NIPOS www.nipos-mk.cz. TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA z pohledu Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu 1) výzkum 2) vzdělávání 3) příklady.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU PENÍZE ŠKOLÁM Učíme se pro život 2010 – 2013 reg. č. CZ 1.07/1.4.00/
Advertisements

Základní umělecká škola V. Petrželky, Edisonova 90, Ostrava – Hrabůvka
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Formální umělecké vzdělávání, koncepce, výhledy
Environmentální výchova pro základní školu
Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání
Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Mgr. Dušana Fučíková
Vítáme Vás!! Závěrečná konference projektu OPVK oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání Centrum podpory EtV v Olomouckém kraji 5. června.
Didaktika tělesné výchovy Pedagogická fakulta JU v ČB KTVS
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vysoké mýto.
Ve školním roce 2010/2011 byly otevřeny dvě přípravné třídy. Přípravné třídy naší školy byly zapojeny do projektu "Společně to dokážeme". Je to program.
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
ROZVÍJEJÍCÍ AKTIVITY V PROCESU VÝUKY V PRAXI
KONCEPCE ŠKOLSTVÍ ÚJEZD NAD LESY MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY V Újezdě nad Lesy.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Taneční a pohybová výchova
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Kdo jsme? Jsme sportovní soukromá škola, která, přestože má sportovní zaměření, je otevřená všem, kteří chtějí kvalitní základní.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
Zápis do 1.ročníku ZŠ Základní škola Bohumila Hrabala, Praha 8, Zenklova 52 (Škola jazyků a informačních technologií) anglický jazyk od 1.ročníku 2.cizí.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Vzdělávací program N/01 Sociální práce pro absolventy všech typů středních škol s maturitou 3leté denní a 3a1/2leté dálkové studium ukončené absolutoriem3leté.
se sportovním zaměřením IČO
Integrace na druhou PPP FM - Terapeutické techniky – školní rok 2010/2011 Od začátku září 2010 probíhalo ve Frýdku-Místku vzdělávání a odborná metodická.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Školní poradenské pracoviště
Základní škola, Praha 2, Londýnská 34
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
PROINCOR – Inovační audit Liberec – PROINCOR - Inovační audit 2 INOVACE Změna je jedinou jistotou dnešního světa Předpoklad udržení zákazníka.
Prezentace pro ESPG Daniela Černá
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Projekt Pšov Evropský sociální fond Operační program rozvoje lidských zdrojů ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE Most Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Komunitní a otevřená škola
AKADEMIE – situace a okruhy témat Roman Vašek. Kvalifikace profesionálních tanečníků v ČR (rok 2011)
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Příspěvek DDM a SVČ k rozvoji mladého člověka DDM = SVČ Domy dětí a mládeže = Střediska volného času Širší smysl zájmového vzdělávání: rozvoj zájmu rozvoj.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Reintegrace žáků s chronickým onemocněním zpět do škol projekt TIMSIS Action Comenius 2.1 Action Comenius 2.1 Doba trvání projektu: 3 roky Doba trvání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA HOVORČOVICE
Postavení pedagogiky mezi vědami
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Galerie - prostor pro zábavu i vzdělávání nabídka programů pro střední školy a možnosti spolupráce.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Implementační projekt KAP
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
BABY PARK Olomouc
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Při technické univerzitě v Liberci
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Š A B L O N Y II.
Školní vzdělávací program
Transkript prezentace:

NIPOS

TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA z pohledu Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu 1) výzkum 2) vzdělávání 3) příklady z praxe

ad. 1) výzkum VÝZNAM VYBRANÝCH UMĚLECKÝCH AKTIVIT PRO UTVÁŘENÍ OSOBNOSTI DÍTĚTE VE VĚKU POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY střednědobý (pětiletý) kvantitativně pojatý aplikovaný výzkum sociologického typu prováděný v oborech dětského divadla, dětského sborového zpěvu, dětských výtvarných aktivit, dětského scénického tance, dětského folkloru a ve vybraném srovnávacím (kontrolním) vzorku dětí ze základních škol, které se uvedeným aktivitám nevěnují

