Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tržní mechanismus Tržní mechanismus Tržní rovnováha Nerovnovážná situace na trhu Změny tržní rovnováhy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tržní mechanismus Tržní mechanismus Tržní rovnováha Nerovnovážná situace na trhu Změny tržní rovnováhy."— Transkript prezentace:

1 Tržní mechanismus Tržní mechanismus Tržní rovnováha Nerovnovážná situace na trhu Změny tržní rovnováhy

2 Tržní mechanismus  Je komplikovaný systém koordinace lidí, činností a firem prostřednictvím cen trhu.  Trh je v rovnováze jestliže se nabízené množství zboží rovná poptávanému.  Cena je závislá na nabídce a poptávce.  Tržní cena je momentálním výsledkem působení nabídky a poptávky.  Ideální rovnovážný stav na trhu ale v praxi prakticky neexistuje.

3 Tržní rovnováha  S – nabídka  D – poptávka  P E – rovnovážná cena  Q E – rovnovážné množství zboží  E – bod ekvivalence

4 Nerovnovážná situace na trhu  Nedostatek zboží na trhu - vzniká v okamžiku kdy je cena (P E ) z nějakého důvodu (např.zásah státu) snížena pod úroveň rovnovážné ceny. Při této nižší ceně (P 1 ) vzroste množství zboží, o které mají kupující zájem (QD 1 ) a naopak klesne množství zboží, které chtějí prodávajícím prodat (QS 1 ).  Rozdíl mezi tímto množstvím zboží (QD 1 - QS 1 ) vyjadřuje nedostatek zboží na trhu.

5 Nerovnovážná situace na trhu  Přebytek zboží na trhu - vzniká v okamžiku kdy je cena zvýšena nad úroveň rovnovážné ceny. Při této vyšší ceně (P 2 ) klesne množství zboží, o které mají kupující zájem (QD 2 ) a naopak vzroste množství zboží, které chtějí prodávající prodat.  Rozdíl mezi tímto množstvím zboží (QS 2 – QD 2 ) vyjadřuje přebytek zboží na trhu.

6 Změny tržní rovnováhy  Změny v nabídce  nabídková křivka se posouvá doleva nebo doprava a poptávková křivka se nemění.  Faktory které ovlivňují nabídku způsobují posun křivky nabídky doleva nebo doprava a to vede k vytváření nové tržní rovnováhy s novým bodem ekvivalence a novou rovnovážnou cenu.  Změny v poptávce  poptávková křivka se posouvá doleva nebo doprava a nabídková křivka se nemění.

7 Posun křivky poptávky doprava a) např. zvýšení důchodů Při posunu křivky poptávky doprava je nové rovnovážné množství a nová rovnovážná cena vyšší.

8 Posun křivky poptávky doleva b) např. snížení počtu obyvatel Při posunu křivky poptávky doleva je nové rovnovážné množství a nová rovnovážná cena nižší.

9 Posun křivky nabídky doprava a) např. snížení výrobních nákladů Při posunu křivky nabídky doprava je nové rovnovážné množství větší a nová rovnovážná cena nižší.

10 Posun křivky nabídky doleva b) např. neúrodný rok Při posunu křivky nabídky doleva je nové rovnovážné množství nižší a nová rovnovážná cena vyšší. Křivka poptávky se nemění.


Stáhnout ppt "Tržní mechanismus Tržní mechanismus Tržní rovnováha Nerovnovážná situace na trhu Změny tržní rovnováhy."

Podobné prezentace


Reklamy Google