Meteorologické informace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Meteorologie: kousek astronomie
Advertisements

snadná tvorba www stránek zadarmo
LIS pro všeobecné letectví 2014
LIS pro všeobecné letectví 2013
X EXEL.
Meteorologie: Bouřky a doprovodné jevy
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
METEOROLOGIE Název a adresa školy
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_13.
Spekulace: proč je letošní zima tak teplá ….? aneb pohled na rozložení tlakového pole na konci roku 2013 a v první dekádě ledna 2014 Jacek KERUM, ÚFA AVČRSeminář.
Vzdělávací technologie Wonderware Historian Clients QUERY.
Manažerská informatika 1 - 4MSDN AASnímek 1 Manažerská informatika MSDN AA … DreamSpark
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Manažerská informatika 1 - 4MSDN AASnímek 1 Manažerská informatika MSDN AA doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. Ing. Markéta.
Voki.com Tento jednoduchý nástroj oživí výuku anglického jazyka a je i velice oblíbený u dětí, které pracují na projektu etwinningu. Je dostupný na internetu,
VY_32_INOVACE_In 6.,7.17 PowerPoint – snímky
Letová meteorologická dokumentace
Informace – vyhledávání informací
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Styly písma - vytvoření vlastního stylu, zápatí a záhlaví stránek
Najdeme si svoje bydliště a prohlédneme si jej z ptačí perspektivy. Najdeme nejbližší značenou stezku Klubu českých turistu a na chvilku se staneme virtuálními.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Definice vlastního stylu, podmíněné formátování (Calc) Markéta Zakouřilová.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_32_INOVACE_TE_5 Název školy: Základní škola Velké Opatovice, okres Blansko Název programu: Operační program Vzdělávání.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tabulkový procesor.
PHP – zasílání dat z formuláře
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Seminář synoptků - Radostovice HODNOCENÍ SIVS Arnošt Šír Centrální předpovědní pracoviště - ČHMÚ Praha.
Použití VW na CPP Pavel Borovička.
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 2
Google Earth Úkoly pro žáky. Základní ovládání Myš – pohyb Kolečko myši – zoom.
Power Point– sestavujeme prezentaci
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: únor 2012,
Zeměpisný kvíz ZADÁNÍ: zvolte si stát navrhněte zajímavou grafiku
Registrace do Sevenpoint2 – Enroll now 1.Nejdříve se přihlásíte k odkazu na http//saksa. 2.Klik na Enroll.
Letsim 1 letecký simulátor Prezentace projektu - 36SI.
Popis a ovládání Plocha I
Tlačítka akcí. Do prezentací můžeme vkládat tzv. tlačítka akcí.
Základní prvky internetového prohlížeče
Jak mohu kontrolovat své aktuální výpůjčky z Knihovny PA ČR a termíny jejich vrácení.
Vytvoření tabulek a grafů na V této prezentaci krok za krokem ukážeme, jak exportovat data do Excelu či do jiného programu. A dále.
Manažerská informatika 1 - 4
WORD 2010 Karta Domů, skupina Odstavec. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
UKÁZKY APLIKACÍ VW RPP Č.BUDĚJOVICE.
Zpracování a vizualizace fenologických dat
GIMP : úpravy fotografií
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Mapy Číslo DUM: III/2/VT/2/2/39 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Internetový prohlížeč Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Co se všechno naučíme??? Používání internetových.
Seznamy (databáze) v tabulkových kalkulátorech (Microsoft Office Excel, Open Office Calc, …)
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Meteorologie Řízení letového provozu České republiky
Vyhledávání v Internetu
MAPY VY_32_INOVACE_20 Sada 6 ZPRACOVÁNÍ A VYUŽITÍ INFORMACÍ
Orientace a vyhledávání na internetu
Algoritmizace a programování
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Inf Tabulkový procesor
Počítačová grafika Zoner Callisto Efekty
Vzorce, vkládání vzorce, kopírování vzorce
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Jak vytvořit výstupní bezpečnostní předpis k řízení rizik
FIC Praha Ing. Michal Dvořák ŘLP ČR, s.p. vedoucí odd. FIC
Tvorba webových stránek na google – Sites (2.)
Transkript prezentace:

Meteorologické informace Před letem jsme povinni zajistit si všechny dostupné informace, které poslouží k úspěšnému provedení letu. Z pilotů, kteří provozují letiště jako svůj koníček a nikoli profesi, to mají nejjednodušší uživatelé internetu. Ten se naštěstí velmi rychle zabydluje v domácnostech a tak si už většina z nás může před odchodem na letiště nebo na kopec zapnout na chvíli počítač a prohlédnout několik webových stránek o počasí. 8.2.2014 Seminář ŘPL Praha pro GA Jacek KERUM, ÚFA AVČR

