Mikroekonomie I Nabídka práce a trh práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mikroekonomie I Formování cen na trzích výrobních faktorů
Advertisements

Trh, nabídka, poptávka, tržní rovnováha
Agregátní poptávka a nabídka
7 Nezaměstnanost.
Mikroekonomie I Domácí produkt
Trh práce Ing. Vojtěch Jindra
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Mikroekonomie I Tržní poptávka, elasticita poptávky
TEORIE VÝROBNÍCH FAKTORŮ A ROZDĚLOVÁNÍ
Mikroekonomie I Chování spotřebitele: užitečnost a poptávka
Trh práce Mikroekonomie I
Mikroekonomie I Chování výrobce: náklady a nabídka
Poptávka na trhu zboží a služeb
ZSV – Nabídka Autor: Mgr. Daniela Tauchmanová
D) Substituční a důchodový efekt
Specifika formování poptávky firem po práci a kapitálu
A) Determinanty poptávky po volném čase
Agregátní poptávka Mgr. Hana Grzegorzová.
Mikroekonomie I Užitek spotřebitele a odvození poptávky Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Agregátní poptávka a nabídka
Mikroekonomie I Nedokonalá konkurence
Mikroekonomie I Investiční rozhodování a podnikání
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Poptávka na nedokonale konkurenčním trhu práce
TRH VÝROBNÍCH FAKTORŮ MIKROEKONOMIE I
Seminář 4. Trh a tržní mechanismus
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Nerovnováha při poklesu ceny  Řešení.
Poptávka nabídka a tržní rovnováha
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Poptávka nabídka a tržní rovnováha
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Elasticity poptávky a nabídky
Mikroekonomie I Nabídka dokonale konkurenční firmy
Mikroekonomie I Chování firmy v modelu dokonalé konkurence
Chování spotřebitele, výrobci, efektivnost
Mikroekonomie I Rovnováha na dokonale konkurenčním trhu
Mikroekonomie I Tržní rovnováha a efektivnost
Doc. Ing. Pavel Janíčko,CSc.
Mikroekonomie I Trh práce a mzdová sazba
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Mikroekonomie I Obecný model tvorby cen výrobních faktorů
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
Trh výrobních faktorů.
Trhy výrobních faktorů
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Agregátní poptávka a agregátní nabídka
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
2 JAK FUNGUJE TRH.
Ekonomie 1 Bakaláři Devátá přednáška Trh statků a jeho fungování.
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
2 JAK FUNGUJE TRH.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS Jiří Mihola, Téma 8.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Ekonomie 1 Magistři Osmá přednáška Čistý přebytek na trhu výrobních faktorů.
Tržní mechanismus Tržní mechanismus Tržní rovnováha Nerovnovážná situace na trhu Změny tržní rovnováhy.
nabídka, poptávka, trh, utváření ceny, základní pojmy Michal Janovec
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
POPTÁVKa A NABÍDKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Téma č. 3: Modely ekonomické rovnováhy Petr Musil
Tržní mechanismus. Tržní mechanismus Tržní rovnováha.
Poptávka nabídka a tržní rovnováha
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Základy Ekonomie pro adiktology část 10 Prof. Martin Dlouhý
Základy Ekonomie pro adiktology část Prof. Martin Dlouhý
Transkript prezentace:

Mikroekonomie I Nabídka práce a trh práce Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)

Nabídka práce Člověk se rozhoduje mezi prací a volným časem nebo také mezi volným časem a ostatními statky, které by si mohl koupit za mzdu. Substituční efekt růstu mzdy vyvolává snížení „nákupu“ volného času. Důchodový efekt růstu mzdy vyvolává zvýšení "nákupu" volného času.

Nabídka práce V případě poptávky po volném času působí substituční a důchodový proti sobě, nikoli stejnosměrně (jako u jiných poptávek). Růst mzdy bude člověka motivovat k tomu, aby chtěl méně volného času (substituční efekt), ale zároveň si bude chtít dopřát více volného času (důchodový efekt). Výsledek pak závisí na relativní síle obou proti sobě působících efektů. Pokud převládá substituční efekt, bude člověk při růstu mzdy nakonec chtít méně volného času a bude nabízet více práce. Pokud však převládne důchodový efekt, bude chtít více volného času a bude nabízet méně práce.

Nabídka práce Nabídka práce je odvozena od poptávky po volném čase. Chce-li mít člověk například 16 hodin volného času, znamená to, že chce 8 hodin pracovat. Chce-li mít 17 hodin volného času, znamená to, že chce pracovat 7 hodin. Empirická pozorování ukazují, že substituční efekt převládá při nižších mzdách, zatímco při vysokých mzdách začíná převládat důchodový efekt. Proto má typická křivka poptávky po volném čase a z ní vyplývající křivka nabídky práce tvar, který zobrazují následující grafy.

Křivka poptávky po volném čase Mzda/hod. D 8 5 4 D volný čas (hod.) 17 18 19

Křivka nabídky práce Mzda/hod. S 8 5 4 S Práce (hod.) 5 6 7

Nabídka práce Křivka nabídky práce je odvozena od křivky poptávky po volném čase. Průběh křivky nabídky tedy vysvětlujeme působením dvou efektů: substitučního efektu a důchodového efektu. Substituční efekt znamená, že při růstu mzdy člověk nabízí více práce. Důchodový efekt znamená, že při růstu mzdy nabízí člověk méně práce.

Nominální a reálné zvýšení mzdy Pokud mzdy rostou stejným tempem jako ceny spotřebních statků, lidé si nemohou za své mzdy koupit více statků než dříve. Na takový růst mezd lidé nereagují změnou nabízeného množství práce - nabízejí stejné množství práce jako dříve. Pouze tehdy, když se mzdy změní reálně (tj. změní-li se velikost spotřebního koše, který si za mzdu mohou koupit), lidé mění nabízené množství práce. Z toho vidíme, že funkce nabídky práce vyjadřuje závislost nabízeného množství na reálné mzdě.

