Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Průvodcovské a předčitatelské služby. jsou terénní nebo amb. služby poskytované osobám, jejichž schopnosti jsou sníženy z důvodu věku nebo zdravotního.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Průvodcovské a předčitatelské služby. jsou terénní nebo amb. služby poskytované osobám, jejichž schopnosti jsou sníženy z důvodu věku nebo zdravotního."— Transkript prezentace:

1 Průvodcovské a předčitatelské služby

2 jsou terénní nebo amb. služby poskytované osobám, jejichž schopnosti jsou sníženy z důvodu věku nebo zdravotního postižení v oblasti orientace nebo komunikace, a napomáhá jim osobně si vyřídit vlastní záležitosti.

3 Základní úkony průvodcovské a předčitatelské služby a) zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, b) pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.

4 Průvodcovská služba o nejčastěji využívají lidé při návštěvě lékaře, úřadu nebo jiné instituce. o Nejde jen o doprovod z místa srazu na cílové místo a zpět, ale i o pomoc při orientaci v budově, při vyplňování dokumentů nebo během nákupů (výběr oblečení, orientace mezi regály, sdělování informací o zboží apod.).

5 Předčitatelská služba o Předčítat je možné denní tisk, korespondenci, dokumenty, knihy a podobně. o Jedná se o pomoc při činnostech, které uživatel služby nemůže vykonávat kvůli zrakovému handicapu, tj. např. vyplnění formuláře nebo složenky, pomoc při označování předmětů v domácnosti, vyhledání informací.

6 Předčitatelské a průvodcovské služby poskytují: doprovod s uživatelem služby zvoleného místa do místa jiného a zpět pomoc průvodce při orientaci v terénu, budově či místnosti předčítání, podávání informací z tištěného textu, pomoc při sepsání textu nebo vyplnění tiskopisu

7 Předčitatelské a průvodcovské služby neposkytují: činnosti vykonávané v rámci služeb osobní asistence či pečovatelské služby např.: pomoc při zajištění chodu domácnosti (pomoc s úklidem, nákupy a běžné pochůzky), pomoc při zajištění stravy, pomoc při přípravě jídla a pití, praní a žehlení atd.

8 Úhrada za služby Uživatelé služby se na úhradě průvodcovské a předčitatelské služby finančně podílí Maximální výše úhrady za poskytování průvodcovských a předčitatelských služeb činí 120 Kč za hodinu, podle skutečně spotřebovaného času nezbytného k zajištění úkonů.

9 Cílová skupina uživatelů Lidé se zrakovým postižením či nevidomí Lidé, jejichž schopnosti v oblasti komunikace a orientace snížilo zdravotní postižení (neslyšící, osoby s mentálním či kombinovaným postižením)

10 Průvodcovské a předčitatelské služby v Chrudimi (a okolí) TyfloCentrum Pardubice o.p.s., nábřeží Závodu Míru 1961, Pardubice TyfloCentrum Pardubice o.p.s., - pobočka Chrudim - Městský park 274, Chrudim IV

11 Zdroje Zákon č. 108/2006 Sb. O sociálních službách (§ 42), vyhláška č.505/2006 Sb. (§ 8) http://praha.tyflocentrum.cz/nase- sluzby/pruvodcovska-a-predcitatelska-sluzba/ http://praha.tyflocentrum.cz/nase- sluzby/pruvodcovska-a-predcitatelska-sluzba/ Matoušek Oldřich, Sociální služby, Portál, Praha, 2007


Stáhnout ppt "Průvodcovské a předčitatelské služby. jsou terénní nebo amb. služby poskytované osobám, jejichž schopnosti jsou sníženy z důvodu věku nebo zdravotního."

Podobné prezentace


Reklamy Google