Další vzdělávání obyvatel Prahy pohledem jeho poskytovatelů a účastníků Závěry z kvalitativních šetření Pavel Kuchař CHEVAL s.r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Systém uplatňování informací o dalším vzdělávání v pražských médiích Vladimír Dubský Šárka Hastrmanová.
Management Ing. Jan Pivoňka.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Projekt FUTURA Kateřina Koutská. Cíle projektu  Projekt realizuje společnost Respekt institut, o.p.s. ve spolupráci s partnery:  Institut pro evropskou.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
CZ / /0390 Posílení role Odborového svazu KOVO při zvyšování adaptability jeho členů Příjemce dotace: OBSLUŽNÁ SPOLEČNOST,a.s. Partner: Odborový.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
Role nelékařů v českém zdravotnictví
„Vzdělávejte se pro růst
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Zdravotnictví řízené občanem Pavel Vepřek Tým DG plus.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Projekt OP RLZ 0207 „Pracujeme chytřeji“ – cíle a metody, dosažené výsledky Jena Švarcová - UTB ve Zlíně.
Výstupy z Úvodního semináře
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Pečovatelské centrum Praha 7 Realizace systému profesního vzdělávání v Pečovatelském centru Praha 7.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
KONFERENCE V RÁMCI TVD Aktuální situace ve VD PhDr. Marie Jírů Členka Výkonného výboru AIVD Koordinátorka AIVD pro Královéhradecký kraj
VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA KRNOV
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Spolupráce škol a sociálních partnerů při tvorbě ŠVP a realizaci výuky Ing. Jana Trhlíková, NÚOV Brno, Projekt je financován Evroským sociálním.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková
1 Analýza nabídky a poptávky po dalším profesním vzdělávání v Královéhradeckém kraji Jaroslava Mikulecká Univerzita Hradec Králové.
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Vzdělávání zaměstnanců
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Personální plán pro podnikatelský plán
Personální strategie mezinárodní firmy
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Attavena, o.p.s. Jana Kloudová Eva Kalmíková. Vzdělávání a rozvoj neziskových organizací v České republice a střední a východní Evropě; podpora a vzdělávání.
Antonín Krejčí Zvyšování konkurenceschopnosti firem pomocí metod průmyslového inženýrství a inovace s podporou e-learningu Číslo projektu: CZ.1.07/3.2.05/
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Cesta k uplatnění na trhu práce
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Rodičovské vzdělávání jako součást celoživotního učení Klára Šeďová
Standardy pro základní vzdělávání
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Firemní dárcovství Radek Jiřičný Research Director
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Další vzdělávání obyvatel Prahy pohledem jeho poskytovatelů a účastníků Závěry z kvalitativních šetření Pavel Kuchař CHEVAL s.r.o.

Metodika rozhovorů Poskytovatelé – 4 rozhovory, 20 účastníků termín: duben 2007 Účastníci – 3 rozhovory, 28 účastníků termín: květen 2008 Cílem rozhovorů bylo získat poznatky o současných trendech a zkušenostech v oblasti celoživotního vzdělávání obyvatel Prahy od představitelů poskytovatelů tohoto vzdělávání a jeho účastníků a doplnit tak informace získané z kvantitativního šetření.

Scénáře Poskytovatelé: a) Struktura nabízených programů z hlediska: obsahu, metod, délky trvání, ceny b) Zaměření na cílové skupiny, způsoby jejich identifikace c) Využití médií pro realizaci dalšího vzdělávání d) Utváření konkurenčního prostředí a jeho efektivita e) Názory na vývojové trendy v oblasti dalšího vzdělávání

Pokračování Účastníci: a)Kompetence b)Motivace ke vstupu c)Očekávání d)Bariéry – reálné, latentní e)Informovanost f)Role médií g)Perspektivy