Jak na web-informace Několik adres a co s nimi: ČHMÚ: www.chmi.cz http://www.chmi.cz/portal/dt?JSPTabContainer.setSelected=JSPTabContainer%2FP1_0_Home&last=false NOAA: http://ready.arl.noaa.gov/READYcmet.php Wetterzentrale – Top Karten: http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fssatms1.html Aviation Weathers: http://euro.wx.propilots.net/ LIS ŘLP http://meteo.rlp.cz/ Flymet http://flymet.meteopress.cz/ Bouřkový radar http://radar.bourky.cz/

Jaké informace hledáme Letecká předpověď Letecké mapy (SWL a SW) Synoptické mapy Gamet Oblastní (Letovou) předpověď Přehled počasí z meteorologických stanic Výstupy Výsledky matematických modelů

CHMI – hlavní portál

Letecké předpovědi SWL – Chart

GAMET

Letecká přepověď

Oblastní předpověď

NOAA - ARL 1.stránka. Vzhledem k tomu, že pro přímé zadání volacího znaku letiště pro naší republiku najdeme pouze Prahu-Ruzyni, do kolonek níže zadáme souřadnice místa, pro které chceme meteorologické informace vypočítat. Pozor: pro východní zeměpisnou délku musíme zadat souřadnice s nulou na začátku, jinak dostaneme výsledek pro polohu někde nad Atlantikem.

Na příkladu je vidět, že Mošnov (LKMT) tento server nezná Na příkladu je vidět, že Mošnov (LKMT) tento server nezná. Proto volba místa pomocí souřadnic. Po jejich zadání pokračujeme přes tlačítko Continue.

Dostaneme tuto nabídku: Podle potřeby volíme buď METEOGRAM (předpověď počasí), WINDGRAM (předpověď výškového profilu větru) nebo SOUNDING (předpověď výškového profilu meteorologických prvků)

Pro volbu produktu rozbalíme příslušné pole, zadáme dobu předpovědi a pokračujeme tlačítkem Go

Na této kartě je nabídka termínu, ze kterého bude proveden výpočet Na této kartě je nabídka termínu, ze kterého bude proveden výpočet. Doporučuji ponechat navržený termín – je nejčerstvější. Pokračujeme tlačítkem Next>>

1 Po volbě se konkrétně v tomto případě dostaneme do nabídky výpočtu meteorologických hodnot. V poli 1 zvolíme počáteční čas předpovědi, v poli 2 délku období (např. 48 hod) a v poli 3 potvrdíme vlastní výběr prvků v jednotlivých polích. Pole 1 je trvale dáno. Na dalším snímku je příklad. 2 3

Po výběru prvků opíšeme antirobotický kód do volného políčka dole Po výběru prvků opíšeme antirobotický kód do volného políčka dole. Je lhostejné, zda je kód opsán velkými nebo malými písmeny. Následuje klik na pokyn „Get Meteogram“ vedle opsaného kódu.

Výsledkem je v tomto případě předpověď prvků na 4 dny Výsledkem je v tomto případě předpověď prvků na 4 dny. Pokud by bylo potřeba vypočítat jinou předpověď, nebo ji upravit, či si zvolit jiný produkt, stačí kliknout na nabídku v horním řádku a opakovat postup.

Top Karten

Deutsche Wetterdienst Přízemní analýzy

UKMO Bracknell (Met Office)

Topkarten

Aviation Weather http://euro.wx.propilots.net/

Další informace Nový předpis L-3 (platí od 5.11.2013) SIGMET AIRMET Výstrahy pro letiště Výstrahy pro FIR Výstrahy na extrémní jevy Výstrahy a varovné signály na střih větru ASHMET – výstražná informace na sopky

Ještě jednou - jak na web-informace Několik adres a co s nimi: ČHMÚ: www.chmi.cz http://www.chmi.cz/portal/dt?JSPTabContainer.setSelected=JSPTabContainer%2FP1_0_Home&last=false NOAA: http://ready.arl.noaa.gov/READYcmet.php Wetterzentrale – Top Karten: http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fssatms1.html Aviation Weathers: http://euro.wx.propilots.net/ LIS ŘLP http://meteo.rlp.cz/ Flymet http://flymet.meteopress.cz/ Bouřkový radar http://radar.bourky.cz/

Mnoho zdaru v nastávající letecké sezoně Váš Jacek Kerum kerum@chello.cz