Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chráněné bydlení, osobní asistence Lucie Valouchová, FN Plzeň Podzimní setkání, EPI-RODINA Praha, Hotel Globus,
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Vymezení a pojetí sociálních služeb
Mgr. Miroslav Prchal, DiS. BRNO, OLOMOUC 2013
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Sociální služba – domov pro seniory
1 Domov Duha, p.o. Hřbitovní č Nový Jičín Sociální služba – domov pro osoby se zdravotním postižením Domov Duha, p.o. Hřbitovní č
1 Dobrovolnictví v sociálních službách Mgr. Jindřiška Návarová.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
ohroženým domácím násilím
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Mgr. Tereza Kloučková, MPSV
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Průvodcovské a předčitatelské služby. jsou terénní nebo amb. služby poskytované osobám, jejichž schopnosti jsou sníženy z důvodu věku nebo zdravotního.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Domov seniorů T.G.M. Beroun Poskytování sociálních služeb Příspěvková organizace Pod Studánkou Beroun Zpracoval: Marek Paclt.
Sociální péče o OZP. Krom již zmíněné sociálně právní ochrany OZP spočívá hlavně v poskytnutí: A) sociálních služeb B) Sociálních dávek C) Kompenzačních.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 OSV JMK.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Služby pro seniory žijící v rodině nebo vlastní domácnosti.
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
VY_32_INOVACE_SA4A_1 DUM 1. „ OBLASTI AKTIVIT PRO PRÁCI S CÍLOVOU SKUPINOU “
Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež. poskytují ambulantní, popřípadě terénní služby dětem ve věku od 6 do 26 let ohroženým společensky nežádoucími.
Tísňová péče. je terénní distanční sociální služba, jejímž základním cílem je snížit zdravotní a sociální rizika starých nebo zdravotně postižených lidí.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová. Sociální služby - definice Nástroj sociálního zabezpečení – sociální pomoci Poskytovány lidem společensky znevýhodněným,
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Denní stacionáře.
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Pečovatelská služba.
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2018 OSV JMK.
Sociálně terapeutické dílny
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Týdenní stacionáře.
Terénní programy.
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
Terapeutické komunity
Krizová pomoc.
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
Potřebnost sociálních služeb ve městě Veltrusy
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

SOCIÁLNÍ SLUŽBY Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

z. č. 108/2006 Sb., o sociálních službách Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Sociální služba  je činnost nebo soubor činností zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo prevence sociálního vyloučení Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Zásady poskytování sociálních služeb:  respektování lidských práv – sociální služby musí být poskytovány v zájmu osob a v náležité kvalitě takovými způsoby, aby bylo vždy důsledně zajištěno dodržování lidských práv a základních svobod osob  zachování lidské důstojnosti – rozsah a forma pomoci a podpory poskytnuté prostřednictvím sociálních služeb musí zachovávat lidskou důstojnost osob  motivace klientů – pomoc musí vycházet z individuálně určených potřeb osob, musí působit na osoby aktivně, podporovat rozvoj jejich samostatnosti, motivovat je k takovým činnostem, které nevedou k dlouhodobému setrvávání nebo prohlubování nepříznivé sociální situace, a posilovat jejich sociální začleňování Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Základní druhy sociálních služeb:  sociální poradenství  služby sociální péče  služby sociální prevence Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Formy poskytování sociálních služeb:  pobytové sociální služby – služby spojené s ubytováním v zařízeních sociálních služeb  ambulantní sociální služby – služby, za kterými osoba dochází, je doprovázena nebo dopravována do zařízení sociálních služeb, a součástí služby není ubytování  terénní sociální služby – služby, které jsou osobě poskytovány v jejím přirozeném sociálním prostředí Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Zařízení sociálních služeb:  centra denních služeb  denní stacionáře, týdenní stacionáře  domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem, chráněné bydlení, azylové domy, domy na půl cesty  zařízení pro krizovou pomoc, nízkoprahová denní centra, nízkoprahová zařízení pro děti a mládež  noclehárny  terapeutické komunity  sociální poradny  sociálně terapeutické dílny, centra sociálně rehabilitačních služeb  pracoviště rané péče  intervenční centra  zařízení následné péče Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Základní činnosti při poskytování sociálních služeb:  pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu  pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu  poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy  poskytnutí ubytování, popřípadě přenocování  pomoc při zajištění chodu domácnosti  výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti  sociální poradenství  zprostředkování kontaktu se společenským prostředím  sociálně terapeutické činnosti  pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí  telefonická krizová pomoc  nácvik dovedností pro zvládání péče o vlastní osobu, soběstačnosti a dalších činností vedoucích k sociálnímu začlenění  podpora vytváření a zdokonalování základních pracovních návyků a dovedností Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Základní sociální poradenství – každá osoba má nárok na bezplatné poskytnutí základního sociálního poradenství o možnostech řešení nepříznivé sociální situace nebo jejího předcházení:  je základní činností při poskytování všech druhů sociálních služeb  poskytovatelé sociálních služeb jsou vždy povinni tuto činnost zajistit Odborné sociální poradenství:  je poskytováno se zaměřením na potřeby jednotlivých okruhů sociálních skupin osob v občanských poradnách, manželských a rodinných poradnách, poradnách pro seniory, poradnách pro osoby se zdravotním postižením, poradnách pro oběti trestných činů a domácího násilí  zahrnuje též sociální práci s osobami, jejichž způsob života může vést ke konfliktu se společností  součástí odborného poradenství je i půjčování kompenzačních pomůcek Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

