Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2013/2014.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Maturitní zkouška z cizího jazyka Anglický a německý jazyk.
HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI LETECKÉHO METEOROLOGICKÉHO PERSONÁLU Odbor letecké meteorologie,ČHMÚ, Praha 2013 HODNOCENÍ AMP V ROCE 2013.
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Aktivizující prvky při výuce F na ZŠ
Typologie vyučovacích hodin v ekonomickém vzdělávání, použitá kritéria a závěry pro zvyšování kvality výuky © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
POTRAVINY A VÝŽIVA 2. ročník učebního oboru KUCHAŘ, ČÍŠNÍK třída K2
Metody a organizační formy při výuce fyziky Jiří Tesař.
Využití počítače ve výuce zeměpisu Školení SIPVZ – úroveň S Školitel: Antonín Jalovec.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
1 Mechanika s Inventorem 10. Shrnutí Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Tomáš MATOVIČ, publikace FEM výpočty Optimalizace.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Nonverbální úlohy Jiří Tesař. Výuka fyziky na ZŠ - zamyšlení  Fenclová, J.: Didaktické myšlení a jednání učitele fyziky: „Jeden učitel položí v jedné.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
Výpočetní technika při výuce fyziky Jiří Tesař. VT – při výuce VT nedílná součást každodenního života, VT musí být také součástí výuky, vybavení škol.
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Vyučovací formy-výuka v bloku
1 Učební osnovy v ŠVP Oborová setkání VÚP Praha. 2 Zásadní rozdíl na začátek  v RVP jsou stanoveny vzdělávací obory  v ŠVP vznikají na základě vzdělávacích.
Didaktika přírodopisu 2 Mgr. Libuše VODOVÁ Katedra biologie PdF MU.
Vyučovací metody v přírodopise
Didaktika přírodopisu 1 1. seminář
Didaktika geografie.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
Učitelská praxe 2 Mgr. Libuše VODOVÁ,Ph.D Katedra biologie PdF MU.
Pedagogická praxe Informace k praxi Studijní plán pro LS 3 kredity, hodinová dotace : 42 hodin Povinné části: – hospitace (náslech) v TV celkem.
JAK REAGUJÍ UČITELÉ 1. STUPNĚ NA ZAVÁDĚNÍ ZÁKLADŮ INFORMATIKY DO VÝUKY ICT Jiří Vaníček Jihočeská univerzita, Pedagogická fakulta DidactIG Liberec 5. 2.
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/ DIDAKTIKA ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ S ICT Autor: Mgr. Vendulka Vorlová.
Mgr. Dagmar Muzikářová. ZAŘAZENÍ POKUSU Poznáváme složení látek - částice látek Jednoduché úlohy s dostupnými látkami a pomůckami, bez nutnosti laboratoře.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2014/2015.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Školské dokumenty. Osnovy Dříve dány centrálně. Jednotné pro všechny pro všechny školy daného typu. Od roku 2007 si osnovy vytváří každá škola na základě.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
ROČNÍKOVÁ PRÁCE je určena pro žáky 9. tříd Hlavním cílem je naučit se využívat získané poznatky v praxi, vhodně doplnit učivo základní školy a ověřit získané.
zpracovaný v rámci projektu
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Elektronické doplňky k učebnicím fyziky pro ZŠ
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Didaktika přírodopisu 2 Pracovní list a jeho tvorba
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
Práva dítěte Výchova k občanství
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Litosféra ZEMĚPIS – DĚJEPIS
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
Vyučovací metody v přírodopise
Transkript prezentace:

Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení Jiří Tesař

Příprava na hodinu - východiska RVP, ŠVP è kompetence, očekávané výstupy, průřezová témata, …. Učební plán (tabulka s předměty a počty hodin v jednotlivých ročnících) Obsahová náplň ç z ŠVP – rozepsání učiva do hodin, včetně časové dotace a ostatních atributů Zvážit časovou reálnost (max. 35 vyučovacích týdnů/rok). Nejproduktivnější období: říjen-listopad; březen-duben

Příprava na hodinu - přípravná fáze Na co navazuji? Jak budu motivovat? Co budu učit a s jakým cílem? Jak dosáhnu vytčených cílů? Jak provedu upevnění probraného učiva? Jaké bude pokračování učiva (dm. cv., co bude příště,…)

Příprava na hodinu - analýza Obsahová učebnice – porovnat různé přístupy, formulace,.. odborné publikace – vysvětlení nejnovějších poznatků či obtížných statí informace z internetu technické prostředky – jejich dostupnost, funkčnost, přesvědčivost, ….

