Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
DŘIŠŤÁLOVITÉ - Berberidaceae
Keře a jejich plody.
Zimolez obecný Lonicera xylosteum
DŘÍNOVITÉ - Cornaceae Keře se vstřícnými listy s obloukovitou žilnatinou Plody : peckovičky Dva rody : dřín – Cornus : květy hlávkovité, s listeny, větší.
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
Roční kurz permakultury a permakulturního designu
Růžovité.
Krokusy Krokus je známý jako šafrán
Simona Keková, KMD FreeDeK
Rostliny v okolí lidských obydlí
Jiřinka je právem označována jako královna podzimních zahrad. Kvete od července do října. Květy mají všechny druhy barev kromě modré. Nese je dutý stonek.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Rostliny Pokojové rostliny.
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK
BYLINY A KEŘE LESA 2.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Nejvýznamější rod : Lípa – Tilia
EVVO Prvouka 3. ročník ZŠ „ŽIVÁ PŘÍRODA“
Miříkovité.
Společenstvo polí a sídel
Papaya David Matz, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti.
Zimolezovité - Caprifoliaceae
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Ovoce Andy Poláková.
Pryskyřníkovité a růžovité
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Části stromů Strom v ročních obdobích Význam zeleně pro člověka
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
VY_32_INOVACE_05- Růže šípková Přírodověda - 5. ročník Miloslava Bucharová, Základní škola a Mateřská škola Jivina Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Jedlé houby. Bedla vysoká ➲ Roste na horách i v nížinách, v lesích i ve vyhřáté trávě. ➲ Je dobrá v polévce, k masu. Můžeme ji smažit i sušit.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
POZNÁŠ ? Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Nahosemenné Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ovocné stromy Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
VY_32_INOVACE_Sib_III_16 Dřeviny
Vyšší rostliny Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_59_Růžovité
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_28_PRVOUKA_OVOCNÉ STROMY
Jádroviny.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Živý plot.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
Marie Duchečková.
Hrušeň obecná. Úvod Opadavý listnatý strom hybridogenní druh se složitým vývojem Významný především ovocnářsky kvůli plodům Bývá pravidelně napadána rzí.
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
Tuzemské ovoce Méně známé druhy Petr Hrubý Jan Kostlán
Číslo projektu dum.KVĚTEM 0.2 Název školy Předmět Květinářství
Transkript prezentace:

Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )

Aronie, temnoplodec ( Aronia melanocarpa ) Původ: Severní Amerika V angličtině má také název chokeberry Nenáročný keř nebo strom, říká se mu také černý jeřáb Vhodný pro přírodní zahrady V září dozrávají jedlé černé plody s obsahem vitamínů a minerálních látek – velmi zdravé Plody mají zvláštní chuť, vhodné k sušení, zavařování Trpká chuť se zmírní po přemrznutí, výborné se smetanou nebo medem Chutnají také ptactvu 

Aronie, temnoplodec ( Aronia melanocarpa )

Mišpule německá ( Mespilus germanica ) Původ:Nepochází z Německa, ale z Orientu Jeden z nejkrásnějších malých ovocných stromů s velkými bílými květy Má zvláštní malé plody připomínající malá jablíčka světlehnědé barvy, jedlé teprve po přejití mrazem Velmi pikantní , exoticky působící ovoce Sklízí se v listopadu nebo prosinci

Mišpule Německá

Kdouloň obecná ( Cydonia oblonga ) Menší ovocný strom pěstovaný v Evropě od středověku především v klášterních a zámeckých zahradách Zdomácněla po celém světě s výjimkou Austrálie Má velké růžové nebo bílé květy Plody jsou podobné hruškám, mají ale tuhou aromatickou dužninu Portugalsky se nazývá „marmelo“ odtud název marmeláda Obsahuje hodně pektinu a léčivé látky Kdouloň obecná ( Cydonia oblonga )

Kdouloň Obecná

Zimolez kamčatský ( Lonicera kamtschatica) Je více známý pod názvem kamčatská borůvka, ale není to borůvka, je to druh zimolezu! Původ: Sibiř, poloostrov Kamčatka Na rozdíl od pravých borůvek, které potřebují kyselou půdu, rostou v jakékoliv půdě, špatně ale snáší sucho Díky svému původu odolá i extrémně silným mrazům – až -45 stupňů Je odolný také vůči škůdcům a chorobám Válcovité nebo kulaté modré plody jsou velmi chutné a bohaté na vitamíny a minerální látky Mají léčivé účinky

Zimolez kamčatský

Růže svraskalá ( Rosa rugosa ) Původní odrůda růží, nešlechtěná, dříve hojně rostla v okolí lidských obydlí Má nádherně vonící květy a velké červené šípky, obojí je jedlé, zdravé a léčivé ! Velmi nenáročná na pěstování na rozdíl od vyšlechtěných kultivarů Kvete celé léto, hodí se i do živých plotů, na podzim má krásně zbarvené listy.

Růže svraskalá

Muchovníky ( Amelanchier ) Původ: Amerika, jeden druh z Evropy Málo známé keře s malvicemi podobnými borůvkám Chutnají výborně syrové , zavařené i sušené Jsou výtečnou pochoutkou i pro ptactvo  Kvete bíle a na podzim má nádherně zbarvené listy – žluté, oranžové a nakonec sytě červené Z několika druhů, které se u nás pěstují na naší zahradě najdeme: Muchovník oválný Muchovník hladký

Muchovníky

Zdroje: http://www.hort.wisc.edu/usdavcru/simon/publications/   http://www.hort.wisc.edu/usdavcru/simon/publications/ http://www.garten.cz/a/cz/545-aronia-melanocarpa-aronie-cerna-temnoplodec/ http://www.ekozahrady.com/ http://www.ireceptar.cz