Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Meteorologie: kousek astronomie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Meteorologie: kousek astronomie"— Transkript prezentace:

1 Meteorologie: kousek astronomie
Seminář ŘLP ČR, s.p. pro GA 12. ledna 2013 Jacek Kerum, ÚFA AVČR

2 Denní doba: Občanský soumrak: Slunce je max. 6°pod obzorem
Východ a západ Slunce: přechod Slunce přes horizont Občanský soumrak: Slunce je max. 6°pod obzorem Nautický soumrak: Slunce je max. 12°pod obzorem Astronomický soumrak: Slunce je max.18°pod obzorem Astronomická noc: Slunce je >18°pod obzorem. Poloha je vztažena ke středu slunečního kotouče. Soumrak začíná před východem a po západu Slunce. POZOR: čas vzniku soumraku nemá nic společného s dobou jeho trvání !!!! Ta se liší podle roční doby !!

3 Rozdělení časových pásem a stanovení datové hranice

4 Chyby v interpretaci východů a západů Slunce:
Pokud jde o provoz, je třeba brát v úvahu vždy střední (místní) sluneční čas. Ten se liší od pásmového o 4 minuty na 1°zeměpisné délky. Ve Frýdlantu n.O. bude východ Slunce o 12 min dříve než v J. Hradci a v Chebu o 10 min později než v J.Hradci (rozdíl mezi Chebem a Frýdlantem je 22 minut). Při letním slunovratu není astronomická noc Při zimním slunovratu se zkracuje i doba občanského soumraku, velkou roli v jeho časově využitelném rozpětí hraje rovněž zákalový faktor, pokrytí oblačností atp.

5

6 Shrnu-li předešlé informace, pak mějme na paměti, že tabulka východů a západů Slunce uveřejněná v AIPu platí bez korekce pouze v LKJH či jinde na 15°E. Čím dále na východ, tím dříve Slunce vychází i zapadá. Směrem na západ se čas naopak posouvá. Zeměpisná šířka letiště (odchylka v poloze proti 50°N) má u nás ve srovnání např. s Polskem celkem zanedbatelnou váhu. Místní provoz by měl být podřízený střednímu místnímu času a při využívání soumraku musíme brát v úvahu i světelné poměry.

7 Nezapomeňte: pokud na vás ve vlně na podzim a v zimě ve výšce 6000 m ještě svítí Slunce, ale na zemi pod vámi je již šero a zřetelně svítí auta, asi bude problém stihnout bezpečné přistání za světla….

8 Přeji vám úspěšnou sezonu 2013 a všechna přistání podle svých představ.
Jacek KERUM, UFA AVČR


Stáhnout ppt "Meteorologie: kousek astronomie"

Podobné prezentace


Reklamy Google