Co přinese implementace směrnice o službách?. Co to je implementace? • směrnice – jeden z typů evropských aktů • rámcový nástroj – směrnice stanoví jen.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Revize Nového přístupu
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Jednotné kontaktní místo Praha 1 Jednotné kontaktní místo.
Čl. 290 SFEU: akty v přenesené pravomoci
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
EURES – vaše práce v Evropě
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
SOLVIT neformální systém řešení sporů na vnitřním trhu Setkání center na MPO
Zjednodušení administrativních postupů – výpisy z Evidence rejstříku trestů Mgr. Marek Souček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 3. – 4. dubna 2006.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Obecní živnostenský úřad Magistrát města Pardubic Jednotné kontaktní místo.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Směrnice o službách na vnitřním trhu Směrnice o službách na vnitřním trhu Mgr. Michaela Kúdeľková.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Směrnice o službách Reálné přínosy v reálných číslech Mgr. et Mgr. Ivo Kameš Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Kvalita v sociálních službách jako proces
Živnostenský úřad.
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Svoboda poskytování služeb
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Volný pohyb služeb.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Jednotný vnitřní trh Masarykova univerzita 2017
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Co přinese implementace směrnice o službách?

Co to je implementace? • směrnice – jeden z typů evropských aktů • rámcový nástroj – směrnice stanoví jen to, co má být dosaženo – cestu k cíli si vytyčí každý stát sám • v konkrétní rovině – cesta k cíli = vytvoření, změna či zrušení právních předpisů • Směrnice o službách je horizontální právní akt – zasahuje do řady právních předpisů z různých odvětví

Směrnice obsahuje dva typy ustanovení Směrnice obsahuje dva typy ustanovení: + pozitivní + zavádí novou právní úpravu, tvoří nové instituty: 1) jednotná kontaktní místa 2) procedura tichého souhlasu 3) kvalita služeb 4) správní spolupráce 5) screeningová a notifikační povinnost - negativní - mění či ruší existující právní předpisy 1) administrativní zjednodušení 2) zakázané požadavky nebo požadavky podléhající hodnocení 3) přeshraniční poskytování služeb 4) povolovací režimy Zákon o volném pohybu služebZměnový zákon

Implementace jednotlivých institutů

1) rozsah směrnice 2) rozsah směrnice – vyloučené služby 3) rozsah směrnice – rozšířená implementace 4) administrativní zjednodušení a povolovací režimy 5) administrativní zjednodušení a uznávání splnění povinnosti 6) Jednotná kontaktní místa 7) procedura tichého souhlasu, neověřené kopie dokumentů 8) zakázané požadavky a požadavky podléhající hodnocení 9) přeshraniční poskytování služeb 10) kvalita služeb 11) administrativní spolupráce11) screeningová a notifikační povinnost 12) screeningová a notifikační povinnost Jednotlivé instituty směrnice/zákona

1) rozsah směrnice Služby ve smyslu čl. 50 Smlouvy ES (tzn. služby poskytované za úplatu) „poskytování jakéhokoliv plnění mimo výkon závislé práce, a to zpravidla za úplatu či protiplnění ve smyslu článku 50 Smlouvy o ES“. Zákon o volném pohybu služeb v § 3 definuje službu jako:

•finanční služby ve smyslu článku 2 odst. 2 písm. b) směrnice o službách •loterie a hry •služby v oblasti elektronických komunikací •rozhlasové a televizní vysílání 2) rozsah směrnice – vyloučené služby Některé služby jsou z rozsahu směrnice vyloučeny jako politické, nebo technické rozhodnutí. Služby vyloučené z režimu zákona o volném pohybu služeb:

Činnosti, na které se vztahují pouze ustanovení o JKM zákona o volném pohybu služeb: • zdravotní služby • služby pronajímání pracovníků • služby notářů a soudních exekutorů • dopravní služby • sociální služby 3) rozsah směrnice – rozšířená impl. Za určitých podmínek mohou být některé části směrnice implementovány i do některých vyloučených sektorů.

