Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spekulace: proč je letošní zima tak teplá ….? aneb pohled na rozložení tlakového pole na konci roku 2013 a v první dekádě ledna 2014 Jacek KERUM, ÚFA AVČRSeminář.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spekulace: proč je letošní zima tak teplá ….? aneb pohled na rozložení tlakového pole na konci roku 2013 a v první dekádě ledna 2014 Jacek KERUM, ÚFA AVČRSeminář."— Transkript prezentace:

1 Spekulace: proč je letošní zima tak teplá ….? aneb pohled na rozložení tlakového pole na konci roku 2013 a v první dekádě ledna 2014 Jacek KERUM, ÚFA AVČRSeminář ŘPL Praha pro GA8.2.2014

2 Závislost výšky tlakových hladin na hustotě vzduchu

3 N G GC O v V C O v Proudění kolem tlakových útvarů

4

5

6

7

8

9

10 Několik málo úvah

11 Jak to bylo v minulosti a co nás čeká Malá doba ledová bylo chladné období, které začalo ve středověku a končilo v 19. století. Od té doby se otepluje a míříme k vrcholu doby meziledové. Co je příčinou kolísání klimatu: –periodicita a intenzita sluneční činnost (9-14 let) –změny ve velkoprostorové cirkulaci vody v oceánech –změny v celkové cirkulaci atmosféry –vulkanická aktivita Vyhlídky do budoucna: –není jednota v názoru na změnu klimatu –sluneční činnost má klesající tendenci, maximum bylo v r. 2011, mini. bude kolem roku 2020 –přesto má oteplování planety pokračovat až do r. 2050

12 Nepodléhejme pesimizmu, vše se opakuje Nová velká doba ledová by se měla objevit cca za 11000 let Malá doba ledová je proces s cyklem několika století (ta poslední začala někdy ve 13. a skončila v 19. století) Lidská činnost má na změny klimatu jen nepatrný vliv i přesto, že nám začíná být na planetě těsno (v r. 1950 3,5 mld, v r. 2010 7 mld) Musíme počítat s tím, že nás čekají čím dál extrémnější projevy počasí a vzhledem k počtu obyvatel i jejich extrémnější následky Dotkne se to všech oborů lidské činnosti, v tom dopravy jako celku Vývoji výstražných systémů a bezpečnosti v dopravě se věnuje velká pozornost. Spadá do toho nejen monitoring, ale hlavně predikce vzniku nebezpečných meteorologických jevů.

13


Stáhnout ppt "Spekulace: proč je letošní zima tak teplá ….? aneb pohled na rozložení tlakového pole na konci roku 2013 a v první dekádě ledna 2014 Jacek KERUM, ÚFA AVČRSeminář."

Podobné prezentace


Reklamy Google