Zohlednění genderu jako dlouhodobého cíle projektu Prevence obchodování s dětmi v Etiopii a jejich rehabilitace Inka Píbilová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
11 Hodnocení nerovností Daniel Svoboda Občanské sdružení Development Worldwide Czech Republic.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Systém kurikulárních dokumentů
Služba péče o děti v dětské skupině
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
PRAHA PRO AFRIKU Projekt podpory rozvoje města a venkova v Etiopii.
Individuální výchovný plán
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Vlastní hodnocení školy
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
MV RPS, 1. červen 2005 RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Mezinárodní šetření a jejich místo v činnostech České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Závěrečná konference projektu Kompetence.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Jeden svět na školách: Gruzie Jan Činčera, Jan Skalík, Bohuslav Binka Masarykova univerzita Brno Katedra environmentálních studií Člověk v tísni (CZ, GE)
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
MKV – 400x na českých školách Zahájení projektu: Ukončení projektu:
Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Místní plán inkluze + OP VVV
TVORBA STRATEGIE HARM BORGERS
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Krajské akční plánování
Úvod, základní principy a cíle
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Příprava operačních programů
Hlavní manažér SP Kvalita I
Vzorový projekt pro ZŠ.
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro Prahu 12
Vzorový projekt pro ZŠ.
Transkript prezentace:

Zohlednění genderu jako dlouhodobého cíle projektu Prevence obchodování s dětmi v Etiopii a jejich rehabilitace Inka Píbilová

Gender mezi dlouhodobými cíli projektu • Integrovaný systém etiopských institucí ke snížení počtu obchodovaných dětí a zlepšení jejich rehabilitace. • Osvěta a posilování kapacit „vysílajících komunit“ • Posilování kapacit institucí „přijímajících komunit“, které identifikují a rehabilitují obchodované děti • „Advocacy“ na regionální a národní úrovni vůči politikům a úředníkům • Dlouhodobé přispění k MDG 1 (chudoba a hlad), MDG 3 (gender) a dětským právům. • Implementoval Člověk v tísni s místními organizacemi v letech 2010 – 2012.

Evaluace projektu • Průběžná evaluace v roce 2011, závěrečná evaluace ve 2012 • V zadání evaluace nebyl gender výslovně zmíněn • Gender byl zohledněn průřezově na úrovni aktivit a částečně výstupů a výsledků • Mezi aktéry zapojenými do evaluace byly muži i ženy, ovšem skupiny nebyly v průběhu konzultací odděleny • Analýza byla inspirována manuálem

Sběr dat • Sběr dat během projektu většinou odděleně muži x ženy • „Community conversation groups“ zapojily vyváženě muže i ženy, facilitátoři byli zejména muži, hlavní témata se týkala ochrany dětských práv, školní docházky konkrétních dětí, neznámé zapojení žen do diskuse. • „Radio listening groups“ nebyly v závěru hodnoceny, ženy byly facilitátorky minimálně, zapojení žen do diskuse a témata nehodnocena. • „Paracounsellors“ ve byly zejména vážení muži na důležitých pozicích, kteří mají vliv na vysílající rodiny. Nízké zapojení žen kvůli vnímaným „jiným povinnostem“ či „nízké podpoře ze strany manželů“ mohlo mít vliv na práci s dívkami v ohrožení / matkami, dopad nehodnocen.

Zohlednění genderu na úrovni aktivit • „Counter-Child Trafficking Committees“ zapojily různé aktéry vč. instituce zabývající se ženami a dětmi, ženy se na rozhodování účastnily spíše v menšině, témata genderu se reflektovala omezeně. • „Výslech“ prováděli spíše policisté z důvodu nedostatku policistek, což mohlo mít dopad na práci s dívkami, ovšem byli proškoleni. • Osvětová kampaň obsahovala specifické problémy dívek i chlapců, jakož i potenciální řešení, ovšem zapojení žen a dívek do jejich přípravy nebylo hodnoceno.

Zohlednění genderu na úrovni výsledků • Přístup chlapců a dívek ke vzdělávání je obdobný, dívky se více zapojují do prevence v rámci školních klubů, chlapci a dívky obdobně často předčasně ukončují vzdělávání, ovšem z různých důvodů. • Zlepšování možností obživy zaměřeno na ženy i muže, výběr povolání byl částečně stereotypní, následný vliv na obživu rodin nebylo možno hodnotit. • Počet identifikovaných a rehabilitovaných chlapců a dívek byl obdobný, pobyt v domácím prostředí či přístřešku omezil zneužívání dětí, nejsou jasné dopady pro chlapce/dívky. ? Nově přijaté politické dokumenty nebyly analyzovány z pohledu genderu.

Zohlednění genderu na úrovni dopadů • Konzultovaní muži i ženy z „vysílajících komunit“ měli vysoké povědomí o příčinách a řešeních týkajících se obchodování chlapců a dívek, ovšem muži více rozhodovali. • Místní zákony (schváleny místními orgány - zejména muži) byly použity pro návrat dívek i chlapců, je vyvíjen silný nátlak na rodiny, aby žádné děti neobchodovaly. ? Osud většiny dětí není znám.

Závěry • Přispění k MDG 3 (gender) nebylo evaluováno – nutná kvantitativní i kvalitativní analýza výsledků (zápisy, národní dokumenty, zákony) a dopadů (oddělené fokusní skupiny...), jakož i úplná gendrově segregovaná data. • Pro posílení genderu je vhodné jeho explicitní zohlednění při přípravě všech aktivit, monitorování i evaluaci s ohledem na zapojení žen/dívek do rozhodování a potenciální dopady na jednotlivé cílové skupiny. • Pro interpretaci genderu je klíčový místní kontext.