4) administrativní zjednodušení a povolovací režimy • bylo nutné zhodnotit, zda je povolovací režim v souladu s požadavky směrnice a to především v tom, že je: 1)Dostatečně jednoduchý 2)Nediskriminační 3)Nezbytný 4)Proporcionální Výklad těchto pojmů je obsažen v judikatuře ESD • nevyhovující předpisy byly změněny • administrativní zjednodušení vstupu do podnikání => správná implementace je klíčová • byl proveden screening všech relevantních právních předpisů

1.splnění povinností v jiném členském státě 2.dokladů vydaných v jiném členském státě 3.profesního pojištění uzavřeného v jiném členském státě 4.neověřených kopií dokumentů 5) administrativní zjednodušení a uznávání splnění povinnosti Usnadnění získání oprávnění k poskytování služby v jiném členském státě:..... : : : : uznávání : : : :.....

6) Jednotná kontaktní místa • institucionální zajištění – možnosti zmapovala analýza společnosti KPMG (12 možných fungujících institucí) • závěr analýzy: nejvhodnější instituce – Centrální registrační místa (věcně, legislativně, technicky i personálně) • počet: 15 JKM (CRM, resp. obecní ŽÚ) 1 specializované (MPO) webový portál • činnosti: informační povinnost (zejm. o vstupu do podnikání) zprostředkování vstupu do podnikání

7) procedura tichého souhlasu, neověřené kopie dokumentů Obecně je upraven v rámcové m zákoně Aplikuje se pouze pokud na něj odkazuje zvláštní předpis Prostředek ochrany poskytovatele před nečinností správního orgánu Tichý souhlas Přezkoumatelný na základě přezkumného řízení Nepoužije se, pokud by tím byl ohrožen obecný zájem

8) zakázané požadavky a požadavky podléhající hodnocení • Byl proveden screening relevantních právních předpisů • byly zavedeny nové instituty a odstraněny některé zakázané diskriminační podmínky : • automatické prodloužení povolení • zavedení právního nároku na vydání povolení • odstranění diskriminačních podmínek, jako např. dosažení věkové hranice pro výkon činnosti

9) přeshraniční poskytování služeb • byl proveden screening za účelem zjištění, ve kterých oblastech poskytování služeb je přeshraniční poskytování omezeno • především bylo zjišťováno zda předpisy neobsahují: • pokud taková omezení nebyla odůvodněna, došlo k jejich zrušení 1) Povinnost poskytovatele usadit se 2) Povinnost poskytovatele registrovat se při poskytování služby 3) Povinnost poskytovatele být členem profesních komor 4) Povinnost poskytovatele mít zřízenou infrastrukturu atd. • zásadním přínosem směrnice

10) kvalita služeb • prostřednictvím rámcového zákona byla implementována informační povinnost poskytovatelů služeb vůči příjemcům služby • rámcový zákon zakazuje diskriminaci příjemců služeb

11) administrativní spolupráce •komunikace přímo mezi úřady jednotlivých členských států prostřednictvím elektronického systému pro vnitřní trh (tzv. IMI systém) Podniká pan Helbig v Německu legálně? Ano IMI • snižuje potřebu kontaktovat (administrativně zatěžovat) přímo podnikatele

11) screeningová a notifikační povinnost • do konce implementačního období je třeba provést monitoring právního řádu v oblasti poskytování služeb • za tímto účelem bude muset být ke konci implementačního období vypracována zpráva • poté je třeba odůvodnit Komisi omezení, která se na podnikatele v této oblasti mohou vztahovat (s odvoláním na příslušný důvod obecného zájmu ) • notifikační povinnost mají státy i do budoucna (vznik nových předpisů atd.) – obsaženo v rámcovém zákoně

Děkuji za Vaši pozornost Mgr. Jan Hebnar