Závěry z šetření poskytovatelů  Struktura nabízených vzdělávacích programů Zájem je jednak o tradiční jazyky (angličtina, němčina, francouzština, španělština), jednak o nové, dosud nepříliš vyučované jazyky (čínština, japonština, arabština) Postupný přechod od poptávky po základních znalostech ke znalostem strukturovaným podle odborné specializace  Utváření konkurenčního prostředí Proběhla selekce poskytovatelů u počítačového vzdělávání, dosud neproběhla v případě jazykového vzdělávání  Roste ochota jednotlivců zaplatit vyšší kvalitu kurzů

Pokračování  Nástin vývojových trendů Perspektiva selektivního vzdělávání dětí, seniorů, rekvalifikačního vzdělávání  Cílové skupiny Ve strategii vzdělávacích firem nehrají příliš velkou roli, dominantní je zajištění firemního vzdělávání v uzavřených kurzech  Informovanost Názory na potřebu nového informačního portálu o vzdělávání, dominantní pozice portálu Educity Rozporná je pozice tištěných médií, ve srovnání s internetovou prezentací není příliš významná

Závěry z šetření účastníků  Rozdíly mezi kurzy, na nichž participuje zaměstnavatel a kurzy, které účastníci absolvují zejména na základě svého zájmu Zaměstnavatelé - značná podpora kurzů nutných pro další výkon práce, tolerance u ostatních Kompenzační role kurzů, spadajících spíše do oblasti volného času, ve vztahu k oboru pracovní činnosti (zejména u starších lidí jde o kurzy, které by je jednak naučily něco nového, ale současně by respektovaly jejich pracovní či sociální pozici) Sociální funkce kurzů - snaha kontaktovat se s lidmi se stejným zájmem, komunikovat s nimi a zařadit se tak do zájmově orientovaných sociálních sítí

Pokračování  Očekávání Kurzy s participací zaměstnavatelů – jejich absolutorium je obvykle podmínkou pro výkon práce sice důležitou, leč nikoliv základní. Absolutorium kurzů obvykle nezakládá automatické zvýšení platu. Stále více firem pokládá absolvování kurzů za přirozenou součást zvyšování lidského kapitálu samotnými zaměstnanci. Význam absolvování kurzů v osobním sebehodnocení – dobrý pocit, že se něco nového naučili, něco, co posílilo jejich prestiž osobní i pracovní. Důležitým je argument „někdy se to může hodit“.

 Bariéry Hlavní je nedostatek času Finanční náročnost kurzů, zejm. těch, které jsou nějak výjimečné (oborem, lektory). Neplatí rovnice „vyšší cena = vyšší kvalita“ Bariérou může být odmítavý postoj zaměstnavatele ke snaze zaměstnance nastoupit do kurzu, který, ač je spjat s vykonávanou prací či přímo pracovním místem, může narušit jeho pracovní režim.  Informovanost Pro ty, kteří mají zkušenost s dalším vzděláváním, je vhodnější souhrnné předávání informací než dávková forma Nezbytností je ověřování spolehlivosti informací, poskytovaných v rámci reklamy, z jiných zdrojů Pokračování

 Role médií Nejdůležitější je internet, ostatní média hrají pro ty, kteří mají zkušenost s dalším vzděláváním, okrajovou roli. Pro ostatní má každé médium svůj význam. Nejúčinnější jsou přímé upoutávky nebo jen zmínky o vzdělávacích kurzech v televizi či články na dané téma (StarDance – zájem o taneční kurzy) Jedním z nejvýznamnějších zdrojů informací o vzdělávání v případě novin jsou specializované přílohy (LN) - média by měla plnit nejen funkci informátora o kurzech, ale také přímo některé informace zprostředkovávat. Obecných, základních informací je dostatek, v případě specifického zájmu je třeba je vyhledávat. Motivační funkce - voucher v určité ceně na absolvování vzdělávacího kurzu dle vlastního výběru jako bonus pro předplatitele Pokračování