Ing. Pavel Kraják ČEZ Distribuce, a.s

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Zásady bezpečnosti v elektrotechnice
Zahajovací konference projektu UNIV 3 BRNO
Bezpečnost práce z elektřinou
ENERGETIKA ZÁKON č. 458/2000 Sb.o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)
Zásady bezpečnosti v elektrotechnice
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Kontroly a revize elektrických zařízení v elektroenergetice – 2. část
Připojovací podmínky seminář ČENES
Dokumentace k zajištění BOZP
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Elektrické napětí Spolehlivost dodávky elektrické energie
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
NORMY 2011 Pavel Borek Zdroj: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (UNMZ Praha)
Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky a plynárenství ústředního.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
PLYNÁRENSTVÍ zákon č. 458/2000 Sb., z hlediska kontrolní činnosti SEI Ing. Otta Hofman vedoucí oddělení plynárenství.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Seminář ČENES 8. dubna 2011 Ing. Pavel Kraják, ČEZ Distribuce, a.s.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Kladení kabelů nn, vn a 110 kV v distribučních sítích energetiky
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
z pohledu norem ČSN a PNE v připojovacích podmínkách
1 Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Lokální distribuční soustavy Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Ochrana distribučních sítí před přepětím
z pohledu ČSN norem a PNE norem
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Dokumentace k zajištění BOZP
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
VY_52_INOVACE_05_04_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Co jsou normy Technické normy jsou dokumentované dohody, které zajišťují, aby materiály, výrobky, postupy a služby vyhovovaly danému účelu. V dnešní společnosti.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Zásady bezpečnosti v elektrotechnice
Koncepce nového zákona o VTZ
(vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních)
Bezpečnostní předpisy pro obsluhu a práci na elektrických zařízeních
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
PNE : vydání Důvody proč vznikla PNE a trochu historie
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Legislativní předpisy v návaznosti na technické normy
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Ing. Pavel Kraják ČEZ Distribuce, a.s. 28. 2. 2014 Legislativní předpisy pro elektrická zařízení s ohledem na bezpečnost práce Ing. Pavel Kraják ČEZ Distribuce, a.s. 28. 2. 2014

Hlavní zásady Zaměstnavatel je povinen pro zlepšení BOZP zavést komplexní systém prevence rizik, který zahrnuje výrobní postupy, organizaci práce, pracovní podmínky, sociální vztahy a vliv pracovního prostředí.

vyhlášky ústředních orgánů (MPO, ERÚ) Sytém (energetické) legislativy _____________________________________________________ zákony vyhlášky ústředních orgánů (MPO, ERÚ) (PPPS + PPDS) technické normy

Členění technických norem   A)     Mezinárodní - ISO normy pro strojírenství, stavebnictví a ostatní obory, kromě elektrotechniky - IEC normy pro elektrotechniku B) Regionální - evropské (EN, HD): - CEN normy pro strojírenství, stavebnictví a ostatní obory, kromě elektrotechniky -CENELEC pro elektrotechniku - ETSI pro telekomunikace C) Národní - ČSN, DIN, BS, NF, GOST D) Organizací (podnikové) – PN, PNE, TNŽ apod.

Energetická legislativa (energetický zákon) § 11 odstavec 1 písmeno c) – používat technická zařízení (bezpečnost a spolehlivost) § 11 odstavec 1 písmeno d) – činnosti prováděné osobami s odbornou způsobilostí § 28 odstavec 2 písmeno d) – udržovat svá odběrná ve stavu, který odpovídá právním předpisům a technickým normám § 28 odstavec 5) písmeno b) – udržovat společnou domovní instalaci

Vyhláška č. 540/2005 Sb. (41/2010 Sb.) o kvalitě dodávek elektřiny a souvisejících služeb v elektroenergetice § 5 standard ukončení přerušení přenosu nebo distribuce elektřiny § 21 ukazatele nepřetržitosti přenosu nebo distribuce elektřiny (SAIFI, SAIDI) Vazba na cenové rozhodnutí a „Q - komponentu“

Možnost snížení ukazatelů Zlepšení údržby venkovních vedení Rekonstrukce venkovních vedení Kruhování venkovních vedení Kabelizace Automatizace provozu

Zákon č. 102/2001 Sb. o obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých zákonů Vztahuje se na všechny výrobky (movité věci) § 3 odstavec 1 písmeno a): kromě jiného návod na montáž a uvedení do provozu, způsob užívání včetně vymezení prostředí užití, návod na údržbu a likvidaci – vždy v českém jazyce § 7 dozor provádí ČOI

