Podpora výroby elektřiny z OZE a druhotných surovin v roce 2009

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Předběžné regulované ceny v elektroenergetice pro rok 2013
Hospodářský výbor Parlamentu ČR
Cenová rozhodnutí k cenám tepelné energie pro rok 2006
Připojení fotovoltaických elektráren
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Ing. René Neděla, Ing. Svatopluk Srba Energetický regulační úřad
Solární systémy pro aktivní topení
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Rostislav Krejcar odbor elektroenergetiky
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Ceny obnovitelných zdrojů, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných zdrojů na rok 2007 Rostislav Krejcar.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2007 Seminář AEM Cenová úroveň elektřiny a služeb pro rok 2007 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Podpora výroby elektřiny z OZE, KVET a DZ v roce 2008
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
9. prosince 2004 Regulace cen tepelné energie od Energetický regulační úřad Stanislav Večeřa.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Regulované ceny pro konečné zákazníky a legislativa v roce 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
14. prosince 2005 Praha 1 Změny podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie v roce 2006 Rostislav Krejcar.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Tisková konference k cenovým rozhodnutím ERÚ pro rok 2014 Ing. Alena Vitásková předsedkyně ERÚ 29. listopadu 2013.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Podpora obnovitelných zdrojů elektřiny
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Transkript prezentace:

Podpora výroby elektřiny z OZE a druhotných surovin v roce 2009 Ing. Roman Polák Energetický regulační úřad 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Obsah prezentace Stručné představení ERÚ Základní principy OZE v ČR Technicko - ekonomické parametry OZE a garance podpory Další legislativa k biomase Podpora výroby elektřiny z biomasy 2008 a 2009 Druhotné zdroje Dosáhneme cíle? Statistika OZE Dopady podpory a shrnutí 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Představení ERÚ Energetický regulační úřad je ústředním orgánem státní správy se samostatnou kapitolou státního rozpočtu, vznikl v roce 2001 na základě energetického zákona č. 458/2000 Sb. Základní úlohy ERÚ : podpora hospodářské soutěže, tj. podpora vytvářením funkčních pravidel trhu s elektřinou a plynem podpora využívání obnovitelných a druhotných zdrojů energie (od 1. ledna 2005 po novele Energetického zákona) ochrana zájmů spotřebitelů před snahou energetických společností zvyšovat ceny 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Základní principy podpory OZE Do roku 2005 byly obnovitelné zdroje v ČR podporovány pouze na základě energetického zákona, neexistovala dlouhodobá garance pro investory V roce 2005 došlo k přijetí zákona č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a o změně některých zákonů (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů) zákon garantuje minimální dobu návratnosti investic (15 let) předepisuje ERÚ způsob nastavení podpory obnovitelných zdrojů výrobce má právo na přednostní připojení výrobny do elektrizační soustavy výrobce si může vybrat ze dvou systémů podpory výkupní ceny zelené bonusy diferencované ceny pro různé kategorie obnovitelných zdrojů (rozdílné investiční a provozní náklady jednotlivých OZE) 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Způsoby podpory na základě zákona č.180/2005 Sb. Výkupní ceny Kupujícím je provozovatel přenosové nebo distribuční soustavy Zaručena doba návratnosti do 15 let U nových výroben se výkupní ceny mohou snížit o max. 5 % Pro stávající výrobny je zaručeno zvyšování výkupních cen v budoucnosti Nelze uplatnit u spoluspalování biomasy a neobnovitelného zdroje Větší jistota Zelené bonusy Kupujícím je obchodník s elektřinou nebo oprávněný zákazník Provozovatel přenosové nebo distribuční soustavy hradí cenu zeleného bonusu Možné uplatnit i pro vlastní spotřebu Legislativně bez zaručené doby návratnosti Možnost vyšších příjmů Větší riziko 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Výkupní ceny x zelené bonusy Režim výkupních cen : Příjmy = Výkupní ceny finanční platba - výkupní ceny Provozovatel distribuční soustavy Výrobce fyzikální tok elektřiny Režim zelených bonusů: Příjmy = cena za