Nominální a reálné zvýšení mzdy Poptávka po práci rovněž závisí na reálné mzdě. Kdyby se všechny ceny a všechny mzdy zvýšily o 10 %, firmy by chtěly zaměstnávat stejné množství práce jako dříve. Nic by se pro ně nezměnilo, protože ceny jejich produktů by vzrostly stejně jako jejich mzdové náklady. Reálné zvýšení mezd zjistíme, když index nominálních mezd dělíme indexem cen spotřebních statků. Předpokládejme, že nominální mzdy vzrostly o 30 % (index 1,30) a spotřebitelské ceny o 25 % (index 1,25). Pak je index růstu reálných mezd 1,30 : 1,25 = 1,04, což znamená, že mzdy vzrostly reálně zhruba o 4 %.

Trh práce Trh práce je charakterizován tržní poptávkou po práci a tržní nabídkou práce. Na trhu práce existuje konkurence na straně poptávky i na straně nabídky. To znamená, že práci poptává mnoho firem a nabízí ji mnoho lidí. Tržní nabídka práce je součtem individuálních nabídek práce. Tržní poptávka po práci je poptávka všech firem v dané ekonomice po práci.

Trh práce W (Kč/hod.) S D nezaměstnanost W2 E WE W1 nedostatek D S LE LE L (hod.)

Trh práce Na vodorovné ose vynášíme množství práce v hodinách. Na svislé ose vynášíme reálnou hodinovou mzdu. Rovnováha trhu práce nastává v bodě E, kde se poptávané množství práce rovná nabízenému množství práce. Mzda, při které nastává tato rovnováha trhu, je rovnovážnou mzdou. Trh práce spěje ke své rovnováze a udržuje se v ní obdobným způsobem jako trh zboží. Nerovnováha trhu práce, ať už jde o přebytek (nezaměstnanost) nebo nedostatek, je přechodnou situací, která je eliminována pohybem reálné mzdy.

Trh práce Výše reálné mzdy je určena trhem práce - průsečíkem křivky poptávky a křivky nabídky. Klademe-li si tedy otázku, proč mají různé země různě vysoké reálné mzdy, musíme hledat odpověď na jejich trhu práce. Porovnejme dvě země, které se liší výší reálných mezd. Německý a český trh práce se liší vzájemnou polohou poptávky a nabídky. Výše poptávky po práci je odrazem produktivity práce.

Trh práce W Německý trh práce W Český trh práce D D S S E W0N D E W0C L L L0N L0C

Trh práce Nyní se podívejme na změny rovnováhy na trhu práce. Ke změně rovnováhy může dojít buď ze strany poptávky, nebo ze strany nabídky. Tento příklad nám ukazuje změnu rovnováhy trhu práce ze strany poptávky. Růst poptávky po práci zvyšuje zaměstnanost i reálnou mzdu. Pokles poptávky po práci naopak snižuje zaměstnanost i reálnou mzdu. Vývoz německého kapitálu do České republiky snížil poptávku po práci v Německu a zvýšil poptávku po práci v ČR. V důsledku toho se snížila zaměstnanost a reálné mzdy v Německu a zvýšila se zaměstnanost v ČR.

Nabídka práce a trh práce W Německý trh práce W Český trh práce D D´ S D´ D S WN W´N W´C D S D´ WC D´ S D L´N LN L LC L´C L

Lidský kapitál Profese, které vyžadují vysokoškolské vzdělání, jsou více placené než profese méně kvalifikované. Všichni také intuitivně cítíme, že to tak má být. Vzdělání je investice, která slibuje výnos v podobě budoucího vyššího platu. Jakmile nahlížíme na studium jako na investici, je nám jasné, že člověk, který se o této investici rozhoduje, ji porovnává s jinými investičními příležitostmi, které má. Nákladem investice do vzdělání je (mimo jiné) hlavně ušlý výdělek během studií. Výnosem investice do vzdělání je zvýšení mzdy.

Lidský kapitál Proto také považujeme vzdělání za určitý druh kapitálu, nazýváme jej lidským kapitálem. Důležitým poznatkem je, že člověk, vykonávající práci vysoké kvalifikace, nenabízí pouze jeden, nýbrž dva výrobní faktory: práci a lidský kapitál. Jeho mzda obsahuje proto dva elementy, a to odměnu za práci samotnou (za fyzickou a duševní námahu) a navíc výnos z lidského kapitálu. Mzdové rozdíly mezi málo kvalifikovanými a více kvalifikovanými profesemi jsou tedy vlastně výnosy z lidského kapitálu.

Shrnutí Nabídka práce se vytváří z rozhodování člověka, zda pracovat, nebo nepracovat. Člověk se rozhoduje mezi prací a volným časem. Člověk se rozhoduje mezi volným časem a ostatními statky, které by si mohl koupit za mzdu. Nabídka práce je odvozena od poptávky po volném čase. Průběh nabídky vysvětlujeme působením dvou efektů: substitučního a důchodového. Substituční efekt znamená, že při růstu mzdy člověk nabízí více práce. Důchodový efekt znamená, že při růstu mzdy nabízí člověk méně práce.

Shrnutí Nabídka práce vyjadřuje závislost nabízené práce na reálné mzdě. Příliv zahraničního kapitálu zvyšuje celkové množství kapitálu v ekonomice, což zvyšuje produktivitu práce, zaměstnanost i mzdy. Vzdělání je lidským kapitálem. Mzdové rozdíly mezi málo kvalifikovanými a více kvalifikovanými profesemi jsou výnosy z lidského kapitálu.