Příprava na hodinu - analýza Didaktická struktura hodiny – časová náročnost experimenty – vyzkoušet je předem!!! fyzikální úlohy – vypočítat předem zkoušení – připravit (rámcově x detailně) domácí cvičení zápis do sešitu (počítačová prezentace)

Příprava na hodinu - stanovení cílů Po obsahové a didaktické analýze následuje stanovení cílů: poznávací činnostní hodnotové

Příprava na hodinu úvodní organizační opatření pozdrav, zápis do TK, omluvy, datum a nadpis na tabuli, kontrola domácího cvičení, …

Písemná příprava na hodinu je výsledkem předchozí analýzy jejím prostřednictvím bude naplňován cíl hodiny je podpůrný prostředek pro učitele je důkaz pro nadřízené orgány, že se učitel na hodinu připravoval není dogma – učitel se může odchýlit od přípravy podle konkrétní situace

Písemná příprava na hodinu je možno využívat jednu přípravu pro více paralelních tříd je možno využívat přípravu i v následujících letech (udělat si do ní didaktické poznámky, náměty úloh, parametry pokusů,…) forma je věcí učitele, není předepsaná!!! je pouze prostředkem nikoli cílem!!!

Písemná příprava na hodinu doporučená forma strukturovaný zápis (heslovitě, podtrhávat,…) nechat si místo na poznámky zaznamenat časový rozpis přiložit písemné materiály, které budeme rozdávat žákům nejlépe na volné listy (ve fóliích) do pořadače – možno upravit, doplnit, předělat a nedojde ke zboření struktury

Písemná příprava na hodinu Měla by obsahovat: téma hodiny cíle hodiny (hlavní + specifické) metody výuky a organizační formy pomůcky, didaktickou a výpočetní techniku strukturu hodiny včetně časové rozvahy

Písemná příprava na hodinu konkretizace Opakování: individuální zkoušení x frontální opakování rámcové otázky, fyz. úlohy, experimenty… počet žáků (případně i jména) zaměřit se na propedeutiku nové látky promyslet hodnocení

Písemná příprava na hodinu konkretizace Nová látka: metoda (rozhovor, výklad, experiment, problémové vyuč., videofilm, počítačové modelování, řešení úlohy, práce s učebnicí, samostatná práce,…. organizační forma (individuálně, skupinově, frontálně, labor. práce, exkurze)

Písemná příprava na hodinu konkretizace Experiment: schéma – náčrtek x obrázek potřebné pomůcky vhodné parametry příčiny špatného provedení (nepřesvědčivost) časová náročnost náhradní materiál (žárovky, pojistky, špejle,…)

Písemná příprava na hodinu konkretizace Procvičení: zopakování, následný experiment,… aplikace (kvalitativní, kvantitativní, časová resp. místní aktualizace,…) zařazení nové látky do předchozí poznatkové struktury rozvoj hodnotové orientace

Písemná příprava na hodinu konkretizace Zápis do sešitu: připravený (na tabuli, zpětný projektor, počítačová prezentace) tvořený v hodině (reaguje na průběh hodiny) diktovat (na tabuli význačné termíny) celý na tabuli – náročné (i na čas)

Písemná příprava na hodinu konkretizace Závěr hodiny = shrnutí často splývá s procvičením propojení s jinou částí fyziky propojení s jiným předmětem daná problematika a její užití v praxi naznačení příští hodiny,….

Vyhodnocení vyučovací hodiny Didaktické aspekty Splnění cílů hodiny časová reálnost přípravy na hodinu náročnost opakování a zkoušení správnost zvolené struktury hodiny didaktický přínos experimentu úplnost či rozvláčnost zápisu doplnění o další aplikace (aktualizace)

Vyhodnocení vyučovací hodiny Učitelova pedagogická erudice: přesvědčivost experimentu vhodnost dané části videofilmu vhodnost dané počítačového modelování, prezentace přesnost vyjadřování vyučujícího aktivní vedení dialogu zvládnutí odborné problematiky (záludných otázek od žáků,….)

Vyhodnocení vyučovací hodiny Podmínky a přístup žáků hygiena třídy (osvětlení, ovzduší, teplota,….) znalosti žáků z předchozích hodin aktivita x pasivita žáků přesnost a správnost vyjadřování žáků pozornost a zájem žáků kázeňské problémy ç z struktury hodiny