SLUŽBY SOCIÁLNÍ PÉČE  Každý má právo na poskytování služeb sociální péče v nejméně omezujícím prostředí.  Služby sociální péče napomáhají osobám zajistit jejich fyzickou a psychickou soběstačnost, s cílem umožnit jim v nejvyšší možné míře zapojení do běžného života společnosti a v případech, kdy toto vylučuje jejich stav, zajistit jim důstojné prostředí a zacházení. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

SLUŽBY SOCIÁLNÍ PÉČE  osobní asistence  pečovatelská služba  tísňová péče  průvodcovské a předčitatelské služby  podpora samostatného bydlení  odlehčovací služby  centra denních služeb  denní stacionáře, týdenní stacionáře Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

SLUŽBY SOCIÁLNÍ PÉČE  domovy pro osoby se zdravotním postižením  domovy pro seniory  domovy se zvláštním režimem  chráněné bydlení  sociální služby poskytované ve zdravotnických zařízeních ústavní péče Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

SLUŽBY SOCIÁLNÍ PREVENCE  Služby sociální prevence napomáhají zabránit sociálnímu vyloučení osob, které jsou tímto ohroženy pro krizovou sociální situaci, životní návyky a způsob života vedoucí ke konfliktu se společností, sociálně znevýhodňující prostředí a ohrožení práv a oprávněných zájmů trestnou činností jiné fyzické osoby.  Cílem služeb sociální prevence je napomáhat osobám k překonání jejich nepříznivé sociální situace a chránit společnost před vznikem a šířením nežádoucích společenských jevů. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

SLUŽBY SOCIÁLNÍ PREVENCE  raná péče  telefonická krizová pomoc  tlumočnické služby  azylové domy  domy na půl cesty  kontaktní centra  krizová pomoc  intervenční centra Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

SLUŽBY SOCIÁLNÍ PREVENCE  nízkoprahová denní centra  nízkoprahová zařízení pro děti a mládež  noclehárny  služby následné péče  sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi  sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením  sociálně terapeutické dílny  terapeutické komunity  terénní programy  sociální rehabilitace Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Úhrada nákladů za sociální služby  Sociální služby se poskytují bez úhrady nákladů, za částečnou úhradu nákladů nebo za plnou úhradu nákladů. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Sociální služby poskytované bez úhrady:  sociální poradenství  raná péče  telefonická krizová pomoc  tlumočnické služby  krizová pomoc  sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi  sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením  terénní programy  sociální rehabilitace  sociální služby v kontaktních centrech a nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež  služby sociálně terapeutických dílen  sociální služby intervenčních center Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Sociální služby poskytované za úhradu:  úhradu nákladů za poskytování sociálních služeb hradí osoba ve výši sjednané ve smlouvě uzavřené s poskytovatelem sociální služby  maximální výši úhrady stanoví vyhláška č. 505/2006 Sb.  např. pečovatelská služba, osobní asistence Kč za hod. péče/pomoci  např. domovy pro seniory, domovy pro osoby se zdravotním postižením, týdenní stacionáře, domovy se zvláštním režimem, chráněné bydlení – 200 Kč denně za poskytnutí ubytování + úklid, praní, drobné opravy ložního a osobního prádla a ošacení, žehlení /160 Kč za poskytnutí celodenní stravy v rozsahu minimálně 3 hlavních jídel Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Sociální služby poskytované za úhradu:  úhrada za péči se stanoví při poskytování pobytových služeb ve výši přiznaného příspěvku na péči (v týdenních stacionářích maximálně ve výši 75 % přiznaného příspěvku na péči)  péčí se rozumí:  pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu  pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu  pomoc při zajištění chodu domácnosti  výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti  zprostředkování kontaktu se společenským prostředím  sociálně terapeutické činnosti  pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK