ŠETŘENÍ ELEKTRICKOU ENERGIÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Autoři: Petr Melicherík, Kateřina Vašíčková, Marie Vykydalová Gymnázium Uničov.
Šetříme elektrickou energii
„Zelená energie“ Skupiny ČEZ
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Mikroekonomie I Domácí produkt
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Rozvodná elektrická síť
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
 Cíle práce  Seznámení s výpočtem  Cenová rozvaha  Závěr.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Žárovky.
Šetříme energií v domácnosti
Rozvodná elektrická síť
Info k nové směrnici EuP o osvětlení domácností Havells Sylvania Březen 2009.
Úspora energií v domácnostech - Tomáš Bílý -
Energie a Město Zpracovali : Štěpán Filip Matěj Havrlant Matěj Havrlant.
TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Úspora elektrické energie
Úspory energie v osvětlování ve veřejném sektoru Juraj Krivošík SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s , Magistrát hl.m. Prahy.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_VOLBA.
Úspory energií na školách 2004 Úspory energií na školách 2004 SEVER Horní Maršov.
Provoz a údržba domácnosti Elektrické spotřebiče
Energetika. Snímek č. 2 Snímek č. 3 Snímek č. 4.
Vypracoval: Michal Schöniger Výroba el. energie, bezpečnost v elektrotechnice.
Elektrárny v ČR.
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
VÝKON ELEKTRICKÉHO PROUDU
Společenské a hospodářské prostředí
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Elektrické spotřebiče
Energetické vlastnosti klimatizovaných interiérů Michal Osladil Katedra elektroenergetiky.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Digitální učební materiál
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Domy a Mrakodrapy.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Označování výrobků šetrných k životnímu prostředí
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
aneb ,,Proč neušetřit?“ Vypracoval: Filip Gigal Jaroslav Horníček
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Výroba elektrické energie - obecná část
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
Výroba elektrické energie Vzrůstající spotřeba energie klade nároky nejen na zvyšování efektivity její výroby, ale také na hledání stále nových zdrojů.
Jaderná elektrárna.
energie má své dobré stránky ale i špatné ENERGIE.
1. setkání nového EKOtýmu Jubilejní Masarykovy ZŠ Sedliště
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
NAČ SPOTŘEBUJEME NEJVÍCE ENERGIE? Seminární práce z fyziky.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Energie III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
10 VÝROBA A PŘENOS ELEKTRICKÉ ENERGIE VY_32_INOVACE_10 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G třída: 8. předmět: Fyzika anotace: Doplnění.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
F8 Elektrický obvod Elektrický príkon Téma 12.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie, o. p. s
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

ŠETŘENÍ ELEKTRICKOU ENERGIÍ Elektrická energie patří k jednomu z nejušlechtilejších druhů energie. Výrobní zdroje elektřiny, která je posléze rozváděna rozvodnou elektrickou sítí ke spotřebitelům reprezentují zejména elektrárny:Tepelné Jaderné Vodní

Výroba elektřiny Nejvíce zatěžují životní prostředí elektrárny tepelné, neboť elektrická energie je v nich vyráběna na bázy spalovacího procesu. V současné době se v čr vyrábí elektřina přibližně z 55% v elektrárnách tepelných, z 30% v elektrárnách jaderných, 10% v elektrárnách vodních a na ostatní typy elektráren připadá zbývající poměrná část do 100%

Úspory Energie Úspory energie je možno rozdělit do několika oblastí: 1.výzkumná, která se věnuje problematice výzkumu úsporných zařízení 2.výrobní, kde se věnuje průmysl a výroba aplikaci nových úsporných opatření do reálné praxe 3.spotřebitelská, aplikace elektrických spotřebičů v každodenní praxi 4.individuální hospodaření energií Hospodaření elektrickou energií, přispívá ke snižování zátěže životního prostředí a vede k nižším výdajům domácnosti na její nákup a to i přes současný trend zvyšování prodejní ceny tohoto zboží.

Energetické spotřebiče Všeobecně platí, že pro domácnost nakupujeme energetické spotřebiče nejen podle jejich estetického vzhledu, ale také podle spotřeby energie. Jak poznáme, že se jedná o energeticky úsporný spotřebič? Některé elektrické spotřebiče pro domácí použití jsou označeny energetickými štítky. Jedná se např. o chladničky, mrazničky, pračky, žehličky ,elektrické osvětlovací zdroje a další spotřebiče. Na štítku se spotřeba elektřiny udává jednak barevnými šipkami, písemným označením A až G a číselnou hodnotou. Třída A se ještě podrobněji dělí na A+ a A++ Všeobecně platí, že energeticky nejúspornější je spotřebič označený symbolem A++

Šetření v domácnosti V domácnostech je možné značnou část elektřiny ušetřit při osvětlení bytu. Kdyby byli původně v našich svítidlech instalovány žárovky s průměrným příkonem 75W a vyměnili by jsme kompaktní zářivky s příkonem 15W. Úspora elektřiny by tak činila cca 20%. Pro hospodárný provoz osvětlovací soustavy je velmi přínosné obecně známá zásada. Svítit jen na potřebných místech (místnostech) a po co možná nejkratší dobu. Tato zásada platí i když používáme úsporné žárovky.

Sledování elektřiny Na závěr článku by jsme chtěli říci, že významným prvkem v úsporách elektřiny je také pravidelné sledování a zaznamenávání spotřeby elektřiny například v týdenních intervalech. Hospodaření elektrickou energií přispívá ke snižování zátěže životního prostředí a vede k nižším výdajům domácnosti na její nákup a to i přes současný trend zvyšování prodejní ceny tohoto zboží