Zákon č. 174/1968 Sb. o státním dozoru nad bezpečností práce Vykonávají organizace státního odborného dozoru Vydávají stanoviska, kontroly (prohlídky, řídí zkoušky) Vyhláška č. 73/2010 Sb. o stanovení vyhrazených elektrických technických zařízení, jejich zařazení do tříd a skupin a o bližších podmínkách jejich bezpečnosti (vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních) – zařazení do tříd a skupin má vliv na podmínky uvádění do provozu a nepřímo i na provozování

Zákon č. 251/2005 Sb. o inspekci práce Státní úřad inspekce práce + oblastní inspektoráty § 3 odstavec 1 - Úřad a inspektoráty kontrolují dodržování povinností vyplývajících z: právních předpisů k zajištění bezpečnosti práce Právních předpisů k zajištění bezpečnosti provozu technických zařízení ….

Pravidla provozování distribuční soustavy Na základě § EZ Vyhláška č. 401/2010 Sb. stanovuje obsah Základní část Kapitola 4: Provozní předpisy pro distribuční soustavu Čl. 4.6 - Bezpečnost zařízení distribuční soustavy Příloha č. 2 - Metodika určování spolehlivosti dodávky elektrické energie a prvků distribuční soustavy

ČSN EN 50110-1 obsluha a práce na elektrických zařízeních Platí pro obsluhu a práci na elektrických zařízeních všech napětí nebo v jejich blízkosti (mn až zvn) Kapitola 4 – základní principy (zásady): Veškeré osoby vykonávající práci na elektrickém zařízení nebo v jeho blízkosti musí být školeny z bezpečnostních předpisů a místních pracovních předpisů určených pro jejich práci …

PNE 33 0000-6 Obsluha a práce na elektrických zařízeních pro výrobu, přenos a distribuci elektrické energie Rozsah platnosti Konkrétnější a podrobnější: Základní členění prací Zajištění pracoviště Osoba odpovědná za elektrické zařízení Kvalifikace osob Definován příkaz „B“ Kapitola 7 – Postup při údržbě

ČSN EN 61936-1 + PNE 33 3201 Mezi specifickými požadavky i požadavky na „Továrně připojené typově zkoušené rozváděče“ Harmonogram prací: Hlavní zásady řešení – 30. 4. 2013 První návrh – 31. 12. 2013 Druhý návrh - 30. 6. 2014 Konečný návrh – 30. 11. 2014

ČSN EN 50341 venkovní vedení nad AC 1 kV Stávající technické normy v ČR: ČSN EN 50341 ČSN EN 50423 PNE 33 3301 PNE 33 3300-0 Výhled pro ČR: ČSN EN 50341-1 ČSN EN 50341-3 (Národní normalizační aspekt pro ČR) PNE 33 3300 Venkovní vedení nad AC 45 kV PNE 33 3301 Venkovní vedení nad AC 1 kV do 45 kV včetně

Technické normy vážící se k rozvaděčům vn ČSN EN 62271-200 ed.2 Vysokonapěťové spínací a řídící zařízení – Část 200: Kovově kryté rozváděče na střídavý proud pro jmenovitá napětí nad 1 kV do 52 kV včetně ČSN EN 62271-201 Vysokonapěťové spínací a řídící zařízení – Část 201: Izolačně kryté rozváděče na střídavý proud pro jmenovitá napětí nad 1 kV do 52 kV včetně ČSN EN 62271-203 ed.2 Vysokonapěťové spínací a řídící zařízení – Část 203: Plynem izolované kovově kryté rozváděče pro jmenovitá napětí nad 52 kV ČSN EN 50187 Plynem izolované oddíly pro rozváděče na střídavý proud pro jmenovitá napětí nad 1 kV do 52 kV včetně ČSN EN 61958 Vysokonapěťové rozváděče – Systémy indikace přítomnosti napětí

ČSN EN 61958 (35 7128) Platnost končí 2. 3. 2014

ČSN EN 62271-206 (35 7190) Platí pro systémy indikace přítomnosti napětí (VPIS) integrované do rozvaděčů na střídavý proud pro které platí IEC 62271-200 nebo IEC 62271-201 Kapitola 8 - Pokyny pro volbu VPIS: za volbu je zodpovědný výrobce rozváděče Kapitola 10 – Návody k použití Kapitola 11 - Bezpečnost

Vše je nutné provádět s rozumem