Licenční centrum jako podpora zajišťování EIZ připomínky, náměty, návrhy AKVŠ Czech ELIB – schůzka zástupců vysokých škol, Brno, 22. 1. 2014 Fakulta sociálních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Situace okolo financování informačních zdrojů pro r zasedání předsednictva Rady vysokých škol
Licenční centrum podpora pro zajištění informační infrastruktury VVI Sněm RVŠ, 2014, Praha Marta Machytková předsedkyně VV AKVŠ.
Projekt NTK v programu LR Stav prací k Štěpánka Žižková.
„Dílo umělecké je výkonem zvláštního poznávání světa i pravím dále, že je to poznávání právě tak samostatné a oprávněné jako poznávání vědecké.“ T.G.M.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Sněm RVŠ JUDr. Lenka Valová. I. Počty studentů II. Příprava rozpočtu 2014 III. Návrh Zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti IV. Návrh.
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
Licenční centrum jako podpora zajišťování EIZ pracovní skupina při AKVŠ, schůzka v NTK , Věra Svobodová, MENDELU,
Bibliotheca academica , Ostrava EIZ na VŠ po roce 2008 – koordinace a spolupráce Barbora Ramajzlová
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Upřesnění a vysvětlení k projektu IPn KREDO PRVŠ,
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
Národní centrum pro podporu informační infrastruktury VaV Bibliotheca Academica 2013 Martin Svoboda Brno,
Zpráva o činnosti SK RVŠ 20. zasedání předsednictva RVŠ, 30. října 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
K návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlech MS RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Sociální stipendia 2. Sněm RVŠ 18. května 2006 Klára Poláčková, předsedkyně SK RVŠ, místopředsedkyně RVŠ.
RVŠ a financování výzkumu, vývoje a inovací 17. září 2009 Karolinum RVŠ pokládá za neproduktivní další diskusi k tématu VaVaI bez navýšení finančních prostředků.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Základy marketingu šestá přednáška
Účetní reforma v druhém roce
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
Předsednictvo RVŠ 17. ledna 2013 JUDr. Lenka Valová.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Vládní neziskové organizace
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
BA-CPVŠK 2008 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická UK ZČU v Plzni
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
, 2. sněm RVŠ Závěry ankety k novele zákona č. 130/2002 Sb. Zpracovali : B. Tremlová a F. Ježek.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Novela VŠ zákona - jednání komisí RVŠ a MŠMT Pavel Popela, Marek Hodulík KpSaR a LK RVŠ 9. zasedání P RVŠ, 17. ledna 2013.
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
6. zasedání sněmu RVŠ. Praha, Financování elektronických informačních zdrojů (EIZ) pro VaVaI na vysokých školách potřeba koncepčního řešení.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Pořizování EIZ, licenční centrum, aneb na co se máme připravit Věra Svobodová, Mendelova univerzita v Brně,
Vzdělání z hlediska teorie statků
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
17. ŘVH FAČR Praha, Struktura použití členských příspěvků.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Výroční konference OP PIK
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Spolek pro budování a implementaci softwarových open-source nástrojů
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Transkript prezentace:

Licenční centrum jako podpora zajišťování EIZ připomínky, náměty, návrhy AKVŠ Czech ELIB – schůzka zástupců vysokých škol, Brno, Fakulta sociálních studií MU

Stanovisko VV AKVŠ, BA 2013 VFU • Má-li být předložený model základem licenčního centra musí doznat zásadních úprav. • Cílem je navrhnout moderní, funkční, ekonomicky přínosný model, který bude: – v souladu s připravovanou národní politikou podpory VaVaI (jak bude výzkum financován), – odpovídat potřebám VŠ, AV ČR a dalších VO (jak budou chtít nakládat se svými finančními prostředky na podporu VaVaI), – bude zohledňovat rychle se měnící situaci v oblasti vědeckého publikování (otevřený přístup). Licenční centrum, komise RVŠ, Brno

Nejčastější průniky v názorech členů výkonného výboru • Licenční centrum (LC) ano, ale ne podle návrhu. Licenční centrum = servisní centrum zajišťujícím vyjednávání o cenách s producenty / dodavateli EIZ, zajišťující administrativu a technickou podporu. • Návrh dostatečně nekonzultován s odborníky z výzkumných organizací (VO). • Návrh ohrožuje autonomii VO v rozhodování o finančních prostředcích. • Náznaky restriktivních řešení vůči potenciálně nesouhlasícím členům, členové nebráni jako rovnocenní partneři. • Problematické zapojení komerčního sektoru. • Sporná navrhovaná právní forma LC. • Nebrána v potaz možnost přístupu ke zdrojům prostřednictvím OA. • Příliš složitá struktura navrhovaného LC generující vysoké náklady na provoz. • Hlavním hráčem by mělo být MŠMT, neznámé složení přípravného výboru. • Návrh zpracováván na míru velkým multioborovým zdrojům. Licenční centrum, komise RVŠ, Brno

schůzka zástupců VŠ, , FSS, MU účastníci v rámci přihlášení museli vyplnit minianketu a vyjádřit se k návrhu NTK • přílišná robustnost, komplikovanost struktury centra a s tím související finanční nákladnost, funkce, které jsou pro administraci licencí zbytečné • nutnost významných změn několika zákonů, aby mohlo být centrum zřízeno v NTK • transfer finančních prostředků - tahle formulace je nejasná a vágní, jak skupina “složená primárně ze zástupců MŠMT” … “schvaluje celkovou nabídku EIZ, členské instituce nemají v navrhované organizační struktuře CzechELib rozhodovací a řídící pravomoc, pouze poradní, za nepřijatelný považuji bod 10 na str. 100: transfer prostředků od institucí s nižším využitím EIZ k institucím s vyšším využitím. • Vyjednávací síla současných konsorcií je totožná s potenciální vyjednávací silou "centra", kupuje se stejné zboží pro stejný počet uživatelů. "Centrum" neposkytuje ohledně vyjednávání žádnou přidanou hodnotu • Většina zátěže pramení z projektového charakteru financování, samotné domlouvání konsorcia a následných smluv není taková zátěž, jak se snaží projekt prezentovat. • model de facto jen obléká současný model programového financování přístupu k EIZ prostřednictvím vzájemně soupeřících projektů do nového kabátu. • MŠMT neumí posílat prostředky na EIZ na VŠ jako účelové. Jsme schopni toto změnit? Licenční centrum, komise RVŠ, Brno

