Poplatník daně → jednotlivý dědic

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Daně.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daňové pojmy Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Struktura daní v ČR.
DAŇOVÁ SOUSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Dědické právo III. Dědění ze zákona
DĚDICKÉ PRÁVO Dědické právo
Krátký úvod do dědického práva ČR Jiří Kučera 2008.
Dědické právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Název vzdělávacího materiálu
ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II.
Nabývání majetku státem
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_7.
Dědění a práva k cizím věcem Petr Machala. 1.Která listina nám garantuje právo vlastnit majetek? 2.Který zákoník upravuje majetkové vztahy fyzických a.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Název projektu: Moderní škola
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Dědické řízení Erika Peterzilová.
Dědické právo I. Úvod (c) Mgr. Pavel Petr 2009.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
1 Rozdělování Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
Daňová soustava – přímé daně III. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (III) – daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí 1.Poplatník daně. 2.Předmět.
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
VLASTNICKÉ PRÁVO Milana Reichlová.
Dědické řízení Erika Peterzilová Vedoucí bakalářské práce:
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Transferové daně Mgr. Jan Neckář jaro 2007.
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
Daň darovací Darování majetku =
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Subjekty občanskoprávních vztahů JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Základní prvky daňové techniky
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
JUDr. et Mgr. Barbora Vlachová ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA – PŘEDNÁŠKA 6.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO9 - 7 Datum ověření ve výuce: Téma: Daně Tématický okruh: Stát a národní hospodářství Vzdělávací obor:
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Ing. Veronika Dostálková MBA Daňová soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
Občanské právo absolutní: Dědické Moc Jan, Vocl Martin C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Přechod daňové povinnosti (úmrtí poplatníka) Mgr. Václav Těžký.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Dědické právo ● Souhrn právních norem, které upravují přechod majetku zemřelé osoby na její právní nástupce – dědice. ● Dědit mohou osoby fyzické i právnické.
Zdanění civilněprávních úkonů (Transferové daně) Kristýna Müllerová (za využití prezentace Jana Neckáře, podzim 2009)
Práva a povinnosti mezi manželi
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Rodina, příbuzenství.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Absolutní majetková práva II. Dědické právo
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Občanské právo upravuje vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi těmito osobami a vztahy vyplývající z práv na ochranu osobnosti základním.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Zdaňování ostatních příjmů
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Práva a povinnosti nesezdaných párů
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Občanské soudní řízení I.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Transkript prezentace:

Poplatník daně → jednotlivý dědic Daň dědická Je vázána na nabytí majetku děděním (tzn. jedná se o bezúplatné nabytí majetku) Poplatník daně → jednotlivý dědic Dědictví se realizuje na základě rozhodnutí příslušného orgánu v řízení o dědictví a soud většinou pověřuje notáře (jako soudního komisaře k projednání dědictví).

Předpokládá několik skutečností: Úmrtí zůstavitele Dědictví se nabývá na základě závěti na základě zákona z obou těchto důvodů Dědic – osoba potvrzená jako nabyvatel pozůstalosti nebo její části (dědicem lze označit osobu až po té, co ji potvrdí svým usnesením soud)

Odúmrť k dané pozůstalosti není žádných dědiců → majetek nabude stát Je to odlišný případ od běžného způsobu nabývání dědictví, neboť zákon nepřipouští situaci, že by k nějakému majetku nebyl vlastník. Proto také v tomto případě nejde o nabytí pozůstalosti děděním a proto také v tomto případě stát není dědicem a nabytí tohoto majetku do vlastnictví státu nepodléhá dani dědické.

Nabytí majetku formou odúmrtí jinou osobou než státem Jen výjimečně jedná se o nepatrnou hodnotu dědictví a je přenecháno tomu, kdo zařizoval pohřeb, jako kompenzaci za vynaložené náklady. Rovněž může být přenecháno věřitelům zůstavitele k úhradě dluhů.

Pro stanovení předmětu daně je důležité u zůstavitele v době smrti Den nabytí dědictví → den úmrtí zůstavitele Podle podmínek k tomuto datu se stanoví i cena dědictví Pro stanovení předmětu daně je důležité u zůstavitele v době smrti trvalý pobyt občanství

Předmět daně dědické a darovací MOVITÝ MAJETEK NEMOVITOSTI Zůstavitel - dárce - bydliště na území ČR a byl občanem ČR Jen ležící na území ČR Neplatí alespoň jedna z podmínek ANO Veškerý (tzn. v tuzemsku i zahraničí) Nacházející se v ČR

Sazba daně Klouzavě progresivní Diferencovaná dle zařazení poplatníků do skupin dle míry příbuzenského vztahu Odvozeny od sazeb daně darovací, tak že výsledná částka daně dědické se zjemní a násobí se koef. 0,5

Zaokrouhlování: Daňový základ – na 100 Kč nahoru Vypočtená daň na celé koruny nahoru Minimální výše u všech převodových daní je 100 Kč

příbuzenská skupina uplatňuje naprosté osvobození veškerého zděděného majetku toto osvobození není třeba uplatnit v daňovém přiznání II. a III. příbuzenská skupina uplatňuje částečné osvobození zděděného majetku (tzn. odvedeme daň z částky nad osvobozený limit) toto osvobození musí se uplatnit v daňovém přiznání

Dle občanského zákoníka → osoby blízké: § 117 Stupeň příbuzenství dvou osob se určuje podle počtu zrození, jimiž v řadě přímé pochází jedna od druhé a v řadě pobočné obě od nejbližšího společného předka.

I. skupina je tvořena: příbuznými v řadě přímé – jedná se o pokrevní linii jak vzestupnou, tak sestupnou,tedy se jedná jak o potomky, tak i o předky (synové dcery, vnukové, pravnukové, otec, děd, praděd, apod.) manželé, ale pouze za trvání manželství, nikdy ne bývalí manželé.

II. skupina - příbuzní v řadě pobočné: sourozenci, synovci, neteře, strýcové a tety; manželé dětí (zeťové a snachy), děti manžela, rodiče manžela, manželé rodičů a osoby, které se zůstavitelem žily nejméně po dobu jednoho roku před převodem nebo smrtí zůstavitele ve společné domácnosti a které z tohoto důvodu pečovaly o společnou domácnost nebo byly odkázány výživou na zůstavitele.

III. skupina ostatní fyzické osoby a právnické osoby. U této skupiny již není důležitý vztah zůstavitele a dědice (popř. dárce a obdarovaného).

Společná domácnost - § 115 občanského zák. domácnost tvoří fyzické osoby, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby. Svým charakterem je společná domácnost určitým ekonomických a spotřebním společenstvím a důležitý je vždy úmysl trvalého soužití a společného hospodaření.

V případě Nemovitosti (v praxi –pořízení znaleckého posudku) Základ daně Cena majetku nabytého dědicem (cena dědického podílu) Dle zákona o oceňování majetku – č. 151/97Sb., ve znění pozdějších předpisů V případě Nemovitosti (v praxi –pořízení znaleckého posudku) Movitých věcí (tzv. cena obvyklá)

Snižuje se o: prokázané dluhy zůstavitele, pokud na dědice přešly zůstavitelovou smrtí (např. dlužné daně a poplatky), přiměřené náklady spojené s pohřbem zůstavitele odměnu a hotové výdaje notáře pověřeného soudem k úkonům v řízení o dědictví a cenu jiných povinností uložených v řízení o dědictví dědickou dávku prokazatelně zaplacenou v cizině