silovou elektřinu + zelené bonusy Obchodník s elektřinou finanční platba – silová elektřina finanční platba – zelené bonusy Provozovatel distribuční soustavy Výrobce fyzikální tok elektřiny 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Zelené bonusy pro vlastní spotřebu Objem vlastní spotřeby => objem vyrobené elektřiny: Příjmy = „úspora za nenakoupenou elektřinu“ + zelené bonusy finanční platba – zelené bonusy pro vlastní spotřebu Provozovatel distribuční soustavy Výrobce fyzikální tok elektřiny vlastní spotřeba* * Jedná se o tzv. ostatní vlastní spotřebu, do které není zahrnuta technologická spotřeba výroby elektřiny 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Zelené bonusy pro vlastní spotřebu Objem vlastní spotřeby < objem vyrobené elektřiny: Příjmy = „úspora za nenakoupenou elektřinu“ + cena za silovou elektřinu + zelené bonusy Obchodník s elektřinou finanční platba – silová elektřina za “přebytky do sítě“ finanční platba – zelené bonusy pro vlastní spotřebu + „přebytky“ Provozovatel distribuční soustavy Výrobce fyzikální tok elektřiny „přebytek do sítě“ fyzikální tok elektřiny vlastní spotřeba* * Jedná se o tzv. ostatní vlastní spotřebu, do které není zahrnuta technologická spotřeba výroby elektřiny 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Technicko-ekonomické parametry Vyhláška ERÚ č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů (novela – č. 364/2007 Sb.) Technicko-ekonomické parametry informují potencionální investory o tom, jaké hodnoty uvažuje ERÚ při nastavení výkupních cen Při dodržení těchto parametrů je zaručena 15tiletá doba návratnosti investic Pro nárok na podporu není nutné parametry dodržet ! Mají informativní charakter a v řadě případů je uvažováno s různými kombinacemi vstupních údajů Příklady technických a ekonomických parametrů pro některé druhy OZE: 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Garance trvání podpory a úpravy výkupních cen v budoucnosti Vyhláška ERÚ č. 150/2007 Sb., o způsobu regulace cen v energetických odvětvích a postupech pro regulaci cen § 2, odst. 11 Výkupní ceny a zelené bonusy jsou uplatňovány po dobu životnosti výroben elektřiny malé vodní elektrárny 30 let spalování čisté biomasy 20 let bioplynové stanice 20 let větrné elektrárny 20 let fotovoltaické systémy 20 let (od 1. 1. 2008) Po dobu životnosti výrobny elektřiny se výkupní ceny meziročně zvyšují s ohledem na index cen průmyslových výrobců minimálně o 2 % a maximálně o 4 %, s výjimkou výroben spalujících biomasu a bioplyn. U nových zdrojů může podle zákona č. 180/2005 Sb. ERÚ snížit meziročně výkupní cenu až o 5 % 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Další legislativa pro biomasu Vyhlášky MŽP č. 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy,v platném znění Definice zplyňování – termický nebo obdobný fyzikální proces přeměny biomasy na syntézní plyn (dříve def. vysokoteplotního a nízkoteplotního) Zplyňování je zařezeno do kategorie O Od 1. 1. 2009 chystaná změna U spalování a zplyňování biomasy drobné změny v zařazení biomasy. Nová kategorizace bioplynu kategorie AF1, stejné jako kategorie bioplynových stanic využívající určenou biomasu kategorie AF2, která zahrnuje veškerou ostatní biomasu. 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Podpora výroby elektřiny z biomasy v roce 2008 - 1 Pro rok 2008 aktualizovány technicko-ekonomické parametry, novela vyhlášky č. 475/2005 Sb. vyhláškou č. 364/2007 Sb. Navýšení měrných investičních nákladů pro čisté spalování biomasy o 50 % 2 letý cyklus vyhodnocování technicko-ekonomických parametrů Výkupní ceny a zelené bonusy v CR 8/2008 Charakteristika výrobny Celkové měrné investiční náklady [Kč/kWe] Roční využití instalovaného výkonu [kWh/kWe] Zdroj spalující čistou biomasu < 75 000 Kč/kWe > 5 000 Zdroj spalující (samostatně) plyn ze zplyňování pevné biomasy > 5 000 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Podpora výroby elektřiny z biomasy na rok 2009 - 2 Předpokládaná cena biomasy na rok 2009 Kategorie 1 – 175 (160) Kč/GJ Kategorie 2 – 120 (110) Kč/GJ Kategorie 3 – 70 (70) Kč/GJ Nárůst ceny silové elektřiny o 20 % (má vliv na výši zeleného bonusu u kategorie O) U kategorií S a P Nárůst ceny uhlí (S, P) Zohlednění emisních povolenek (ve výpočtu uvažováno s 20 €/tCO2) 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Podpora výroby elektřiny z biomasy na rok 2009 - 2 Kategorie spalování a druh biomasy Výkupní ceny elektřiny   