Aneb Šťastné a Veselé Vít Jaška 6.C

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce v Řecku.
Advertisements

BARBORKA, JABLKO, ŠUPINA
Speciální Jednotka Armády České republiky
Vánoční zvyky u nás a ve světě
Vánoční zvyky a tradice
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vánoční symboly a zvyky Občanská výchova 6. ročník
Vánoce.
Vypracoval: Michal Klaus

Vánoce v Irsku Ondra Machala.
ČESKOSLOVENSKÁ OBCHODNÍ BANKA
Vytvořeno: Michalem Málkem
Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince
Povrch České republiky
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
Letní olympijské hry v Číně
Robin Drahoš Martin Fousek
VY_32_INOVACE_06_Lidé a čas
Zvětšování řádků a Rozšiřování sloupců
Vánoce v Rusku.
Oprava chybné prezentace
Ruské Vánoce.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
VÁNOCE Vánoce (z něm. Weihnachten svaté noci) jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. Spolu s Velikonocemi a Letnicemi patří k nejvýznamnějším.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VÁNOČNÍ SNĚNÍ Draha Soukupová DD VAL.KLOBOUKY-Smolina Prosinec 2011.
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Dějepis vypracovala: Vendula Skalová IX..
Svátky a tradice v Kanadě
Vánoce ve Velké Británii.
Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham
Vánoční zvyky v Maďarsku
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Historie. aspoň něco málo…. Město je písemně doloženo poprvé v roce vzniklo spojením N N N N N ěěěě mmmm cccc iiii postaveného.
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
Prvouka 3.ročník ZŠ „DOMOV-RODINA-TRADICE -VÁNOCE“
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY:MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková NÁZEV: VY_32_INOVACE_8/08_Vánoce TEMA: Vánoce ČÍSLO PROJEKTU:
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Téma Svátky v roce Téma Svátky v roce Název DUM Prosinec - Vánoce Popis Zvyky, Štědrý den pranostiky Ročník třída Autor Bc. Hana Štěpková Číslo.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Itálie Zdeněk Fišr, Petr Pištělka, Jakub Rachač a Lukáš Veinar 7.A.
Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali.
VÁNOCE - RUSKO.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice.
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Vypracovali: Martin Madaj a Lukáš Dostál
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
VÁNOCE- FRANCIE.  Vánoční čas nastává ve Francie během adventu. Jedná se o 4 neděle, které předcházejí Vánocům. Jak praví tradice, každou neděli se na.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Anna Kvasničková. DEFINICE Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Vánoce na Maltě Terynková Natálie 8.A.
Vánoce VY_32_INOVACE_5A_15
Autor : Pavel Pechr Třída : 6.A
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Prvouka pro 2. tř. Vánoce III/2 19.
Riskuj-Vánoce
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_12_ Vánoční zvyky
Transkript prezentace:

Aneb Šťastné a Veselé Vít Jaška 6.C Vánoce Aneb Šťastné a Veselé Vít Jaška 6.C

Vznik Vánoc Vánoce (z něm. Weihnachten svaté noci) jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. Spolu s Velikonocemi a Letnicemi patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům. Slaví se od 25. prosince do první neděle po 6. lednu. Již ve3. století někteří křesťanští teologové uvadějí 25. prosinec jako datum Kristova narození, oslava tohoto narození je dosvědčena poprvé v Římě kolem roku 336.[1] Všeobecně se Vánoce v církvi slaví od 7. století. V Česku je však za vrchol Vánoc považován Štědrý den, 24. prosinec, coby předvečer samotné slavnosti, do Vánoc je někdy zahrnována i doba adventní, která Vánocům předchází. K Vánocům se pojí nejrůznější tradice, k nimž se řadí vánoční stromek, jesličky (betlém), vánoční dárky, které nosí Ježíšek, či vánoční cukroví; některé z těchto tradic pocházejí již z předkřesťanských dob a souvisí s oslavou slunovratu, který na tyto dny též připadá. V současné době se však původní,náboženský význam Vánoc vytrácí a Vánoce se považují i za jeden z nejvýznamnějších občanských svátků. Většina českých rodin si na Vánoce pořídí vánoční stromeček, který ozdobí skleněnými koulemi, třpytivými řetězi, vločkami, nebo slaměnými a jinými ozdobami. Na Štědrý den lidé podle tradice nesmí celý den nic jíst, aby viděli zlaté prasátko. Ke štědrovečerní večeři se většinou podává smažený kapr nebo řízek s bramborovým salátem. Po večeři zazvoní zvoneček a pokud jsme byli celí rok hodní pod stromečkem najdeme dárky od Ježíška.

Vánoce v Česku S vánočním slavením je spojeno množství místních či národních zvyklostí. U nás je zřejmě nejrozšířenějším zvykem vztyčení vánočního stromu či stromku, který se zdobí vánočními ozdobami, a pod který se v rodinách kladou dárky. Počátkem 19. století se součástí dekorace stalo i osvětlení a vánoční stromek se z Německa šíří dál. V českých zemích poprvé vánoční stromek připravil pro své přátele v roce 1812 ředitel Stavovského divadla J. K. Liebich na svém libeňském zámečku. Nový zvyk se poté začal prosazovat v bohatých pražských měšťanských rodinách a teprve později i do venkovských stavení.[16] Rovněž bývá zvykem na Vánoce stavět jesličky neboli betlém: v Čechách se tento zvyk objevuje roku 1560 v kostele sv. Klimenta v Praze[17] Charakter Vánoc do značné míry ovlivňují také koledy, česká tradice koled je pak zvláště bohatá. 24. prosince bývá tradicí, že se schází celá rodina na slavnostní večeři. Samotná večeře se tradičně skládala z rybí polévky, bramborového salátu s kaprem a během její konzumace se dodržovaly jisté zvyklosti: mohlo se tak připravit o talíř více pro nečekanou návštěvu, případně položit pod talíř minci či šupinu. Od štědrovečerní tabule se obvykle směla vzdalovat pouze hospodyně. Po večeři bývá zvykem rozbalovat vánoční dárky, které dětem v českých zemích přináší Ježíšek. Štědrý den tradičně vrcholí půlnoční mší, na které se zpívají koledy a začíná samotná církevní oslava narození Krista.

Vánoční cukroví Vánoční cukroví a jeho pečení je jedna z obecně rozšířených vánočních tradic, která je ve velké části českých domácností dodržována. Většina z vánočních cukroví se připravuje ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, kakaa, čokolády a různých druhů ořechů a kandovaného ovoce. Mezi typické patří cukroví z lineckého těsta, které je možné navíc ochutit strouhaným kokosem nebo kakaem. Typická vůně je vanilka, koření skořice.