Problematické oblasti návrhu licenčního centra 1.financování 2.složitá struktura, vysoké náklady na provoz 3.ne všechny navržené funkce jsou účelné – např. centrální propagace a školení koncových uživatelů, centrální MVS (existuje VPK), vyhodnocování statistik přísluší hlavně výzkumným organizacím 4.diskutabilní právní forma – nutnost právního rozboru Licenční centrum, komise RVŠ, Brno

Financování • Opravdu existuje dlouhodobý závazek financovat EIZ ze státních prostředků jako to deklaruje předložený materiál na str. 19? V usnesení vlády ČR, schvalující program LR, se uvádí, že bude financován dle možností státního rozpočtu. • Diskutovaný návrh deklaruje autonomii výzkumných organizací (VO), ale ve skutečnosti ji omezuje (přesuny finančních prostředků, nejméně 4 zájemci, předpokládá se povinná účast všech VO – nebude-li se některá VO centra účastnit, nedosáhne na finance). • Virtuální účty, transfer financí = centralizované rozhodování o změně finančních prostředků instituce, může v českém právním prostředí virtuální účet existovat? str. 103: „…současný model financování nákupu EIZ je značně nesystémový a násilně podřazený pod nástroje účelové podpory obsažené v ust. §3 zákona 130/2002 S. Jako systémové řešení bychom vnímali vytvoření samostatného titulu podpory v rámci kategorie institucionálního financování, neboť nákup EIZ je svou povahou bližší institucionální oproti účelové podpoře dle uvedeného zákona.“ Licenční centrum, komise RVŠ, Brno

Financování licenčního centra návrh AKVŠ: Každoroční částku na finanční zajištění EIZ pro VaVaI považovat za institucionální (ne účelové) financování, tedy částky alokovat podle 130/2002 Sb v platném znění, konkrétně §3, odst. 3 písm a) který zní: „Institucionální podporu lze poskytnout na a) dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na základě jí dosažených výsledků“. Licenční centrum, komise RVŠ, Brno

Složitá struktura, vysoké náklady na provoz Licenční centrum, komise RVŠ, Brno Návrh licenčního centra Řídící skupina 6-8 osob Licenční a administrativní jednotka 7 FTE Technická jednotka 2 FTE Oborově – specifické expertní skupiny Technika a přírodní vědy 7-9 expertů Medicína 7-9 expertů Humanitní vědy 7-9 expertů konzorciální skupina zástupců VO + 1 ředitel Stávající komerční firma Licenční a administrativní jednotka 10 FTE + 1 ředitel technická jednotka 2 FTE výzkumné organizace ČR 10 FTE + min osob13 FTE

Definovat účelné funkce • centralizace vyjednávání licenčních podmínek a administrace nákupu EIZ včetně veřejných zakázek na základě zadání (objednávky) výzkumných organizací • vyjednávání i v případě 1 zdroj pro 1 organizaci • technická podpora • školení školitelů • nutná diskuze VO, co potřebují, očekávají od LC Licenční centrum, komise RVŠ, Brno

návrh AKVŠ: licenční centrum by mělo být servisním centrem s jednoznačně vymezenými a nezbytnými funkcemi, které jako dobrý hospodář • soustřeďuje požadavky výzkumných organizací a na jejich základě zajišťuje efektivní vyjednávání o cenách s producenty / dodavateli EIZ s ohledem na aktuální situaci v oblasti vědeckého publikování, • zajišťuje administrativu (veřejné zakázky), případně technickou podporu, • ale i např. školení ve stylu training-the-trainers. Licenční centrum, komise RVŠ, Brno

právní forma Stávající dokument navrhuje spolek, ale zároveň (str. 94) upozorňuje, že lze očekávat v souvislosti s reflexí nového občanského zákoníku do jiných zákonů: „…že zákaz participace státu a státních příspěvkových organizací na zřizování a právní existenci některých kategorií právnických osob bude rozšířen i na spolek. Je tedy velmi důležité, aby MŠMT formou zásadní připomínky a jejího prosazení zajistil, že se na spolek nebude vztahovat absolutní zákaz.“ tj. fungování navrhované právní formy vyžaduje legislativní změny, úpravy. návrh AKVŠ: inspirovat se stávající zkušenostmi s dobře fungující organizací, která již poskytuje služby vysokým školám jako je např. CESNET. Licenční centrum, komise RVŠ, Brno

Shrnutí návrhů AKVŠ  iniciovat změnu financování EIZ z účelového na institucionální na základě §3, odst.3 písm a) platného zákona 130/2002 Sb. o podpoře výzkumu a vývoje („Institucionální podporu lze poskytnout na a) dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na základě jí dosažených výsledků“.)  zachovat autonomii organizací v rozhodování o nákupu EIZ,  vymezit nezbytné funkce, neboť licenční centrum by mělo být servisním centrem s jednoznačnými funkcemi,  inspirovat se, využít zkušenosti z jiné organizace, která poskytuje služby pro výzkum a vzdělávání jako je např. CESNET. Licenční centrum, komise RVŠ, Brno