4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dnes fiktivně, zítra reálně Daň z příjmu. • Jedná se o přímou důchodovou daň – poplatník podává daňové přiznání FÚ a tomu daň odvede + daňová povinnost.
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – odpisy (2. část) Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných.
Silniční daň.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. října 2013.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. října 2013.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně z příjmů právnických osob Označení materiálu:
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Autor: MSc. Marcela.
Daňová evidence příjmů a výdajů
Daň z příjmů fyzických osob
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
Poradní sbor 28. května 2014.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně z příjmů fyzických osob - příklad Označení.
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU 2014 Dopady změn v daních z příjmů platných od 1.ledna 2014 na činnost sportovních svazů a organizací Jiří Topinka člen ekonomické.
Co je to rovná daň? Žďár nad Sázavou, Třebíč, Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS.
10. Martin Smíšek 2. A  Jelikož se DHM při jeho užívání opotřebovává a jeho hodnota postupně přechází do hodnoty nových výrobků nebo jiných výkonů.
Účetnictví.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Daňové odpisy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
TÉMA 2: Daň z příjmů fyzických osob I
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně z příjmů Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
TÉMA 6: Daň z příjmů právnických osob 2
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Daňová evidence Michal Radvan
Daňová soustava, daně Ing. Šárka Vaďurová
OPOTŘEBENÍ A ODPISOVÁNÍ DLOUHODOBÉHO MAJETKU
Podniková ekonomika.
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
Financování Vlastní a cizí kapitál. Velikost kapitálu závisí na:  Velikosti podniku  Rychlosti obratu kapitálu  Stupni mechanizace  Organizaci prodeje.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04A13 Autor Ing. Yvona Fidzinská Období vytvoření leden.
Vážení obchodní partneři, V souvislosti se zákonem č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů si Vám dovolujeme ukázat přehled dopadů tohoto zákona.
Výpočet úroku. Paní Nováková si na dobu 9 měsíců uložila do banky Kč na termínovaný vklad při úrokové míře 4,5% p.a.  A) vypočítej, kolik Kč úroku.
Základy účetnictví Ladislav Šiška.
ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU ROVNOMĚRNÉ
Daň z příjmů právnických osob a společná ustanovení
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
Daňová soustava – přímé daně I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Důchodové daně Petr Mrkývka.
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
Finanční výkazy obchodních společností
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1117Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Výpočet daňové povinnosti.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Srovnání zdanění podílů na zisku a OSVČ a mzdy. Porovnání varianty: zisk nechám ve firmě 1 mil. Kč, zdaním a vyplatím si ho jako podíl na zisku nebo 1.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Podniková ekonomika.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Daň z příjmů fyzických osob
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Daň z příjmů fyzických osob
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211

Příklady (část 1.) 1) Podnikatel vykázal v daňové evidenci příjmy ve výši 1,8 mil. Kč a výdaje ve výši 1,4 mil. Kč. Současně byl zaměstnán na částečný úvazek a jeho příjem ze zaměstnání činí 130 tis. Kč. Dílčí základ daně z příjmů z kapitálového majetku se rovná 8 tis. Kč. Jiné příjmy podléhající dani z příjmů ve zdaňovacím období nevykázal. V daném roce daroval 12 tis. Kč na charitativní účely. Jak velká bude jeho daňová povinnost z titulu daně z příjmů fyzické osoby?

