Znečišťování oceánů a nadměrný rybolov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Znečištění a využití oceánů
ROPA Pavel Kratochvíl.
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Znečištění moří, nadměrný rybolov
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Chemické zatížení krajiny
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Znečišťování vodních zdrojů.
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
VODA & ENERGIE VODNÍ DOPRAVA.
RYBOLOV Jan Chytil, OA.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Vytvořila Šárka Houdková
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Světadíly a kontinenty + oceány
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Kontaminace (znečištění) vody
Rybolov, vodní a lesní hospodářství
Voda.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Eva Slováčková, Ondřej Smékal, Jana Mlatečková
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTA ZNEČIŠTĚNÍ HYDROSFÉRY
Ohrožování základních složek biosféry
VLIV URBANIZACE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Drancování přírodních zdrojů
Ellen zvolská , Veronika Frýdová , Sabina Hübschová , Natalie Vaitová
Pavel Koutný VOŠ a SPŠE Olomouc
HYDROSFÉRA MOŘÍ A OCEÁNŮ
MOŘSKÉ RYBY 7. třída.
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
Atlantský a Severní ledový oceán
Pří_023_Rozmanitost přírody _Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Pří_023_Rozmanitost přírody – Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Krajina a životní prostředí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Ekologie jako věda Obory ekologie.
OCEÁNY.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Hydrosféra základní složka života
Život v oceánech a mořích.
Ropa Vypracoval: Lukáš Rigo Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Znečištění hydrosféry Lukáš Tureček,Lucie Tomečková A.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Moře Juli K.. Co se dozvíme o moři? ● Co je to a kde se nachází ● Moře na našem území ● Statistika moře ● Příklady moří ● Výjimky ● Mimozemská moře ●
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Anotace Prezentace slouží k přehledu tématu problémy životního prostředí a jejich řešení - voda Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Voda na Zemi Vypracovala: Petra Pavelková Obor: Technické lyceum
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŽIVOT V OCEÁNECH A MOŘÍCH
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Oceány.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Plasty- globální problém
Plasty- globální problém
Důsledky globální změny klimatu
Transkript prezentace:

Znečišťování oceánů a nadměrný rybolov Denisa Hunková,Tereza Jakubcová

Rybolov 90% velkých ryb vyhynulo 75% ostatních druhů je zdecimováno Více než 1 miliarda lidí je závislá na rybolovu Tradiční loviště jsou vyčerpána-přesun do Afriky a do Pacifiku Až 25% úlovku se vrací do moře Odhaduje se 1300 pirátských lodí-loví na černo Chybí účinná ochrana oceánů Nevhodné způsoby lovu ničí útesy,korály-jsou potřebné k rozmnožování a život živočichů Nevhodnými metodami se odloví i řada ptáků a savců,paryb.

Současný stav-Ryb

Příčiny rybolovu Zastavuje se koloběh vody v moři v důsledku ohřívání planety-mrtvá moře Zvyšuje se spotřeba rybího masa-nárůst počtu obyvatel Častý ilegální lov ryb Používají se nešetrné metody rybolovu-vlečné sítě ničí dno,výbušniny Díky technice se rychle najdou hejna ryb,loví se ve větších hloubkách Přijaté kvóty na odlov ryb řídí rybolovná lobby(odborníci na ekologii) Oceány se okyselují a oteplují-vymírání rostlin a živočichů

Znečištěné oceány 44% pochází z pevniny,33% z atmosféry, 12% z mořské dopravy Největší znečištění v ústí velkých řek a v pobřeží chudých států Oceány brázdí 90 000 nákladních lodí-vypouští emise z nafty do 400km od pobřeží,85% je na severní polokouli Do vody se dostává vysoká koncentrace oxidu uhličitého-moře se okyseluje-vymírají korály,plankton Moře se také otepluje-naruší se pohyb vody(teplá dolů,studená nahoru) a moře odumírá.

Současný stav-Oceánů

Následky-rybolov a znečištění Vymizení lovných druhů Zmizí hlubokomořské druhy Vymírání ostatních druhů ryb jako nechtěný úlovek Znečištěné oceány Do roku 2050 budou oceány mrtvé

Příčiny znečišťovaných oceánů Vypouštění těžkých kovů,rtuti,pesticidů,hnojiv Benzínu a nafty,odpadků(zejména plastů)do moře Roste objem námořní dopravy-spalují nekvalitní naftu Havárie tankerů a ropných plošin,vymývání nádrží na moři-znečištění naftou 10% plastů končí v moři-z toho 20% z lodí,80% z pevniny-požírají je živočichové,zaplétají se do nich,v plastech se koncentrují velmi škodlivé látky.

Znečišťování oceánů

Pomoc-Rybolov Více konzumovat sladkovodní ryby Snížit rybolov na udržitelný rozvoj-limity na rybolov Vytvořit mořské rezervace,účinná ochrana Zákaz destruktivních metod rybolovu Nové technologie při lovu-bezpečnější sítě,úniková dvířka,lov na vlasce,zařízení na odrazování delfínů a kytovců apod. Obnova pobřežních korálů

Pomoc-znečištění oceánů Mezinárodní spolupráce při ochraně životního prostředí oceánů Při nákupu se vyhýbat plastovým obalům,ty třídit v odpadu Ekologická likvidace lodního odpadu Nevypouštět škodlivé látky dovody(těžké kovy,…)dukladné čističky Fosfáty v pracích prostředcích nahradit jinými látkami Snižovat emise z námořní dopravy Používat přírodní mýdla(snadno se rozloží) Nelítdo odpadů zbytky barev na vlasy,bělidla,léky,oleje,chemické čistící prostředky,hormony…

Nadměrný rybolov