Jak dál s daní z nemovitostí? Odbor legislativy majetkových daní a poplatků Alena Holmes.
Novela RUD účinná k Novela RUD účinná k Hospodaření ÚSC Jan Zikl Ředitel odboru financování územních rozpočtů a prog. financování Ministerstvo.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Daň z nemovitých věcí 1. 2 okruhy (zákon č. 338/1992 Sb.) – POZEMKY na území ČR evidované v katastru nemovitostí (§ 2) – STAVBY (budovy a inženýrské stavby)
Daň z nemovitostí 1. 2 okruhy – POZEMKY na území ČR vedené v katastru nemovitostí (§ 2) – obecně STAVBY s kolaudačním rozhodnutím a stavby užívané, dále.
MAJETKOVÉ DANĚ (DAŇ Z NEMOVITOSTÍ) Úvod 2  Daňová soustava ČR  Přímé daně Důchodového typu (DPFO, DPPO) Majetkového typu (daň z nemovitostí,
Návrh na změnu RUD (kompromisní návrh) Miroslav Kalousek, ministr financí ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Řešení příkladů Daň z nemovitostí Marie Manková. 1. Vypočítejte základ a výši daně z nemovitosti pro rok 2012 u stavebního pozemku o výměře 950 m 2 ležícího.
Právní rámec pro oceňování a zdanění nemovitostí Jane H. Malme.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ II. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
MÍSTNÍ DANĚ WORKSHOP VEŘEJNÁ SPRÁVA Mgr. Martina Handlosová 3. květen 2011.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Majetkové daně Michal Radvan.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací JMK
Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení ÚP na ZPF
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Podpora trhu s nemovitostmi. Česká společnost certifikovaných odhadců majetku 25.listopad 2004 Zbyněk Smejkal.
Vybrané nevýhody a rizika
VY_62_INOVACE_ , příklady na daň z nemovitých věcí - ze staveb
Daň z nemovitostí.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - staveb
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Transkript prezentace:

Novela zákona o dani z nemovitostí

2 - novela zákona je účinná od podle původního návrhu mělo dojít ke zrušení daně z nemovitostí u zemědělských pozemků; na návrh Svazu ke zrušení nedošlo; zejména malým obcím se tak podařilo ušetřit 1,3 mld. Kč z jejich rozpočtů

3 Novela zákona o dani z nemovitostí - obec může OZV osvobodit od daně z nemovitostí zemědělské pozemky - na základě vlastní úvahy může obec OZV stanovit, které z těchto pozemků osvobozeny nejsou, pokud se nacházejí v zastavěném území obce nebo zastavitelných plochách - nelze osvobodit zahrady - podle § 16a zákona o dani z nemovitostí, musí OZV nabýt platnosti nejpozději do 1. srpna s účinností od 1. ledna

4 Novela zákona o dani z nemovitostí - obec může OZV stanovit pro všechny nemovitosti na svém území místní koeficient 2,3,4 nebo 5 - tímto koeficientem se vynásobí daňová povinnost jednotlivých poplatníků - stanoveným místním koeficientem se vynásobí daňová povinnost poplatníka po úpravě základní sazby daně vynásobené již koeficientem podle § 6 odst. 4 a § 11 odst. 3 a 4 zákona o dani z nemovitostí

5 Novela zákona o dani z nemovitostí - podle § 16a zákona o dani z nemovitostí musí OZV nabýt platnosti nejpozději do 1. srpna s účinností od 1. ledna - Svaz prosadil předložení dalšího návrhu novely zákona o dani z nemovitostí – zrušení osvobození od daně ze staveb pro novostavby (pokud bude schváleno, bude účinné od )

6 • Požadujete vytvoření prostoru pro další navyšování daně z nemovitostí? • Požadujete, aby daň z nemovitostí byla stanovena na základě hodnotového systému? • Budete vydávat OZV, ve které stanovíte pro všechny nemovitosti místní koeficient? • V jaké výši budete stanovovat místní koeficient? a) 2 b) 4 c) 5, tj. nejvyšší

7 Děkuji za pozornost