Příklady (část 2.) 2) Vypočtěte daňovou povinnost a. s. za následujících předpokladů: • účetní výnosy ve výši tis. Kč, • účetní náklady ve výši tis. Kč, • účetní odpisy ve výši tis. Kč, • daňové odpisy ve výši tis. Kč, • daňově neuznatelné náklady ve výši tis. Kč, • výnosy osvobozené od daně z příjmů ve výši 560 tis. Kč, • odčitatelné položky od základu daně ve výši tis. Kč, • sleva na dani z titulu zaměstnávání pracovníka se zdravotním postižením ve výši17,5 tis. Kč,

Příklady (část 3.) 3) Vypočtěte daňovou úsporu z titulu a)nákupu materiálu ve výši Kč a při sazbě daně z příjmů právnických osob z roku 2005, b)spotřeby energie ve výši Kč a daně z příjmů právnických osob z roku 2004, c)nákladů na reprezentaci ve výši Kč a při sazbě daně z příjmů právnických osob z roku 2003, d)osobních nákladů ve výši Kč při nejvyšší sazbě daně z příjmů fyzických osob, e)nákladů na poštovné ve výši 480 Kč při současné sazbě daně z příjmů právnických osob.

Příklady (část 4.) 4) Vypočtěte současnou hodnotu daňových úspor z daňových odpisů pomocí rovnoměrné i zrychlené metody odpisování pro majetek o vstupní ceně 350 tis.Kč a)zařazený do druhé odpisové skupiny s možností zvýšení odpisu v 1. roce odpisování o 20 % vstupní ceny, b)zařazený do třetí odpisové skupiny s možností zvýšení odpisu v 1. roce odpisování o 10 % vstupní ceny. Pro výpočet současné hodnoty daňové úspory použijte úrokovou míru ve výši 10 % a současnou sazbu daně z příjmů. Ve všech uvedených případech je poplatník prvním vlastníkem majetku a majetek bude využívat pro svoji podnikatelskou činnost.

Příklady (část 5.) 5) a) Jaký je čistý příjem pracovníka, pokud jeho hrubý příjem činí 32 tis. Kč. Jaké je jeho daň z příjmu? Jaké jsou jeho odvody na zdravotní a sociální pojištění? Jaké jsou osobní náklady zaměstnavatele na tohoto zaměstnance? Jaké jsou čisté výdaje zaměstnavatele na tohoto zaměstnance? b) Totéž spočítejte pro pracovníka s hrubým příjmem 19 tis. Kč.

Příklady (část 6.) 6) Vypočtěte daňovou povinnost z titulu daně z příjmů fyzické osoby pro podnikatelku paní Krásnou, která jako podnikatelka vede daňovou evidenci a současně má příjmy ze závislé činnosti, příjmy z kapitálového majetku a příjmy ostatní, za následujících předpokladů:  Příjmy podle daňové evidence Kč  Výdaje podle daňové evidence Kč  Dílčí základ daně z příjmů ze závislé činnosti a funkční požitky Kč  Dílčí základ daně z příjmů z kapitálového majetku Kč  Dílčí základ daně z příjmů z pronájmu Kč  Dílčí základ daně z ostatních příjmů8 000 Kč  Nezdanitelná část základu daně Kč  Dary fyzické osobě provozující školské zařízení Kč

Příklady (část 7.) 7) Vypočtěte daňovou povinnost společnosti FOX, a.s. za následujících předpokladů: Výsledek hospodaření před zdaněním Kč Účetní odpisy Kč Daňové odpisy Kč Jiné daňově neuznatelné náklady Kč Výnosy osvobozené od daně z příjmu Kč Výnosy již zdaněné daní z příjmu Kč Další odpočitatelné položky Kč Slevy na dani z titulu zaměstnávání pracovníků se zdravotním postižením Kč

Příklady (část 8.)  Firma FOX, a.s. s bilanční sumou 56 mil. Kč má 45% vlastních zdrojů a 55 % cizích zdrojů, z nichž 20 % činí závazky a zbytek dlouhodobý bankovní úvěr s úrokovou sazbou 8,5 %. Doporučte firmě další postup, pokud: a) má HV před zdaněním 15 mil. Kč, b) má ztrátu. Má firma navýšit množství svých bankovních úvěrů o dalších 10 % na úkor závazků? Pokud ano, jaký to bude mít dopad na její čistý zisk? Doporučení stanovte pouze na základě daňové výhodnosti.