VSTUPY A PŘEDPOKLADY Výzkumný vzorek = 1900 dětí tedy 5% z celkového počtu dětí, které se v České republice aktivně a dlouhodobě věnovaly zájmové umělecké činnosti v dětských skupinách/souborech. Kontrolní vzorek = 300 dětí příslušného věku které se zkoumaným aktivitám nevěnovaly. Byl společný pro srovnání se všemi obory. Centrální kategorie výzkumu - životní styl dítěte. Jestliže dítě bylo zapojeno do zájmových uměleckých aktivit, pak lze očekávat se statisticky významnou pravděpodobností, že v průběhu zapojení se bude kvalita jeho životního stylu zlepšovat oproti kvalitě životního stylu dětí, které do těchto aktivit zapojeny nejsou. Další sledované kategorie - sociální vztahy, kreativita, vztah k umění a odolnost vůči negativním sociálním jevům ve společnosti. I u nich je předpoklad, že se u zapojených dětí projeví zlepšování.

VÝSTUPY kvantitativně prokázán vliv kolektivní taneční aktivity na rozvoj osobnosti dítěte - působení po stránce múzické (pohybové a hudební) - zvládání vlastního chování a sebeovládání - utváření pozitivních sociálních vztahů - vytváření podmínek pro samostatnost a zodpovědnost - rozvíjení kreativity - formování vztahu k umění

VZTAH K UMĚNÍ Zkoumaný vzorek (děti, které tančí) Kontrolní vzorek (děti, které netančí)

Srovnání obou vzorků VZTAH K UMĚNÍ

ad. 2) vzdělávání a)CELOROČNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY Taneční výchova dětí 1 - základní kurz Celoroční cyklus seminářů a dílen zaměřený na rytmickou, pohybovou a taneční výchovu dětí Časová dotace programu 180 vyučovacích hodin V roce 2010 nebyl otevřen Taneční výchova dětí 2 - specializační kurz Celoroční cyklus seminářů a dílen zaměřený na dětskou taneční výchovu a zdroje inspirace pro tvorbu Časová dotace programu 80 vyučovacích hodin V roce 2010 absolvovalo 20 pedagogů Taneční výchova 3 - techniky scénického tance - základní kurz Celoroční cyklus seminářů a dílen zaměřený na taneční techniky: Cunningham, Graham, Limon, Jazz a tvorbu Časová dotace programu 180 vyučovacích hodin V roce 2010 nebyl otevřen

Taneční výchova 4 - současné pohybové trendy scénického tance - základní kurz Celoroční cyklus seminářů a dílen zaměřený na současný tanec: tanec s partnerem, kontaktní improvizaci, kompoziční práce Časová dotace programu 180 vyučovacích hodin V roce 2010 absolvovalo 15 pedagogů Hudebně pohybová výchova s orffovskými prvky Celoroční cyklus seminářů a dílen zaměřený na metodiku základní pohybové průpravy pro děti předškolního věku, tedy elementární taneční průpravu s hudbou Časová dotace programu 40 vyučovacích hodin V roce 2010 absolvovalo 11 pedagogů b) JEDNOSEMESTRÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Taneční výchova 5 - tělo v pohybu - specializační kurz Semestrální vzdělávací cyklus zaměřený na taneční a pohybovou kulturu a zdroje inspirace pro tvorbu Časová dotace programu 80 vyučovacích hodin V roce 2010 absolvovalo 27 pedagogů

3) příklady z praxe ZŠ Jablonec nad Nisou Vyučující pedagog Ludmila Rellichová, externí pedagog Forma výuky povinně volitelný předmět, 60 minut týdně Způsob financování dohoda o provedení práce

ZŠ Na Ostrově Jaroměř Vyučující pedagog Lenka Halašová, interní pedagog Forma výuky nepovinný kroužek, 60 minut týdně Způsob financování zaměstnanec školy

15. ZŠ Plzeň Vyučující pedagog Iva Markvartová, interní pedagog Forma výuky 1. a 2. třída v rámci HV, vyučovací hodina týdně ve spolupráci s klavíristou Způsob financování pracovní smlouva ilustračni foto ZUŠ Vodňany

Děkuji za Vaši pozornost Mgr. Jiří Lössl NIPOS-ARTAMA