Kč/MWh Zelené bonusy  Kč/MWh Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O1 v nových lokalitách po 1. lednu 2008 včetně 4490 (4210) 2950 (2930) Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O2 v nových 3460 (3270) 1920 (1990) Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O3 v nových 2570 (2520) 1030 (1240) Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O1 před 1. lednem 2008 3820 (3540) 2280 (2260) Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O2 3130 (2940) 1590 (1660) Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O3 2480 (2430) 940 (1150) V závorkách jsou uvedeny hodnoty výkupních cen a zelených bonusů pro dané kategorie pro rok 2008 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Podpora výroby elektřiny z biomasy na rok 2009 - 3 Kategorie spalování a druh biomasy Výkupní ceny elektřiny   Kč/MWh Zelené bonusy  Kč/MWh Výroba elektřiny společným spalováním palivových směsí biomasy kategorie S1 a fosilních paliv - 1350 (1390) Výroba elektřiny společným spalováním palivových směsí biomasy kategorie S2 a fosilních paliv 690 (790) Výroba elektřiny společným spalováním palivových směsí biomasy kategorie S3 a fosilních paliv 40 (240) Výroba elektřiny paralelním spalováním biomasy kategorie P1 a fosilních paliv 1620 (1650) Výroba elektřiny paralelním spalováním biomasy kategorie P2 960 (1050) Výroba elektřiny paralelním spalováním biomasy kategorie P3 310 (500) V závorkách jsou uvedeny hodnoty výkupních cen a zelených bonusů pro dané kategorie pro rok 2008 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Druhotné zdroje - 1 Kategorizace druhotných zdrojů Podpora na základě energetického zákona č. 458/2000 Sb. Prováděcí právní předpis vyhláška MPO č. 439/2005 Sb., v platné znění Nutné osvědčení o původu elektřiny z druhotných zdrojů Vydaná osvědčení zejména na degazační plyn, vysokopecní apod. Kategorizace druhotných zdrojů Na základě studie ČVUT z roku 2007 není kategorizace druhotných zdrojů v současné době aktuální ERÚ nevylučuje možnou kategorizaci v budoucnosti 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Druhotné zdroje - 2 Degazační plyn (důlní plyn z otevřených dolů) příspěvek 600 Kč/MWh (760 Kč/MWh) pokles způsoben nárůstem ceny silové elektřiny o 18 - 20 % Ostatní druhotné zdroje jednotný příspěvek ve výši 45 Kč/MWh V závorce je uvedena hodnota příspěvku pro rok 2008 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Současné cíle v oblasti výroby OZE ČR indikativní cíl 8 %, jeden z nejnižších, avšak i s ním budeme mít problémy 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Podíl OZE na hrubé domácí spotřebě 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Vývoj výroby elektřiny z OZE 2001-2009 Zdroj: Statistika ERÚ 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Vývoj výroby elektřiny z biomasy 2001 - 2007 Zdroj: Statistika ERÚ 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Výroba elektřiny z OZE – rok 2007 Zdroj: Statistika ERÚ 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Celkové skutečné vícenáklady na podporu OZE Vícenáklady na fungování nastaveného systému podpory OZE : 2002 0,541 miliard Kč 2003 0,641 miliard Kč 2004 1,102 miliard Kč 2005 1,343 miliard Kč 2006 1,646 miliard Kč 2007 2,100 miliard Kč 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Jak dopadá podpory OZE (ale i KVET a DZ) na konečné zákazníky? Každý zákazník hradí v ceně distribuce příspěvek na podporu OZE, KVET a DZ: 2002 8,72 Kč/MWh 2003 19,04 Kč/MWh 2004 41,50 Kč/MWh 2005 37,35 Kč/MWh 2006* 28,26 Kč/MWh 2007* 34,13 Kč/MWh 2008* 40,75 Kč/MWh 2009* 53,85 Kč/MWh *jiná metodika výpočtu 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Procentní zastoupení jednotlivých složek v průměrné ceně dodávky elektřiny domácnostem pro rok 2008 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Shrnutí Cenové rozhodnutí na rok 2009 č. 8/2008 na webových stránkách ERU Zplyňování je podporovaná technologie, ale v současné době doposud vývoj, nejsou relevantní informace o investičních nákladech a využití Zařazení využívané biomasy ve vyhlášce MŽP V roce 2009 přehodnocování technicko-ekonomických parametrů, výzva pro poskytnutí dat Druhotné zdroje doposud bez kategorizace Na stránkách www.eru.cz jsou k dispozici odpovědi na nejčastější otázky k problematice podporyOZE 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva

Děkuji za pozornost www.eru.cz eru@eru.cz 9. prosince 2008 Elektřina s vůní dřeva